Johnny napokon na duplerici!

9768

Danas je u kinu Tuškanac održana prva press konferencija Zagrebdoxa, a povod je bio današnja projekcija filma “Kad Miki kaže da se boji: tko su junaci Johnnyjevih pjesama“, kojom se nakon dvije godine apstinencije ponovo otvara kino Central, te najava skorog izlaska knjige “Johnny: prilozi za biografiju Branimira Štulića“.

Film redataljice Ines Pletikos nastao je u produkciji HRT-a, a premijerno je bio prikazan u listopadu na Hrvatskoj televiziji, doduše uz tek neznatan publicitet i u prilično nepovoljnom terminu. Film koji je snimljen u vrlo kratkom vremenu donosi zanimljive razgovore s nekim od najvažnijih protagonista tadašnje zagrebačke glazbene – ali i ne samo glazbene – scene, a kao što i podnaslov filma govori, riječ je mahom o osobama koje Štulić spominje u svojim pjesmama odn. o njegovim prijateljima i bivšim djevojkama kojima je posvetio neke od Azrinih najvećih hitova kao što su Ćera, Đoko anarhist, Kipo, Mirna, Branka Bakarić, Snježana Banović i ostali.

Redateljica Ines Pletikos te koscenarist Kruno Petrinović otkrili su nam i neke dodatne detalje vezane uz ovaj film, od kojih će Štulićevim fanovima vjerojatno najzanimljiviji biti onaj da bi se film uskoro mogao pojaviti i u DVD formatu, upotpunjenim 40-minutnim nemontiranim bonus materijalom kao i dvjema, još neobjavljenim Štulićevim pjesmama. HRT, po običaju, nije pokazao dovoljno sluha i interesa za ovu tematiku, pa tako film nažalost neće biti pušten u redovnu kino distribuciju, ali spomenuti DVD trebao bi u izdanju Orfeja izaći kao prilog knjizi “Johnny: prilozi za biografiju Branimira Štulića” koju nam pripremaju iz umjetničke Udruge Uradi nešto, iza koje stoji već spomenuti dvojac Pletikos-Petrinović te Igor Kelčec, fotograf koji je zadužen i za likovno oblikovanje knjige.

Knjiga će imati format časopisa, a na 116 stranica bit će prikazano više od 200 Štulićevih fotografija koje su snimili neki od najznačajnijih hrvatskih fotografa poput Ivana Posavca, Mije Vesovića, Andrije Zelmanovića, Igora Kelčeca i Dražena Kalenića, kao i neki Johnnyjevi prijatelji koji su se u pravo vrijeme zatekli na pravom mjestu s kamerom u ruci. Autori su također odlučili tiskati i duplericu na kojoj će se naći Johnnyjeva fotografija koju je 1979. na Silbi snimio njegov prijatelj Marijan Blažina, a razlog što je Johnny završio na duplerici je, kao što navode autori, ‘učestalo prostituiranje njegovog lika i djela zadnjih nekoliko godina’.

Muziku podržava

Osim slikovnog materijala, u knjizi će se naći i razgovori sa Štulićevim prijateljima, susjedima, djevojkama i likovima iz njegovih pjesama, izvaci iz Johnnyjevog intervjua beogradskom Zum reporteru iz 1982., zatim tzv. ‘Izvješće s prve crte bojišnice’ odn. najodvratnije izjave o Johnnyju featuring Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Ivan Piko Stančić i Zlatko Gall, te dva stripa, ‘Galerija besmrtnih’ Davora Mindoljevića/Greinera/Kropilaka te ‘Džoni Pantera’, koji oba imaju veze sa Štulićem, kao i esej slovenskog sociologa Aleša Debeljaka u kojem objašnjava važnost pojave Branimira Štulića u kontekstu zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga.

Okupljeni novinari imali su i priliku ekskluzivno preslušati snimku koncerta iz 1979. snimljenog u slovenskom domu Bazovica u Rijeci koju autori također planiraju objaviti kao dodatak knjizi. Dobili su pristanak vlasnika snimke, ali ne i samog autora koji iz svog nizozemskog doma poručuje: ‘Radite knjigu, ali ne dirajte mi muziku!’. Stoga je Udruga Uradi nešto odlučila pokrenuti peticiju na Internetu pod nazivom ‘Deset tisuća potpisa za Johnnyja‘ te se nadaju da će skupljeni potpisi ‘smekšati’ Štulića i izmamiti njegov blagoslov za objavljivanje ovog akustičnog albuma.

Peticija bi trebala biti pokrenuta sredinom ovog tjedna, točnije 23. veljače na web stranici Udruge www.uradinesto.hr. Pritom su autori naglasili da se ne radi ni o kakvom ‘lešinarenju’ nad Johnnyjevom ostavštinom, već da je njihov cilj promovirati Johnnyja i njegovo djelo kao nacionalnu vrijednost, a sav prihod od prodaje CD-a pripao bi samom autoru.

Muziku podržava
Stisni