Ryan Adams u Zagrebu: buntovnik, đilkoš, emotivac

  412

  Ryan Adams + Karen Elson

  130Kn – 170Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 13.7.2017. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Hiperproduktivni i hipersenzibilni Ryan Adams već je 20 godina poznat kao jak kantautor, osobenjak i protivnik igranja po pravilima, stoga ne čudi da je njegov koncert bio jedan od iščekivanijih ove godine. Osim toga, ovo je njegov jedini koncert u regiji, što je samo pojačalo interes publike iz susjednih zemalja, tako da možemo reći da je 13. srpnja 2017. Zagreb bio regionalno rockersko središte.

  Harfa, violina i dvije električne gitare bio je instrumentarij s kojim se na sceni u 20.45 ukazao kvartet predvođen Karen Elson, tračevima sklonoj publici poznatoj kao i bivšoj supruzi Jacka Whitea. Svoj nastup Karen je počela s “Wonder Blind”.

  Karen Elson, foto: Leonora Bedić
  foto: Leonora Bedić

  Karen Elson svoju inspiraciju crpi iz britanskog folklora i promovira svoj drugi i trenutno aktualni album “Double Roses“, koji sadrži mnoštvo introspektivnih, pastoralnih i nježnih tonova i nije u potpunosti pristupačan za širu publiku, naročito ako nastupa kao predgrupa i ako dolazi u mjesto koje predgrupe dočekuje žamorom, a ona baš polaže na atmosferu i delikatne tonove. Najbolji dio njenog polusatnog nastupa bila je izvedba “Call Your Name”, dok je zvučna slika Karen Elson i njenog pratećeg sastava najviše došla do izražaja na “Why am I waiting”. Karen ni na sceni nije cijepljena od jednoličnosti, ali uživo je podnošljivija nego na albumu.

  Muziku podržava

  I dok je Karen Elson bila nježna i suzdržana, đilkoš, buntovnik i emotivac Ryan je autentični rock’n’roll razbojnik koji se može izražavati ovako ili onako, ali je uvijek iskren, po principu ‘što na umu, to na drumu’, pri čemu to nije uvijek najbolja varijanta, ali to je Ryan i on se ne mijenja po tom pitanju. Adams je sada u fazi kada mu se mnogo više sviđa svirati klasični rock, a country akcente ipak stavlja u drugi plan.

  Ryan je sa svojom četvorkom pratitelja (bubanj, bas, gitara, klavijature) dvosatni zagrebački koncert počeo u 21:45 s “Gimme Something Good”, što je podiglo raspoloženje okupljenih, a drugu po redu “Stay With Me” krasio je fini psihodeličan gitarski solo. Obično svoje koncerte na ovoj turneji počinje s “Do You Still Love Me”, no Zagreb je bio izuzetak.

  Ryan Adams, foto: Leonora BedićDojam je bio da se u prvoj polovici nastupa Ryan borio s indisponiranošću i neraspoloženjem, no osobno me kupio s “Doomsday”, kad sam dobio naznaku da bi koncert mogao dobiti energiju mlažnjaka, a ne lažnjaka. Adams se dvaput obraćao publici zbog fleševa (čovjek boluje od Menierove bolesti i zbog bljeskalica mu može pozliti) te prijetio da će se pokupiti sa scene, no dvaput je dvaput, više nije bilo potrebe da se okupljeni upozoravaju.

  Najjači element koncerta bila je Ryanova scenska persona koja je isijavala neprilagođenost romantika iz nekih prošlih vremena, kad su emocije vrijedile mnogo više nego danas. “When the Stars Go Blue” dobila je nježni glanc s orguljama na početku, a onda se uključila i publika dajući Ryanu do znanja da ima još duša koje su usamljene na isti način kao i Ryan, što je Adams primijetio te je već na Twitteru izrazio svoje oduševljenje publikom. “Two” je također toplo primljena, a “Prisoner” je, nakon prekida pjesme i posljednje opomene okupljenima za blic, dobila pljesak na otvorenoj sceni – što će reći inspirirana izvedba Adamsa i sastava s emocijama.

  Centralni dio koncerta bio je kompleks sačinjen od pjesama i solaža na teme “Magnolia Mountain” i “Cold Roses”. Dečki su fino uživali na sceni, publika malo manje, no ipak je gitaristička epika uspjela evocirati uspomene na Neila Younga i njegove kilometarske gitarističke međuigre s grupom Crazy Horse. Obećanje s energijom mlažnjaka bilo je ispunjeno, Tvornica se zatresla na “Shakedown on 9th Street” i “New York, New York”, a bis s “Come Pick Me Up” (jedina pjesma te večeri s usnom harmonikom) bila je kruna dvosatnog koncerta u kojem je Adams, kao i u svom životu, imao svoje uspone i padove, no nekako je uvijek situaciju znao preokrenuti u svoju korist.

  Njegov nastup bio je mnogo više iščekivan nego što je bio kvalitetan, no da opet dođe, ovakvog umjetnika bih opet rado vidio – bez obzira što nisam imao dojam da je ‘sve sjelo’. U njegovoj povremeno i agresivnoj razbarušenosti ima nešto ljudsko, toplo i nježno što treba čekati i što daje momente koji oduzimaju dah.

  Set-lista:

  1. Gimme Something Good
  2. Stay With Me
  3. I Just Might
  4. Doomsday
  5. Tightrope
  6. Anything I Say to You Now
  7. When the Stars Go Blue
  8. Blue Light
  9. Stay With Me
  10. When the Summer Ends
  11. Am I Safe
  12. Two
  13. Prisoner
  14. To Be Without You
  15. Let It Ride
  16. Juli
  17. Magnolia Mountain
  18. Cold Roses
  19. Invisible Riverside
  20. Dirty Rain
  21. Outbound Train
  22. New York, New York
  23. Shakedown on 9th Street

  Bis:
  24. Come Pick Me Up

  Muziku podržava