MIKK 21: Repetitor, Žen i Inhibis na simpatičnom malom festivalu

  349

  U điranju po novim koncertnim lokacijama, ovaj vikend sam odlučio posjetiti Mursku Sobotu i pogledati dva provjerena benda. Povod je bio MIKK festival koji se održava već 21. put.

  Prije svega, moram reći da je sama lokacija događanja odlična. U samom centru grada, usred gradskog parka, nalazi se dvorac u čijem je atriju smješten koncertni prostor. Odlična je stvar to da su taj dio natkrili šatorskim krovom pa ih više ne treba brinuti prognoza za kišu ili neke druge vremenske nepogode, a jedino što može utjecati na cijeli događaj je velika hladnoća koje jučer na svu sreću nije bilo.

  Muziku podržava

  Prvi bend jučerašnje večeri bili su Inhibis koji su predstavljali svoj novi album “From Within”, objavljen tog dana za GodBlessThisMess Records. Kao i svi naredni bendovi, Inhibis se također sastoji od tri člana (gitara, bubanj, bas). Njihov izričaj je instrumentalnog karaktera s izrazitim stonerskim i noise dijelovima pa slobodno možemo reći da je njihov post rock pošteno razdrmao okupljene. Bilo je dosta čudno vidjeti da je basist cijelo vrijeme okrenut prema bubnju, a ne prema publici, ali to je očito neka njegova spika. Svojih sat vremena iskoristili su moćno, zgazili su sve pred sobom, iako je u nekim dijelovima izgledalo da često koriste slične fore u razvijanju atmosfere pjesama. Za prvi bend večeri, lendavski dečki su položili ispit.

  21. MIKK - Murska Sobota
  foto: Siniša Miklaužić

  Zadnjih nekoliko godina uspio sam malo bolje popratiti Žen i one su me oduševile mnogo puta u tom periodu. Imaju karakteristični sanjivi zvuk, melodije slažu na shoegazirani post rock način, ali tome gotovo uvijek nadodaju tekstove koji ispadaju kao dodatni instrument. Ne znam što se dogodilo, ali nakon jučerašnjeg nastupa to jednostavno nije bilo to. Dojma sam da su nekadašnju energiju zamijenile s još većom dozom elegičnosti pa je sve djelovalo kao da su trebale popiti koje energetsko piće prije odlaska na stage. Definitivno je cijeloj priči nedostajala (po meni) njihova najbolja stvar “Slavenska bajka” koju inače ostavljaju za bis, ali ovog puta je ona izostala na bisu. Šteta, išao sam u Mursku Sobotu zbog kombinacije Repetitor+Žen, a jedan od tih bendova me (malo) razočarao.

  21. MIKK - Murska Sobota

  S druge strane, što reći za Repetitor. Ovo mi je bio njihov sedmi koncert od lipnja 2016. i opet je to bilo to. Nevjerojatno je svaki put vidjeti koliko to troje ljudi ima energije u izvođenju svojih pjesama. Vjerujem da su ih mnogi posjetitelji već imali prilike gledati mnogo puta (navodno im je ovo bio treći nastup na festivalu), a Repetitor je grizao kao da se mora dokazati publici po prvi put. U neku ruku je to i logično, jer koliko god mi ponovno dobili spektakularnu izvedbu benda, publika je bila suzdržana i vratila vrlo malo energije natrag prema bini. Pljesak nakon pjesama i jedan animator s kojim promilom previše je jednostavno bilo premalo da bi za publiku mogli reći da je bila prava repetitorska. Čak nije previše pomoglo ni kada im je Boris (koji je veliki košarkaški fanatik) čestitao na nedavnoj pobjedi na Europskom prvenstvu.

  Repertoar koji su svirali bio je standardan i dobro poznat zadnjih godinu-dvije, baziran na posljednjem odličnom albumu “Gde ćeš”. Ipak, dogodile su se dvije važne stvari promjene u setlisti pa je tako iz nje izbačena “Zli sin” (ne znam jesam li bio na koncertu na kojem nisu svirali tu pjesmu), te su odsvirali i jednu novu pjesmu, pretpostavljam imena “(Idemo u) džunglu” koja se pokazala kao spoj prvog i trećeg albuma, barem prema onom odsviranom jučer.

  21. MIKK - Murska Sobota

  Inhibis je pokazao koliko bendova Slovenija ima, a mi uopće ne znamo za njih, Žen su bile previše sanjive, iako to i jest poanta njihova zvuka, dok je Repetitor potvrdio ono što već godinama znamo – da im nema ravnih na ovim prostorima, a vjerojatno i puno, puno šire.

  Muziku podržava
  Stisni