Sloanwall & Mars Red Sky: Hipnoterapija srijedom

  138

  Mars Red Sky & Sloanwall

  50Kn – 70Kn
  Datum i vrijeme: Srijeda, 13.6.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Vjerojatno se očekuje uvod tipa kako se Vintage jučer pretvorio u francusku stonersku pustinju, ali takvo nešto ne bi bilo pošteno i fer prema našim domaćim glazbenim snagama. Zagreb je premijerno ugostio francuski Mars Red Sky, a kao predgrupa svirala je zagrebačka groove rock petorka Sloanwall.

  Mars Red Sky u Vintageu
  foto: Zoran Stajčić/Ravno do dna

  Sloanwall postoji već par godina i zaista se primjeti koliko vole svirati i uživaju u tome. Neki od članova benda sviraju u još par drugih, tako da uvježbanost i posvećenost glazbi u njihovom slučaju nije upitna. Svirku od cca 45 minuta započeli su sa “Scene Of Faith”, malo mirnijom i staloženijom pjesmom u odnosu na ono što smo čuli u nastavku. “Boogie Monster”, za koju su nedavno i objavili spot, uživo zvuči puno moćnije, a upravo to je i najbolji opis cijele svirke. Stvarno zvuče brutalnije uživo, groove zvuk dolazi do izražaja i cijela njihova priča djeluje uvjerljivije.

  Iako su svirali nepunih sat vremena, dobila sam dojam da bi njihova energičnost bila na istoj razini i da sviraju tri puta toliko. Vrhunac koncerta je definitivno bila predzadnja pjesma “Obliterate” uz blještave efekte rasvjete. Izbjegavala sam hvaliti svakog člana benda pojedinačno iako su zaslužili, čisto zbog dužine teksta, ali basista moram spomenuti. Nakon što je prije zadnje pjesme krepao bas, nije se predao. Ostao je skakati po pozornici i nabrijavati bend, ali i publiku. Definitivno najsimpatičniji koncertni trenutak koji sam doživjela ove godine.

  Mars Red Sky u Vintageu
  foto: Zoran Stajčić/Ravno do dna
  Muziku podržava

  Nakon odličnih Sloanwall i snažnih dojmova koji su ostavili, na pozornicu se penje europska snaga stoner rocka Mars Red Sky. Francuski trio je došao onako kulerski odradit gažu i bacit publiku u hipnotičko stanje, što je bilo i očekivano. Za vrijeme koncerta kroz glavu uvijek prođe tisuće pridjeva, epiteta i svih drugih vrsta riječi, ali kada treba tekstom opisati kako je bilo – u glavi je samo rečenica “ma trebali ste biti tamo”.

  Neprežaljena činjenica mi je da pozornica i uvjeti nisu u potpunosti uspjeli prenijeti i vizualni dojam koncerta. Iza benda su se projicirali prateći vizuali glazbe, ali jednostavno nisu dolazili do izražaja ili bili dovoljno vidljivi. Jasno je da je u prvom planu glazba, ali šteta da i ovaj dio priče nije jasnije funkcionirao. Komuniciranje članova benda s publikom zvučalo je pomalo sramežljivo u odnosu na ozbiljno samouvjereno sviranje. Spomenuli su kako vrlo brzo odlaze iz Zagreba i ne stignu u razgledavanje što nije ni čudno s obzirom na datume aktualne turneje. Iako su koncert odradili profesionalno i na razini, u nekim trenucima se ipak malo osjetio umor.

  Za točan redoslijed set liste ne mogu garantirati jer sam već na prvoj pjesmi odlutala, pretpostavljam na Mars. Bubnjar i basist zaduženi za ritam odlično su radili svoj posao, dok ih je Julien na gitari savršeno popunjavao svojim vokalom i visokim tonalitetima. Probudio me tek melodičan zvuk gitare pjesme “Mindreader”. U drugoj polovici koncerta nekolicina publike se u potpunosti prepustila i zaplesala uz pozornicu. Odlično su posložili i pročešljali svoj glazbeni opus, a očekivano mi je najbolji i najjači moment večeri bila “Alien Grounds / Apex II”.

  Mars Red Sky u Vintageu
  foto: Zoran Stajčić/Ravno do dna

  Na stranu meni osobno neuspješni vizuali, atmosferom i svirkom su se odlično uklopili u klupsku atmosferu Vintage Industrial Bara. Puno uštimavanja, raznih efekata, malo govorancije, ali najviše odlične svirke. 

  Oba benda su nam sinoć zvukom dobro ‘prodrmali organe’ i preporučam iskoristiti sljedeću priliku čuti ih uživo. Za Sloanwall je novi termin uskoro u sklopu Stoneville programa čiji su organizatori oni sami, a za Mars Red Sky se nadam da će ih turneja ponovno dovesti u Zagreb jer su ovakvi odlični live koncerti uvijek dobra terapija.

  15 Shares
  Muziku podržava