Stoned Jesus u Vintageu: Bolji nego na snimkama

  431

  Stoned Jesus

  /
  Datum i vrijeme: Srijeda, 16.5.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Još jedna u nizu zagrebačkih stonerskih večeri prošla je uz sasvim žestok, ali i uhu mili zvuk našeg omiljenog ukrajinskog benda – Stoned Jesus. Stonerima iz Kijeva naša je mala zemlja “drugi dom”, kako je objasnio njihov frontman Igor, a uz taj je komentar vezao i osobnu priču o tome kako je muž njegove sestre Hrvat. Bilo kako bilo, ovo im je bio drugi posjet Hrvatskoj, a naša im je publika i taj drugi put pružala ugodnu dobrodošlicu.

  Ako ste, tražeći neki novi rock ili metal bend za slušanje, prozujali YouTube-om do ovoga žanra, pjesma “I’m The Mountain” je gotovo neizbježna kao prijedlog za slušanje. Kao i većini stoner metal/rock bendova diljem svijeta, zvuk je neusporedivo bolji uživo nego na studijskim albumima. Oduvijek sam mislio da je to samo mit, ali svaki takav bend ostavio je do sada takav dojam, pa tako i Stoned Jesus.

  Muziku podržava

  Večer su otvorili švedski metalci pod nazivom Atlas. Četvorica iz Karlstada započeli su svoj nastup pred malobrojnom publikom nezainteresiranom za suradnju na početku, ali su bili nagrađeni poštenim i zasluženim ovacijama na kraju nastupa. Razbacali su se svakakvim riffovima i u njihovoj glazbi bilo je za svakoga ponešto; sporih stoner riffova, pa i onih brzih nalik thrash metalu, ali i podosta progresije. Svakako su bend kojemu treba dati priliku ako preferirate miješanje i eksperimentiranje raznim vrstama žestoke glazbe. 

  Nakon njih, na pozornicu su se popeli sami svoji tehničari za instrumente, ali još bolji glazbenici. Stoned Jesus otvorio je set pjesmom “Rituals of the Sun”, a nakon toga zagrijao publiku za “Electric Mistress”. Uživo imaju još jači groove nego na studijskim snimkama, čemu je vrlo vjerojatno pridonio i njihov novi bubnjar Dmitry Zinchenko. Predstavili su nam i dvije nove, ne baš pretjerano zanimljive skladbe s budućeg albuma koji izlazi u rujnu ove godine, a vrhunac večeri je očekivano bio bis na kojem su izveli svoj najpopularniji dragulj “I’m the Mountain”. Posljednja je skladba oduševila publiku i bacila u trans gotovo svakoga, ali i zbunila pojedine ljude koji su uporno pljeskali na progresivan ritam. Stoned Jesus, naravno, tome nisu zamjerili jer se vjerojatno s tim susreću na svakoj svojoj svirci. 

  Komunikacija s publikom je i verbalno i neverbalno bila onakva kakva treba biti; spontana i opuštena. Uz učenje hrvatskih vulgarizama, Igoru su bila pružena i ostala sredstva dobrodošlice poput nekih opojnih sredstava. Sve u svemu, dobro su se držali na pozornici, dok su neki od fanova, nažalost, ostajali bez svijesti tijekom koncerta.

  Bez obzira na sve, ovaj će bend sasvim sigurno biti vrlo rado dočekan i treći put u Hrvatskoj. Ukoliko se spomenuti novi album začuje i mnogo dalje od trenutnih granica, možda se možemo nadati i njihovom nastupu na nekoj većoj bini, iako je većini takvih bendova draža klupska atmosfera.

  0 Shares
  Muziku podržava