Tram 11: Dečki su opet u kvartu

  3119

  Tram 11

  80Kn – 100Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 11.11.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Dom sportova – velika dvorana Zagreb , Trg Krešimira Ćosića 11

  Ponovno okupljanje Tram 11 je došlo kao jedno od većih iznenađenja ove koncertne sezone. Iako su Target i General Woo gostovali jedni drugima na solo-albumima, nekako se ponovno okupljanje pod imenom Tram 11 nije očekivalo. No, kad je planula vijest, nije mnogo trebalo da se karte razgrabe, tako da su na svom povratničkom koncertu tramovci ispunili Veliku dvoranu Doma sportova. Jasna stvar, kad su rođeni uz pjesnički dar.

  Tram 11, foto: Leonora Bedić
  foto: Leonora Bedić

  Nakon DJ seta Slavina Balena, u 21:20 su nastupili predizvođači, grleni i samouvjereni Pendrek i Dr. Bolest, momci koji imaju ulični gard, grleni su i samouvjereni, uskoro im izlazi album “Hitovi i himne”. Publika je umjereno optimistično reagirala na njihove slijedove stihova začinjene psovkama. “Cigare” su odrepali uz pomoć sampla “pasuljare”, a kvartovski credo su nabildali stihovima kao što su: “Bahat, fulao si kvart, ekipi ovdje ne mo’š srat”.

  U cca 21:45 na sceni se ukazuju tramovci. General Woo je prekaljen borac koji živi od hip hopa i za hip hop, koji je snimio zapažene solo-albume pune dobrih umjetničkih momenata. Target je djelovao suzdržanije, no vidjelo se da je i njemu bilo jako drago što je došlo do ponovnog okupljanja. Momci su na sceni djelovali skladno i “normalno”, kao da nikakvog razlaza nije bilo. Tram 11 je nastupio s bendom Funksteri koji se sastoji od bubnjara, basista, saksofonista, klavijaturista i DJ-a. Povremeno im se pridruživala pjevačica Lu Jakelić. Nastup se snimao za moguće DVD izdanje.

  Tram 11, foto: Leonora Bedić
  foto: Leonora Bedić
  Muziku podržava

  Dvoranom nije nedostajalo mirisa vitamina T, H i C. Tramovci su večer zamislili kao posvetu svojim dragim kolegama i prijateljima, pa su se tako na sceni uz povratnički duo našli Bolesna braća, DJ Frx, Stupni, Renman, Incognito Popara, također su se sjetili pokojnog breakdancera Gorana Kolareka, a ni uzvika “El Bahateeja za predsjednika” nije manjkalo.

  Da publika nije zaboravila zagrebačke tramvajske velikane, pokazala je pjesme “Kaj ima lima” – repalo se na suho, skupa s publikom, s opipljivom kemijom između Trama 11 i okupljenih. Za razliku od nekih drugih svojih nastupa Generala Wooa i Targeta, tramovci su sinoć bili raspoloženi za interakciju s publikom i to im je jako dobro išlo, pogotovo Woou, koji je istinski uživao u nastupu i, čini mi se, dobio intimnu satisfakciju za 20 godina služenja hip hopu. “Čovječe, ne ljuti se” je također izvedene inspirativno, u visokom ritmu, a “Mokri snovi” su ironično najavljeni kao ljubavna stvar – tko zna kako bi ova pjesma prošla da je danas prvi put izdana, bi li bila obilježena kao seksistička tirada ili kao sprdačina na iznimnu seksualiziranost TV diva – vjerojatno bi bilo i jednog i drugog.

  Tram 11, foto: Leonora Bedić
  foto: Leonora Bedić

  “Pad sistema” je pratila jedna zapaljena baklja koju su prisutni vatrogasci brzo izbacili. “Nisi pazio”, “Zlo i naopako” i pogotovo “Vrućina gradskog asfalta” su djelovale kao da im je vrijeme dalo poseban glanc kvartovske mudrosti, dok je “Jedno” obilovala emocijama, koje ne bismo očekivali od dvojca koji prakticira imidž žestokih momaka. Vrhunac regularnog dijela su “Hrvatski velikani“, kultna pjesma kilavog poratnog tranzicijskog vremena koje se poput žvake oduljilo na preko 20 godina.

  Na bisu su opet izvedene “Vrućina gradskog asfalta” (koja djeluje kao Targetova i Woova skraćena biografija), “Samo kod nas”, i kao veliki vrhunac “Hrvatski velikani”. Kako se tramvajska linija u posljednjih 20 godina broj 11 produljila, tako je narasla i reputacija tramovaca. Oni su kvartovski momci britka jezika i često okrutnog humora, no njihov je kvart – mješavina plemena i urbane džungle. Tramovci imaju jasna pravila ponašanja i respekt kojeg se pridržavaju, vole govoriti o socijali, ali uglavnom izbjegavaju politiku.

  Povratak Trama 11 je bio dramaturški dobro složen (jak početak, mekša sredina, i furiozan kraj), moćan i uvjerljiv, a autentičnost njihovih priča je zadržana. Ovo bi moglo biti mnogo više od pukog povratničkog koncerta.

  Muziku podržava