Prljavci u Kranjčevićevoj: “Devedeseta” još uvijek polako baš prolazi 2018.

  3375

  Prljavo Kazalište – Dan grada Zagreba

  Datum i vrijeme: Četvrtak, 31.5.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Stadion Kranjčevićeva

  Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici koju od milja zovu i “Ulica pjesnika”, na Dan grada Zagreba 2018. obilježilo se 40 godina Prljavog kazališta, Dan metropole i Dan branitelja iz metropole. A moglo se još štošta obilježiti: 30 godina “Ruže Hrvatske”, 25 godina “Lupi petama, reci sve za Hrvatsku”, “Dinamo ja volim” i od “Uzalud vam trud svirači” ili pak dvadesetak godina otkako Prljavo kazalište dočekuje sportske asove na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

  “Dinamo ja volim” izvedena je a capella predvođena Mladenom Bodalcem kao zborovođom i publikom kao zborom. Manje je poznato da se “Dinamo ja volim” nalazi na prvom albumu Pipsa “Shimpoo Pimpoo” koji je izdan za hrvatsku kuću CBS u kojoj je značajnu ulogu imao Jasenko Houra.

  foto: Monika Bračević

  Dvoiposatni koncert imao je početak i kraj posvećen Zagrebu: krenulo se s poletnom i pozitivnom “Zagreb”, a završilo šamarajućom i turobnom “Laku noć tebi Zagrebe”. Samo odabrani gradovi mogu za svoj rođendan čuti stihove: “I sada lažem sve vas, da Zagreb voli nas”. Veliku ulogu u nastupu imali su vizuali, vatromet i laseri, a mene je sve to podsjetilo na koncerte Parnog valjka, također dugovječnog zagrebačkog sastava s kojim su Prljavci već dulje vrijeme konkurencija, koji su imali scenografiju koja se sastojala od ulične klupe, tipične zagrebačke lanterne, i stare telefonske govornice.

  Muziku podržava

  Prljavcima bi možda više odgovarala scenografija sastavljena od buregdžinice, šanka, kladionice i ZET-ovog kioska s kartama i pokazima, no dobro, prijedlozi na stranu, scenografija Prljavaca je ispunila svoju svrhu, najveći sastav svih vremena iz Dubrave je izgledao i zvučao kako i treba. Sastav je svirao čvrsto, posebno su bili nadahnuti gitarist Damir Lipošek, i basist Dubravko Vorih (koji je imao i svoju pjevačku solo točku “Stand By Me”), a Jasenko Houra (gitara) i Mladen Bodalec (vokal) su, osim za svoje muzičke zadatke, bili zaduženi za dobar štimung i pošalice.

  foto: Monika Bračević

  Prljavci se nikad nisu prodavali pod nešto što nisu, oni su bili i ostali kvartovski momci predvođeni autorom koji je, svim prigovorima unatoč, zakucao par tuceta nezaboravnih pjesama, pa je tako i ovaj koncert, unatoč povremenim manjkavostima (Mladen i riječi na “Laku noć tebi Zagrebe”, npr.) dao poštenu i pristojnu zabavu.

  Što se publike tiče, čini se da su Prljavci uspjeli prići generacijama koje ne znaju što je “Borba” i kojeg Boru treba hapsiti iz pjesme “Zaustavite zemlju” (koju su također izveli i otpjevali s publikom) i da te generacije imaju svoje favorite kao što su “Previše suza u mom pivu” i “Šteta što je kurva” (koje slabije sjedaju potpisniku ovih redaka) i da su tim generacijama baš te pjesme bile vrhunac koncerta. Ugodna su iznenađenja bile pjesme “Ipak” i “Djevojka od milijun dolara”, a “Devedeseta” stvarno jako sporo prolazi ispod naših prozora. Barem je pjesma pristojno izvedena.

  foto: Monika Bračević

  Prljavci su pak diskretno podsjetili kojoj generaciji pripadaju kad su pri kraju “Kao ja da poludiš” odsvirali citat iz “Rebel Rebel”, a potpisniku ovih redaka je imaginarni prijatelj prišapnuo pitanje je li možda Jurica Leikauff na klavijaturama u “Ne zovi mama doktora” odsvirao par tonova sličnih “Won’t Get Fooled Again”. Borna Ocvirk iz sastava Široke ulice se pridružio na gitari u “Mi plešemo”, a “Marina” je podarila svoj logički i dramaturški klimaks. Bis se sastojao od “Laku noć tebi Zagrebe”, nakon čega je koncert priveden kraju. Od poznatijih pjesama “Uzalud vam trud, svirači” i još koja nisu izvedene, a neke su balade, kao što je već dulje vrijeme običaj kod Prljavaca, izvedene spojene u skraćenom medleyu.

  I na kraju – svi zadovoljni. Sastav je napravio sve kako treba, publika je dala i dobila svoj doprinos i… možda je vrijeme da se Kazalište poigra s nekim specifičnim dijelom svog repertoara pa da to izvede u nekom drugačijem prostoru za odabranu publiku. Zlobnici bi rekli, mogu nastupiti u okviru programa “Sviraj stare” i “Sviraj prastare”, no tako je to s dugovječnim bendovima sa širokim opusom.

  129 Shares
  Muziku podržava