Što nam je jučer donijela muzička sutrašnjica

  1629

  Chui feat. Jazz orkestar HRT-a

  50Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Srijeda, 1.3.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb , Avenija Dubrovnik 17

  Ovaj koncert je počeo puno prije 20h iščekivanjem publike koje se moglo osjetiti u zraku u predvorju zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

  Koncerti grupe Chui su rasprodani zbog muzike, no ako ovako nastave, neće proći dugo vremena kada se na njihovim nastupima bude tiskala ‘elita’ željna pažnje i klikova fotoaparata. Tri izdana albuma grupe Chui su doprla do publike željne hrabre, pristupačne, instrumentalne jazz glazbe, a njihovi dosadašnji rasprodani koncerti govore u prilog tome da ima mnogo skrivenih potencijala u tom sastavu kojeg trenutno čine klavijaturist Toni Starešinić, saksofonist Vojkan Jocić i bubnjar Janko Novoselić.

  Toni Starešinić i Andreas Marinello, pokretačke snage Chuia, odnosno Jazz orkestra HRT, prije samog početka koncerta, zadovoljno su stajali u prikrajku scene i mirno promatrali kako se puni dvorana Gorgona MSU-a. Njihov se rad isplatio, za sada više na moralnom, a nadajmo se ubrzo i na materijalnom nivou jer njihova muzika ne poznaje granice, ni povinovanje komercijalnim kriterijima, ni upucavanje radijskim, novinskim i TV urednicima. Kako su rekli na samom koncertu, ovaj i večer prije koncert bili su rezultat sedmodnevnih proba Chui s jedne i Jazz orkestra HRT s druge strane. Uobičajeni aranžmani skladbi grupe Chui su prilagođeni za veći sastav, a također je dana prilika solistima da se istaknu svojim dionicama.

  Muziku podržava

  Prvo vrijeme bilo mi je šokantna spoznaja da nešto s kraticom HRT sudjeluje u nekoj suvremenoj priredbi koja njeguje slobodu izraza u kojoj ne postoje kreativne granice. I još bolja vijest: u tome su se fino snašli. Predvođeni šefom dirigentom Andreasom Marinellom (prošle godine je pisao Gibonniju aranžmane, ove godine Chuiju, a iduće godine valjda svemircima) Jazz orkestar HRT-a se uklopio, proširio i s velikim zadovoljstvom odsvirao skladbe koje njeguje trio Chui.

  Demonstracija sile već je bila na početku s “What Tomorrow Brings Today” i “Chui’s Waltz”, no najviše su pokazali na “Third Sun From The Stone” te pri kraju sa skladbom “Punch“. Chui i Jazz orkestar su ostavili dojam da su se snašli ne samo kao muzičari, već i kao ljudi i da je i jednima i drugima nastup bio više nego puko odrađivanje gaže i satnice.

  Loša vijest je ta da su ova dva koncerta vjerojatni oproštaj bubnjara Janka Novoselića od grupe Chui no s obzirom na to kako mu je oproštajka izgledala, možda se Novoselić predomisli i ostane svirati ovu magičnu muziku s ovim krasnim ljudima.

  Muziku podržava