The Siids i Jonathan: zagrebački Vintage pod okupacijom riječkih snaga

  272

  Jonathan & The Siids

  70kn – 90kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 28.11.2019. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Posljednji put sam na koncertu Jonathana bila u ožujku ove godine, na dvodnevnom koncertu u klubu Sax!, netom prije no što su se uputili na američku turneju. Na tom koncertu Darko 2 zamijenio je Darka 1 na gitari – Darko Terlević zamijenio je Darka Petkovića na gitari koji je u tom razdoblju učio kako biti – tata.

  Taj koncert ojačao je (već dugi niz godina) njegovanu vezu između Jonathana i Zagreba; sve od onog prvog koncerta 2014., kojeg je Badurina sinoć spomenuo, u malom pogonu Tvornice kulture, za kojeg su karte bile, pazite, simboličnih 20, odnosno 25 kuna na dan koncerta. Moram priznati da u svom stažu pohađanja koncerata u Tvornici kulture ne pamtim toliko malešnu cijenu ulaznice.

  No da se vratim na Darka 1 i Darka 2: prije nekoliko mjeseci je dakle Darko 2 uskočio na mjesto gitarista grupe Jonathan, dok je sinoć sa svojim projektom The Siids – svirao kao predgrupa Jonathanu. Tako su sinoć riječke snage okupirale Vintage Industrial Bar, klub u srcu Zagreba i dale mu dah svima nam drage europske prijestolnice kulture.

  Jonathan
  foto: Roberto Pavić
  Muziku podržava

  The Siids je duo iza kojeg stoje već spomenuti Darko 2, odnosno Darko Terlević i Stanislav Grdaković. Riječ je o electro pop/rock projektu koji je, ako se ne varam, nastao u 2017., a pažnju šire publike, pa tako i mene, počeli su plijeniti prošle godine, objavom singla ”Lovers’‘. Riječko more alternativne glazbe rijetko razočara – isto vrijedi i za The Siids. Koliko fanova imaju najbolje tumači činjenica da je koncertni prostor Vintage Industrial Bara bio dupkom ispunjen već nakon prve pjesme. Na valu svog debi albuma ”Brutalist”, predstavili su svoj projekt alarmantno rano preznojenoj zagrebačkoj publici. The Siids su kratkom svirkom dokazali da su vrijedni ”most promising act” statusa, zarazivši publiku osvježavajućim, bogatim elektroničkim zvukom upraćenim tamnim dvoglasjem. Najjednostavnije rečeno, da je netko sinoć bezglavo uletio u Vintage tijekom njihovog koncerta, bez prethodnog znanja o tome tko je predgrupa a tko glavni akt večeri – zasigurno bi, na temelju uzavrele, energične publike presudio da su upravo The Siids headliner večeri.

  Jonathan
  foto: Roberto Pavić

  Nije previše vremena prošlo između oproštaja publike sa Siidsima i pozdravljanja ”svjetskih, a naših” – Jonathan benda, uvijek pripravnih da nas počaste sa, kako je Badurina najavio, ”dobrim, starim rock and rollom”. Koncert su započeli dvjema pjesmama sa drugog albuma – sa nježnom stvari ”Leaving Here” napravili su moćan prijelaz na žestinu kakvu volim uz ”Battles”. Čini mi se da članovi benda pri bukiranju gaža pucaju na manje klubove intimnije atmosfere koje i sama preferiram, no bojim se da su prerasli takve klubove: jučer je od samog starta zavladao zaista nesnosan gužvanac kojeg sam, nakon godina i godina gužvanja na koncertima jedva uspijevala izignorirati na račun toga da mi jedan od najdražih bendova upravo nastupa. S druge strane, to je još jedna stavka koja svjedoči koliku su bazu obožavatelja Jonathan uspjeli izgraditi u svega par godina.

  Jonathan
  foto: Roberto Pavić

  Jonathanovi koncerti riječka su poslastica i za oči i za uši, zbog čega se svi uvijek i vraćaju na njihove koncerte: prebirući po jačim stvarima poput ”School”, ”Wake Up Call” ili ”Try To Get Even”, tijekom koje je dosegnut vrhunac koncerta, intenzitet ritma bacio je u Zorana u prepoznatljivi plesni performans koji i publiku nabija energijom veličine veće od svakog koncertnog prostora. Dok se bend uigravao za ”Maggie”, Zoran je nekoliko stihova njihove najpoznatije pjesme odrepao, oduševivši publiku tako dotad nezamislivim hip hop ruhom Jonathana. Zvuči grozno, ali stvarno – funkcionira.

  Jonathan
  foto: Roberto Pavić

  Za kraj koncerta bend je po prvi put izvan studija odsvirao novu pjesmu, utaživši tako žeđ za novim materijalom najnestrpljivijim fanovima. Prvim albumom završili su koncert: ”Mama I’m Ready” označila je kraj. Badurina je nekoliko puta naglasio kao je bend sretan kadgod ima priliku zasvirati u Zagrebu: sudeći po reakciji neumorne publike – simpatija je uzajamna.

  Muziku podržava