Jazz festival kakav (ne) poznajete

4701

Šesta je godina kako se u Zagrebu početak mjeseca studenog upisuje u karte glazbenih zaljubljenika kao vrijeme u kojem se u KSET-u mogu poslušati suvremena glazbena kretanja u jazz glazbi današnjice, glazbi koja razbija tradicionalne barijere i postaje sve otvorenija u koketiranju s drugim glazbenim stilovima. Upravo to svake godine obilježava ono što smo poznavali kao Earwing Jazz Festival i Earwing NO Jazz Festival, a danas se predstavlja samo kao N.O. Jazz Festival u svojem šestom izdanju. Događanja traju od 2. do 18. studenoga 2005. na lokacijama KSET i SC.

Ono što je otprije poznato jest da ovaj festival u Zagreb svake godine dovodi mnoga velika imena suvremenog jazza, ali i onih koji se nalaze na granicama jazza i drugih glazbenih pravaca. Nikad ograničavajući i zatvoren u uske okvire pretpostavljene rječju jazz, već uvijek otvoren i slobodan u izboru glazbenika koji na neki način svojim izričajem jesu jazz, ali jesu i još nešto, postavlja se kao festival koji preispituje ustaljene granice jazza i izaziva negodovanje kod ortodoksne jazz publike.

Ono što je manje poznato jest evolucija festivala i riječ NO kao provokacija, provokacija koja je svojim prikrivenim značenjem skrenula na sebe i pažnju publike koja se ne smatra jazz publikom, potpuno opravdano. NO u stvari nije riječ, već N.O. – kratica. Kratica koja u sebi nosi značenje “not only”, kratica koja opisuje samu srž i ideju festivala čiji, u svijetu jazza cijenjeni glazbenici i sami često nailaze na kritike o svojoj (ne)pripadnosti jazzu, ideju kako jazz danas nije jednak jazzu pred 30, 50 ili 70 godina. Jazz danas uredno funkcionira u klubovima kao i koncertnim dvoranama, kazalištima, galerijama.

Muziku podržava

Tako će i “6. Međunarodni ne samo jazz festival” svoja vrata posjetiteljima i glazbenicima otvoriti u klubu KSET, SC galeriji, kinu SC i Teatru &TD, dokazujući time slobodu suvremene ne samo jazz glazbe i prostora u kojima se ona doživljava. No Jazz Festival otvoren je prema mladoj, prvenstveno studentskoj populaciji, briše poimanja kako je jazz zabava za elitu i dokazivanje društvenog statusa i promiče prvenstveno slobodu u glazbi, kao temeljnu ideju jazza od njegovih samih početaka.

N.O. JAZZ FESTIVAL #6
6. Međunarodni ne samo jazz festival
KSET & SC, 02.-18.11.2005.

2.11. @ Kino SC
Dave Douglas Keystone Sextet [New York]
80/100 Kn

3.11. @ KSET
The Hub [New York]
King Automatic [Paris]
35/45 Kn

5.11. @ KSET
Masha Qrella [Berlin]
Jersey [Berlin]
35/45 Kn

6.11. @ Teatar &TD
Matt Darriau’s Paradox Trio [New York]
45/55 Kn

7.11. @ KSET
Joe McPhee Trio [New York / Chicago]
35/45 Kn

10.11. @ KSET
Steve Wynn & Miracle 3 [Los Angeles]
My Buddy Moose [Rijeka]
45/55 Kn

11.11. @ Galerija SC
Mambo Mantis [New York]
25/35 Kn

12.11. @ KSET
Sam Prekop & Archer Prewitt [Chicago]
Archer Prewitt [Chicago]
45/55 Kn

14.11. @ KSET
Belgradeyard Sound System [Beograd]
TrianguliZona [Zagreb]
25/35 Kn

18.11. @ KSET
Trevor Dunn’s Trio Convulsant [Los Angeles]
Tigrova Mast [Zagreb]
35/45 Kn

Ulaznice za sve koncerte nalaze se u pretprodaji u Dancing Bearu i KSET-u. Za koncerte Dave Douglasa i Matta Darriaua ulaznice se mogu kupiti i u turističkoj agenciji SC (Savska 25, pokraj knjižare). Festivalska ulaznica iznosi 180 Kn i vrijedit će za sve koncerte, osim Dave Douglasa. Festivalska ulaznica može se kupiti isključivo na blagajni KSET-a i to navečer, počevši od 3. studenog.

Muziku podržava
Stisni