Róisín Murphy ‘izula’ Šibenčane iz plesnih cipelica na Tvrđavi sv. Mihovila

  1969

  Róisín Murphy

  250Kn – 280Kn
  Datum i vrijeme: Utorak, 14.8.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvrđava sv. Mihovila Šibenik

  Pomama za ulaznicama koja se stvorila uoči sinoćnjeg nastupa Róisín Murphy u Šibeniku nešto je što se već dugo u nas nije dogodilo. Poznavajući opuštenost domaće publike, nekako su svi računali na to da će ulaznica za nastup biti sasvim dovoljno, a preprodavači su došli na svoje dižući cijene u nebesa. Izuzev nekoliko rasprodanih koncerata stranih superzvijezda koje su nastupile i u Hrvatskoj posljednjih godina, bilo je zapravo zaista ugodno vidjeti koliki interes vlada za nastupom ove osebujne umjetnice. Naravno, je li ‘hype’ opravdan ili ne – najbolje prosudite sami ukoliko ste imali prilike plesati s nama sinoć.

  Róisín Murphy

  Unutar vrlo atraktivnog programa Tvrđave Svetog Mihovila koja je ove godine ugostila Maria Biondia, Kruder&Dorfmeister, Ljetno Yammatovo u svom drugom šibenskom izdanju s Mayales i Pips, Chips&Videoclips, Róisín Murphy svojim je sinoćnjim nastupom vjerojatno stavila točku na “i” sjajne ljetne sezone u Šibeniku, što i ne čudi jer je od njezina posljednjeg nastupa pred domaćom publikom prošlo sedam godina.

  Muziku podržava

  Od tadašnjeg zagrebačkog koncerta u sklopu Electronic Beats Festivala štošta se promijenilo – kao krunu sinoćnjeg nastupa ovdje valja istaknuti i izvedbu sjajnih stvari s EP-a “All My Dreams”, objavljenog ranije ove godine u suradnji s odličnim producentom Mauriceom Fultonom. Teško da će se Murphy pozabaviti izbacivanjem novih albuma u skorijoj budućnosti jer je u njezinom glazbeno-izdavačkom osebujnom stilu pomalo karakteristično svakodnevno iznenađivati, pa je tako i sama dala naznačiti fanovima kako će ‘pravi’ album morati pričekati – međutim, postepeno objavljivanje novih pjesama kao i nove suradnje nešto je što će njezine stare (i nove) fanove svakako iznova oduševljavati.

  Róisín Murphy

  Ako se bacimo u koštac s komentiranjem sinoćnjeg natupa – bilo je tu zaista svega – prvenstveno svemirskih odjevnih kombinacija, neonskih boja, sunčanih naočala i čitave te “summerish” atmosfere koja unutar ambijenta tvrđave zajedno s odličnim elektropop pjesmama fino zaokružuje ljetni đir.

  Od starta s energičnom “Innocence”, Róisín Murphy mi je, ako ništa, sinoć dokazala da ima tu moć biti jedna od rijetkih umjetnica koja podjednako oduševljava svojom glazbom od kućnih i studijskih varijanti do nastupa uživo, što često nije slučaj. S druge strane, njezin je nastup “savršen” od prve do zadnje sekunde, što ipak ne ostavlja mnogo prostora spontanosti i imrovizaciji, pa se tako nemoguće oteti dojmu kako je dosta elemenata u sinoćnjem koncertu malo ipak i “odrađeno” – što nikako ne znači da se nismo dobro zabavili plešući.

  Róisín Murphy

  Ruke su tako bile u zraku većinu koncerta, osobito na snažnima “Overpowered” i “Exploitation“, a karizmatična Róisín na pozornici pri tome od prve do zadnje sekunde uspijeva održati jednaku vokalnu snagu i nevjerojatnu energiju kojom pred publikom u prvom redovima pleše poput neke božice – svi su sinoć, čini se, imali isti cilj – dotaknuti je pa da bar malo te energije prenese i na njih.

  Očekivano i nimalo nepredvidljivo, čuli smo i Moloko s hitovima “Forever More” i “Sing It Back” u nešto drugačijim, no jednako plesnim verzijama, a ugodno je iznenađenje bio i povratak na bis zdušnim pjevanjem ove posljednje velike uspješnice Moloka. S obzirom da na aktualnoj turneji izvodi relativno malo pjesama i (u načelu) nema običaj biseva, Róisín nas je sinoć ugodno iznenadila i ‘izula’ nas iz plesnih cipelica.

  371 Shares
  Muziku podržava