Začarana Močvara još nije presušila – uspješno proslavljena prva petoljetka

  268

  Svemir +Billie Joan

  30Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 28.9.2017. @ 22:00
  Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Projekt Začarana Močvara u proteklih je pet godina ugostio razne glazbene umjetnike, no nakon pet godina ostavljen je dojam da su najdublji trag ostavile kantautorice, pa je onda nekako isto tako logično da dvije takve obilježe prvu petoljetku. I ne samo to. Zvonka Obajdin također je obilježavala pet godina od prvog bendovskog koncerta, tako da se mnogo toga sakupilo u znaku broja pet.

  Billie Joan

  Iako se na svojoj Bandcamp stranici opisuje kao akustični punk, predizvođačica večeri Ivana Pezo alias Billie Joan uživo djeluje kao da je došla iz vremeplova iz američkih tridesetih i u najboljoj maniri američke folk tradicije šamara bešćutnu svakodnevnicu kako najbolje zna i umije. Nije nam bajna svakodnevica, ali ni Billie nije fina prema njoj. Kod Ivane sve dolazi na red i ništa nema protekciju, a također u nastupu nudi dobrodošao pogled iz feminističke perspektive. Ivana je svjesna svog glasa i svoje ‘zavijanje’ koristi vrlo pametno i dozirano. Također, ona nema problema s engleskim izgovorom. Njen nastup se prirodno kotrljao, uključivao je i neke skroz nove pjesme (“Selfless”), kao i zgoditke s albuma “Barren Land”. “I can’t change my temper, I can’t change within“, vrlo neromantično ustvrđuje Pezo, Ivana naprosto više voli istinu kakva god da bila nego uljepšanu laž.

  “Graveyard Daddy” posvećena je Ivaninom ocu. “Preety City” posvećena je Ivaninom rodnom gradu Splitu. “Ova je bila o gradu, sad o državi”, najavila je Pezo “Barren Land”.

  Svemir
  Muziku podržava

  “A sad nekaj kaj bi svi htjeli da je, al’ nije”, najavila je Zvonka Obajdin iz grupe Svemir pjesmu “Indian Summer”. Glavni izvođač ove večeri, sastav Svemir, nije gubio vrijeme u ovih posljednjih 5 godina – nakon svog prvog koncerta relativno redovito nastupa i to se osjetilo i večeras. Svemir svira ono što bi trebala biti normalna, ugodna, pristojna muzika koja bi se čula na radiju, mainstream pop-rock, no kako je u zemlji situacija takva kakva jest, onda bi ih se trebalo opisati kao “alternativce koji to nisu”.

  Bez obzira na kadrovske promjene (gitaristica Aleksandra otišla, gitarist Daniel došao), sastav je zvučao kao jedno tijelo, cijelo vrijeme zadržavajući dobar zvuk. Zvonka Obajdin se profilirala kao originalna i autentična frontwoman, čiji je najjači forte ‘pristojna samouvjerenost’, a sastav je zvučao bolje nego na studijskim snimkama. Zvonka nam je otkrila tajnu da je stih iz pjesme “Male laži” posvećen stepenicama koje vode do Močvare.

  Svemir

  Poseban je moment bio kad se na sceni ukazala Aleksandra; u Svemiru se dogodio – pomak u fazi (rekli bi FER-ovci) ili rasplamsavanje starog žara (rekli bi poetičniji studenti Filozofskog fakulteta) ili “krv nije voda” (rekli bi novinari trač-rubrika) – osjećaj je bio kao da su cijelo vrijeme bili prisilno zazidani u različitim kulama i da su im večeras dali 15 minuta da se vide. Iako je cijeli koncert (koji je trajao cca 70 minuta) bio pažljivo odsviran (možda i prepažljivo), sviranje s Aleksandrom je dalo adrenalina i spontaniteta i pjesme su letjele poput ptica puštenih iz kaveza.

  Začarana Močvara i dalje ima svoje dobre duhove i bajkovite zvučne napitke i nema straha da je bilo tko isuši.

  Muziku podržava