“Naša misija je da radijski program bude javni servis naših slušatelja, a ne interesnih lobija i političara jer sloboda počinje sa slobodom izbora glazbe, zar ne?” – poručili su sa splitskog Jadranskog radija za portal Index.hr.

To bi ujedno bilo i njihovo obrazloženje zašto u radijskom eteru u večernjim satima pristaju na zahtjeve slušatelja kao što su primjerice: “Može li za radne ljude Dejan Matić – Ova ljubav baš preteruje?“, “Šemsa Suljaković – Izdali me prijatelji, izdao me brat” ili pak “Može od Saše Matića – Nađi novu ljubav?“.

Kako prenosi Index.hr, s radija kažu kako je riječ o posljedici promjene programa nastalog na temelju istraživanja tržišta koje je pokazalo da slušatelji žele više pop i narodne glazbe.

Muziku podržava

“Dosadašnje praćenje slušanosti Jadranskog radija pokazuje da u Splitu postoji izrazito veliki interes za glazbom koja se inače ne pušta na hrvatskim radio postajama iako se sluša u klubovima, kafićima i preko interneta te putem satelitskih TV i radio postaja. S obzirom na to da nismo povezani niti s jednim interesnim lobijem koji diktira glazbenu produkciju na domaćim radio postajama, niti želimo biti, odlučili smo srušiti ‘tabu’ te glazbe u hrvatskom eteru. Na taj način želimo i pomaknuti granice i ograničenja koja zatvaraju naše društvo i utječu na slobodu pojedinca da bira, od ponuđenoga, ono što mu se sviđa što god dežurni dušebrižnici mislili o tome”, poručili su za Index.hr s Jadranskog radija.

Index.hr

Nakon samog istraživanja došli su do zaključka kako se glazbeni, zabavni i informativni program potpuno podudaraju s programima konkurencije, što su i obrazložili ovim riječima: S obzirom na veći doseg njihovog signala, Jadranski radio je bio u podređenom tržišnom položaju prema oglašivačima i slušateljstvu te je upao u velike financijske probleme. Jednostavno – isti program, manji doseg. Doseg ne možemo promijeniti jer je zadan koncesijom, dakle morali smo promijeniti program”.

Također, pojasnili su i kako sada izgleda njihov dnevni i večernji repertoar: “Promjenu glazbenog programa provodimo na način da se u dnevnom programu puštaju pjesme isključivo domaćih autora i izvođača, pogotovo pjesme koje su nastale u tom podneblju, dok u večernjim i noćnim satima uz domaću pop i narodnu produkciju, mogu ići i pjesme iz okolnih država.”

Slušatelji su naime pozitivno reagirali na promjenu izbora glazbe, ali isto tako i dalje postoje oni koji se s ovakvim stvarima ne slažu pa prijete Jadranskom radiju i vrijeđaju ih. “Naravno da smo bili izloženi ispadima i napadima pojedinaca, ali naši slušatelji nas uglavnom zaštite od takvih napada. Ne puštamo pjesme koje potiču na mržnju i diskriminaciju ili vrijeđaju po nacionalnoj, spolnoj, rasnoj osnovi ili koje po bilo kojoj drugoj osnovi izriču uvredljive stavove”, poručili su s radija.

Muziku podržava