Jesse Hughes (EODM): “Pokušavam raditi muziku koja nije sranje”

2602

Jedan od mnogih side projekata Josha Hommea, frontmena grupe Queens Of The Stone Age je i bend pod nazivom Eagles Of Death Metal kojeg je osnovao sa srednjoškolskim prijateljem Jessejem Hughesom. U bendu se Homme zadovoljio sporednom ulogom pa je zauzeo bubnjeve, a Hughes je preuzeo liderstvo, pjevanje, gitaru…

Jesse je pravi zabavljač što se najviše može vidjeti na koncertima kada, osim pjevanja i sviranja, pleše, priča viceve i ima posebnu interakciju s gledateljstvom. U to ćete se moći uvjeriti 19. veljače kada gostuju u zagrebačkoj Tvornici, a povodom tog događaja i njihovog prošlogodišnjeg albuma – “Death By Sexy” razgovarali smo sa samim Jesseijem.

Prije svega, želim vam dobrodošlicu u Zagreb i nadam se odličnom koncertu.
Koncert će biti izvstan, možete očekivati mnogo ‘full-tilt boogiea’ i ‘killing-rocking-raping-rolla’.

Poznati ste kao jako dobar zabavljač tijekom koncerata, mnogo plesa i interakcije s publikom. Je li na koncertima mnogo mladih komada o kojima pjevate u pjesmama?
Drago mi je da sam poznat kao dobar zabavljač, a publika me s lakoćom prihvaća. Što se tiče pjesama, pjevam o ženama svih godina, a ne samo o mladim komadima.

Ajmo se vratiti malo na početak. S Hommeom vas veže dugogodišnje prijateljstvo.
Da, Joshua i ja se znamo još od kada smo bili 14-godišnjaci, a on je najbolji prijatelj kakvog si bilo tko može zamisliti.

Muziku podržava

Postoji nekoliko verzija kako ste baš izbrali Eagles Of Death Metal za ime benda. Koja je od njih točna?
Bili smo u jednom baru u kojem je svirao “Wind Of Change” od Scorpionsa. Netko je rekao da je to death metal, a ja sam nadodadao da zvuči kao Eagles Of Death Metal. Svidjelo mi se pa smo zadržali frazu kao ime.

Bend postoji tek 7-8 godina. Kako to da niste ranije počeli svirati, tamo kad ste još u bili srednjoškolci?
U ono vrijeme uopće nisam bio zainteresiran za sviranje rock’n’rolla.

Je li problem za bend što je ovo tek popratni projekt Josha Hommea pošto on mnogo vremena i energije troši na Queens Of The Stone Age?

To i nije neki problem jer ipak ovo nije sporedni projekt. To je bend u kojem je moj najbolji prijatelj Joshua Homme samo bubnjar. Ali, sve u svemu, volim ga…

Smatrate, kako bogata prošlost u drugim bendovima i mnoštvo gostiju tijekom snimanja utječe na sam zvuk benda?

Vrag vodi naše ruke… Uostalom, dobar si onoliko koliko su dobri i ljudi koji sviraju s tobom.

“Death By Sexy” je vaš posljednji album. Kako ste zadovoljni s njime i kako su ga fanovi prihvatili?
Volim ovako završeni materijal. Uostalom, pokušavam raditi muziku koja nije sranje… Mislim da su ga fanovi dobro prihvatili, zato i jesu fanovi…

Mnogo važnosti pridodajete tekstovima pjesama koji su odlični i zabavni, prave rock’n’roll priče o sexu, alkoholu, djevojkama…
Pišem jedino o onome što sam proživio… Mnogo toga sam proživio, sve i svašta, pa je većina toga zabilježena i u tekstovima. To ipak nije nešto preteško…

Bili ste na turnejama s mnogim bendovima. Koja vam je ostala u sjećanju kao najbolja?

Sjećam se svih turneja. Svirali smo s mnogo dobrih bendova, ali istaknuo bih Placebo, The Strokes, Joan Jett i Foo Fighterse kao najbolje.

Što se zapravo dogodilo u Clevelandu s Guns N’ Roses, odnosno Axelom Roseom? Je li se ispričao?
Eh, Axl je poludio i postao ‘Waxyl’… I to je jedina istina o tome.

Kako se
tijekom vremena promijenila glazba koju slušate? Koji vam se zadnji album svidio (naravno, izuzmimo vlastiti album)?
Glazba koju slušam nije se promijenila već se samo nadopunjava tijekom vremena. Hoću reći da sam glazbeni kolekcionar, da skupljam albume, pa kako se broj albuma povećava, tako se i moja playlista širi. Trenutno su mi najvrući bend Who Made Who iz Švedske.

Što možemo očekivati od benda u budućnosti? Koliko ćemo trebati čekati za novo izdanje Eaglesa Of Death Metal i novu turneju?
Očekivajte neočekivano! Hehe… Samo se šalim… Nadam se da će biti svjetla budućnost. Želim raditi dobre albume, dobre pjesme, i prije svega se dobro zabaviti… Prije svega, mislim da se mora biti odan kvaliteti i dobrom ukusu, zar ne?

Istina! Jedva čekam da vas vidim uživo na stageu u punoj formi te se nadam da ću u jednakoj mjeri uživati kao i s albumima. Do onda ‘peace, love & rock’n’roll’…
Da, ‘peace, love & rock’n’roll’… Nadam se da ćeš se zabaviti, kao i svi drugi koji dođu!

Muziku podržava