RiRock Festival: Pakleno vruće 41. izdanje; popričali s bendom The Black Room

  777

  41. RI ROCK FESTIVAL

  50kn – 250kn
  Datum i vrijeme: Petak, 6.12.2019. @ 0:00
  Mjesto održavanja: Palach Rijeka , Kružna 6

  RiRock festival – izvještaj i intervju s bendom The Black Room u nastavku teksta

  RiRock festival započeo je sa svirkama manjih, no veoma entuzijastičnih riječkih bendova Hand of Apollo, Dream Pocket, Pokle, Wuna, Rašpa, Grampa i Detmeć. Svirala je i zadarska Alergija i beogradski Goblini. Goblini su bili vrhunac večeri, a Palach već dugo nije bio tako pun ljudi.

  U subotu su večer otvorili The Siids, dvostruki dobitnici nagrada Ri Rocka u različitim kategorijama. Inače, bend je nastao 2016. godine, od članova grupe Morso. Nakon njih je nastupio mladi riječki bend The Black Room, s kojima sam imala priliku i popričati. 

  Muziku podržava

  Kad su potom nastupili Kranšvester, testiran je maksimalan limit dvorane Palacha. Može se reći i da je prekoračen. No, publika se zasigurno jako dobro zabavila, a nadamo se da je i bend također. 

  Za kraj subotnje večeri su nastupili Krešo i Kisele Kiše. Bend je poznat po posebnoj atmosferi, gdje god svirali.

  No, festival još nije gotov, sljedeći vikend očekuju nas Psihomodo Pop, Edo Maajka, Zdenka Kovačićek, Sexymotherfuckersi i drugi. Sljedeći se vikend festival seli u Pogon kulture.

  Tijekom subotnje večeri, između svirki, proglašeni su pobjednici Ri Rocka u različitim kategorijama. Pobjednici Ri Rock-a  su Old Night za izvođača godine te Po metra crijeva za najbolji album. Nagradu Turiranje, tj. bend koji je održao najviše koncerata, su Grapevine Babies. Mlade nade su White on White. The Siids su ove godine dobili nagrade u dvije kategorije, za najbolji singl, i za najbolji video spot. Što se tiče kreativnosti, za album art cover je nagradu dobio mladi bend Mamut, a za t-shirt art Kryn.

  Na RiRocku je i drugi vikend bilo pakleno dobro. U petak su prvi u Palachu nastupili Sexymotherfuckers, potom FANAA, onda Psihomodo Pop, a večer su završili dobitnici Ri Rock kipića za izvođača godine Old Night.

  RiRock
  foto: Old Nigth (Tiffany Gašparini)

  U subotu se Ri Rock održavao istovremeno na dvije lokacije, i to Palach i Pogon kulture. U Palachu su nastupali Urar, Gilmea, Miscreation, One Step Away i SIX PACK. SIX PACK je proslavio 25 godina postojanja i oduševio riječku publiku sa svojim prvim nastupom u Rijeci. U Pogonu kulture nastupili su Zdenka Kovačićek & Greenhouse blues band, ovogodišnji dobitnici Ri Rock kipića “Nova nada” White on White te Edo Maajka.

  The Black Room

  RiRock festival
  foto: The Black Room (Ana Plovanić)

  Kao što sam spomenula, popričala sam s nominiranim Mladim snagama The Black Room. Otkrili su nam svoje viđenje Ri Rocka, a i otkrili nam kako izgleda njihov proces stvaranja pjesama!

  Što mislite o Ri Rocku 2019? 

  Drago nam je da ovaj festival broji već 41 godinu postojanja. Dobar je feeling nastupati baš na takvom festivalu koji već poprima legendarni predznak, a pritom još obuhvaća duh riječke glazbene povijesti. Plus koncept nagrada koji je uveden prošle godine gurnuo je cijelu priču u dinamičnije ruho što pokazuje da će ovaj fest potrajati još dugo. 

  Kako komentirate novi koncept RiRocka, koji pored nastupa demo bendova uključuje i gostujuće bendove van Rijeke?

  Pa čini nam se kao zanimljiva ideja. To je definitivno nešto što pridonosi većoj posjećenosti, a samim time daje mlađim bendovima priliku da se pokažu većem broju publike. Nadamo da će se organizatorima festa i ostvariti postavljeni ciljevi, a publika da će se dobro zabaviti. 

  Jeste li zadovoljni nominacijom za Singl 2019?

  Kako smo treutno zaokupljeni radom na novom albumu, nismo ni razmišljali toliko o tom singlu, tako da nam je ova nominacija došla kao ugodno iznenađenje. Singl smo izdali u lipnju 2019. otkada smo se lagano povukli u garažu i počeli kuhati novi album. Neovisno o tome ovim putem želimo čestitati kolegama iz benda The Siids koji su bili pobjednici u ovoj kategoriji Singl 2019. – Stane i Darko: Two Rebel Pilots Yell!! 

  Koje bendovi bi istaknuo na Ri Rocku ove godine a koje bendove bi istaknuo na domaćoj sceni?

  Ufff, teško pitanje.Možda bi mogli pozdraviti bend Gobilini iz Srbije koji prvi put nastupaju u Rijeci. Otprašili su koncert iznad naših očekivanja a i atmosfera u publici je bila super. Pored Goblina, uspjeli smo još pogledati Wuna i Granpa koji su također imali super nastupe. Bendovi The Siids, My Boody Moose i Krešo i Kisele Kiše na bini samo potvrđuju svoj status na sceni te ih je uvjek gušt pogledati.

  Što se tiče nekih domaćih bendova koji su nam u zadnje vrijeme zanimljivi možemo izdvojiti Rezerve, Trip Ice, Crni Dani u Vatikanu, Ichabod i The Siids! 

  Koji su bendovi najviše utjecali na vas i vašu glazbu? 

  Nemamo dovoljno vremena navesti sve. Svaki član u bendu ima neki svoj đir i ukus. Svi smo odrasli na Rock’n’Roll-u, ali svatko od nas ima još žanrova i bendova koje slušaju. Tako da nam nije čudno u kombiju do koncerta pored RnR-a vrtiti i Hip-Hop, Trash-Metal, Synthwave, Death-Punk, Alena Vitasovića…

  Kako izgleda vaš proces pisanja pjesama i koji su daljnji planovi grupe? ?

  Što se glazbenog djela tiče, obično netko dođe na probu sa već napravljenim riffom ili komadom pjesme. Onda svi skupa pristupamo i radimo stvar do kraja. Neki put pjesmu napravimo za sat vremena a neki put traje i do par mjeseci. Tekstovi i vokalne dionice nastaju u toku izrade glazbe tako da sve skupa na kraju ispadne kao suvisla cjelina. Trenutno radimo novi album kojem smo pristupili potpuno slobodoumno, bez pritiska, vremenskih rokova i žanrovskih ograničenja. Za sada smo jako zadovoljni te jedva čekamo izbaciti novi materijal van. Nadamo se da će novi album biti vani u prvoj polovici 2020. i zvat će se “Motel Monaco”. Za sada možemo otkriti samo toliko.

   

  Muziku podržava