Nakon genijalnog konceptualnog projekta i završene kvadrilogije “Change Of Seasons” iz 2012., zabočki skladatelj, vokal, pijanist i pisac J.R. August ne prestaje sanjati, ali isto tako ne prestaje realizirati svoje snove.

Kao što je već poznato, J.R. August je izmišljeni lik, dio ličnosti Nikole Vranića koji se bavi smišljanjem priča i melodija, dok ih August kao jedan od njegovih likova izvodi pred punim auditorijem.

Ako do sada niste, u njegove emocije, tekstove, predivni vokal i melodije moći ćete se uvjeriti uživo 22. studenog u zagrebačkom Vintageu. Tada će u svojevrsnoj gospel atmosferi nastupiti s pozamašnim zborom kojeg čini 12 apostola + gostujući glazbenici. Ovom prilikom predstavit će prošlogodišnje i ovogodišnje EP-jeve “Tea Party with Mr. Death” i “33“, ali i ponešto novog materijala koji će činiti njegov prvi dugosvirajući studijski album “Dangerous Waters”.

Muziku podržava

Aktualni, ali i nadolazeći materijal, kratkometražni film “33”, i nedavno završena crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za snimanje prvog albuma, samo su neke od tema koje smo pročešljali s našim talentiranim Augustom.

U posljednjem intervjuu prije tri godine cilj nam je bio predstaviti tvoj talent javnosti kroz EP “Change Of Seasons”. Od tada se dosta toga dogodilo, izrealiziralo ili se tek treba izrealizirati, a od nekih najaktualnijih stavki tu je aktualni EP “33”. Što je ovoga puta poslužilo kao inspiracija i koje si motive nastojao prožeti kroz te nove pjesme?

“33” je nastao 2014. u roku od nekoliko dana na način na koji do tada nisam pisao. Dignuo bih se rano ujutro i odmah sjeo za klavir jer bih osjetio potrebu za tim i, u većini slučajeva, napisao pjesmu u 10-15 minuta. I to je bilo to. Motivi koji se provlače kroz EP su biblijski: zahvalnost, ljubav, praštanje, želja za promjenom, moral, uzori, priroda…

Prema EP-ju je napravljen i prelijep kratkometražni film “33” u kojemu kao da se kroz razne načine stapaš s prirodom, uz svojevrsnu religijsku notu. Koja je bila glavna priča i ideja iza ovog filma?

Sve povezano s EP-jem “33” je čudo na ovaj ili onaj način. Između ostalih, jedno čudo dogodilo se u vrijeme kad sam s Markom Mrakovčićem masterirao drugi EP “Tea Party with Mr. Death”. Tijekom tog procesa pričao sam mu o nadolazećem EP-ju “33” i objasnio mu tematiku i želju da ga također masteriramo kod njega, ali i zabrinutost oko činjenice da nisam znao s kim i kako snimiti kratkometražni film koji bi pratio album.

Taman u to vrijeme Mark je preselio u kuću u kojoj su mu novi cimeri postali dečki iz grupe filmaša 73collective. Mark im je jedne večeri pustio nezavršeni “33”, a oni su bili oduševljeni i poželjeli napraviti isto što i ja – snimiti kratkometražni film koji bi pratio sve 3 pjesme s albuma i to s pričom kakvu sam i ja imao u glavi. Nevjerojatno je kako se sve poklopilo jer su već za dva mjeseca Hrvat Filip Romac (snimatelj), Norvežanin Sebastian Sogard (redatelj) i Portugalac Mario Macedo (redatelj) proveli sa mnom 4 dana na zagorskim bregima i u zagorskim poljima snimajući kadrove za kratkometražni film također nazvan “33”.

Ove godine si pokrenuo i crowdfunding kampanju s kojom si prikupljao sredstva za snimanje prvog LP-a “Dangerous Waters”. Kako je sve prošlo? Što su fanovi mogli dobiti osim lijepog osjećaja da su ti pomogli u ostvarivanju ovako velikog cilja?

Kampanja je završila i skupio sam blizu polovice ukupnog iznosa na što sam jako ponosan. U današnje vrijeme imati potporu tolikog broja ljudi koji nesebično pomažu u ostvarivanju ovako plemenitog, ali u isto vrijeme ne i nužnog cilja je jedna od ljepših stvari koje čovjek može doživjeti. Fanovi će kao nagradu dobiti prvi dugosvirajući album “Dangerous Waters” i uspomenu da su i oni bili dio njegova stvaranja. Također, oni koji su financijski pomogli uskoro će dobiti i svoje poklone (perkove).

U nedavnom intervjuu s Astrid Kuljanić došli smo do zaključka da je crowdfunding u Hrvatskoj ipak dosta loše pozicioniran, tj. da još nije zaživio, iako je vani on uobičajena praksa. Kakvo je tvoje stajalište po tom pitanju i budućnosti crowdfundinga u Hrvatskoj?

Ja sam zadovoljan i mislim da će crowdfunding uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj. Nadam se da će se i ostali umjetnici odvažiti i pokrenuti svoje kampanje, a ja sam siguran da ću nastaviti s ovom praksom i u budućnosti jer u folderu J.R. August na svom kompjuteru imam 17 završenih albuma koje treba snimiti.

Kada već pričamo o čarima moderne tehnologije i internetskog doba, kako gledaš na sve češće okretanje glazbene industrije prema streamingu?

Mislim da je to prirodan slijed događaja.

Što misliš da bi se trebalo promijeniti kada je riječ o ‘tretiranju’ mladih talentiranih glazbenika na sceni? I kakvo je tvoje mišljenje o kantautorskoj sceni u Hrvatskoj i regiji?

Smatram da nitko ne može učiniti ništa umjesto nekog drugog. Također, smatram da oni koji nešto žele u dovoljnoj mjeri do toga i dođu s vremenom. Hrvatska je u posljednjih par godina u nekakvoj prijelaznoj fazi gdje se događa smjena generacija. One “stare” će s vremenom fizički umrijeti, a one “mlađe” će ih zamijeniti. To je također prirodan slijed događaja samo što se od vremena kad su “stare” generacije bile “mlade” svijet i glazbena industrija okrenula naglavačke.

Kantautorska scena u našoj državi, a i na području Balkana nikad nije bila jača. Što se bendova tiče, tu je situacija slična. No, ima nas puno pa samim tim ima i puno gluposti i dosade. Stara garda zna stvari koje mi mlađi nikad nismo iskusili, vjerojatno ni nećemo, a mi smo razmaženci 21. stoljeća koji misle da se sve može preko kompjutera i interneta.

Iako treba slijediti svoje snove i biti uporan, glazbenici i umjetnici učestalo rade i ostale poslove kako bi preživjeli. Čime se sve baviš kada ne sviraš i skladaš?

Učitelj sam engleskoga jezika u školi, svaki dan idem u ribolov i 24h na dan razrađujem i prerađujem ideje koje mi se roje u glavi. Zadnjih nekoliko godina uspješno, bez depresije i manije.

foto: Slaven Janđel

Primijetila sam na tvojim društvenim mrežama kako ti je već spomenuti ribolov zanimacija, a pretpostavljam i ispušni ventil. Utječe li ikako na tvoje stanje uma? Nastaju li nove pjesme upravo za vrijeme bavljenja ovim hobijem? 🙂

Da. Moja djevojka veli da mene zapravo zanimaju samo 3 stvari u životu. Muzika, ribolov i (?). Moja ljubav prema ribolovu, koji btw. nije sjedilački već aktivni ribolov koji podrazumijeva lov mušicom ili varalicom, a direktno je povezan s meditacijom, filozofijom, planinarenjem, ekologijom i biologijom je ista kao i ljubav prema glazbi. Te dvije aktivnosti se savršeno nadopunjuju i prakticiram ih svoj cijeli život. Upravo zbog te savršene kombinacije su i mnogi moji prijatelji ribiči i glazbenici. Tomislav Šandor je bubnjar u black ‘n’ roll bendu Manheim, Zdravko Šavor je gitarist u bendu Go No Go, a Daniel Dalien Vignjević je bio nekadašnji basist ST!llnessa.

U Vintageu ćeš ubrzo pripremiti pravu glazbenu poslasticu s obzirom da nastupaš s velikim zborom. Kako se osjećaš u takvoj formaciji, ali i s bendom? Možeš nam reći nešto više o ovoj novini…

Osjećam se bolje nego ikad. Osjećam se ugodno i cijeli život sam to želio – imati vlastiti zbor, biti okružen ljudima koji pjevaju predivne melodije i harme. U zboru je 12 članova plus glazbenici od kojih će u Vintageu nastupiti perkusionist Miro Lehpamer, gitarist Pavle Miljenović i saksofonist Mak Murtić.

S njima ćeš predstaviti i dosta novih pjesama s nadolazećeg albuma kojeg snimaš početkom iduće godine. Što nam možeš otkriti o samom albumu i tim novim pjesmama, ajmo reći nekakav ‘preview’, tematiku, motive koji se protežu kroz njega? Kakvog će karaktera biti u odnosu na prethodna tri EP-ja?

Sve što mogu reći je da će to biti najbolje od mene do tog trenutka. Sve pjesme su izrazito kvalitetne, a imaju i pop radiofoničnost i trajanje. Aranžmani, po drugoj strani, bit će koncentrirani na zbor i instrumente poput pedal steel gitare, klavira, udaraljki i sličnih “vodenastih” proizvođača zvuka. Zbog toga i zbog činjenice da će to biti moj prvi dugosvirajući album mislim da će naći put do najvećeg dijela publike do sad.

I za kraj, imaš li kakvih aspiracija da jednog dana možda nešto snimiš u crkvi? Neke tvoje pjesme ipak nam slikovito prikazuju tebe u takvom okruženju…

Definitivno. To mi je na bucket listi. Tak da… ako neki svećenik čita ovaj intervju nek mi se javi da dogovorimo neki session u crkvi!

Muziku podržava