Jethro Tull po treći put u Zagrebu

3519

Poput američkih suvremenika iz grupe Santana, legendarni engleski rockeri Jethro Tull u ovogodišnjoj koncertnoj sezoni treći put od osnutka posjećuju Zagreb i daju hrvatskoj publici priliku za pogled u svoju prošlost i sadašnjost.

Povijest Jethro Tulla obilježena je podacima koji su fascinantni čak i za sastav čija karijera traje više od 35 godina. Od prvog albuma “This Was” (1968.) do posljednjeg studijskog “The Jethro Tull Christmas Album” (2003.) objavili su više od 30 izdanja u nakladi od 60 milijuna prodanih ploča širom svijeta. Od prvog velikog uspjeha pred publikom na Sunbury Jazz and Blues Festivalu 1968. do aktualnog dijela europske turneje svirali su na, otprilike, 2500 koncerata u više od 40 zemalja s tempom od prosječno 100 nastupa godišnje.

Posljednje razdoblje diskografskog rada Jethro Tulla obilježeno je serijom obnovljenih, remasteriziranih izdanja klasičnih albuma grupe s kraja 60-ih i iz 70-ih kao što su “Stand Up” (1969.), “Benefit” (1970.), “Aqualung” (1971.), “Thick As A Brick” (1972.), “Living In the Past” (1972), “A Passion Play” (1973.), “Warchild” (1974.), “Minstrel In the Gallery” (1975.), “Too Old To Rock & Roll, Too Young To Die” (1976.) i “Songs From the Wood” (1977.), “Stormwatch” (1979.) i “A” (1980.).

Muziku podržava

Nazivi antologijskih LP ploča Jethro Tulla asociraju na niz pjesama koje ostaju dijelom koncertnog repertoara: “A Song For Jeffrey”, “A New Day Yesterday”, “Bouree”, “Nothing Is Easy”, “Sweet Dream”, “Aqualung”, “Locomotive Breath”, “Bungle In the Jungle”, “Too Old To Rock & Roll…”, …

Predvođeni neumornim frontmenom, pjevačem, flautistom i skladateljem Ianm Andersonom koji o grupi brine jednako kao i na njezinim počecima iz razdoblja tzv. ‘progresivnog rocka’ potkraj 60-ih, Jethro Tull dolaze u Zagreb u postavi:

Ian Anderson,

Martin Barre, gitara, u grupi od 1968.,

Andrew Giddings, klavijature,

Jonathan Noyce, bas,

Doanne Perry, bubnjevi

Posljednji samostalni CD Ian Andersona zove se “Rupi’s Dance”, dok je Martin Barre nedavno također objavio novi solo album “Stage Left”.

Koncert Jethro Tulla u dvorani 2 zagrebačkog Doma sportova u utorak, 25. svibnja otvorit će veteran hrvatske rock glazbe Drago Mlinarec, a posebna gošća Ian Andersona u okviru nastupa njegove grupe je slovenska pjevačica i flautistica Tinkara Kovač.

Muziku podržava