Povratak kralja: Balašević u Kerempuhu

  14449

  Nastupom održanim u utorak, 10. ožujka, pred publikom zagrebačkog satiričkog kazališta Kerempuh, Đorđe Balašević još je jednom opravdao status jednog od najomiljenijih izvođača.

  U nastupu održanom uz pratnju Aleksandra Dujina na klaviru te uz dobro poznatu formulu sastavljenu od reda pošalica i reda pjesme, okupljene je zabavljao četiri sata.

  Šteta što jučer niste bili” bile su prve šaljive riječi novosadskog umjetnika koje je izgovorio na pozornici kazališta Kerempuh nakon što se poklonio publici, aludirajući na koncert održan večer prije na istom mjestu.

  Sa stalnim smješkom na licu, odjeven – kako sam kaže – casual, s težinom prebačenom na jednu nogu i s jednom rukom u džepu, koncert je otpočeo pjesmom “Fina lagana stvar“.

  Zagrebačka publika je nekoliko dugih godina čekala koncert Đorđa Balaševića. Za Balaševićeve koncerte su se iz Zagreba organizirali prijevozi, u čast Balaševića su u Zagrebu ispisivani grafiti (primjerice, ‘Ma jebite se devedesete’, koji je nezaobilazan svim prolaznicima Zvonimirove ulice), u Zagrebu su nebrojeno puta održavani Balaševićevi tribute koncerti.

  On je u Zagrebu rasprodao veliku dvoranu Doma sportova, Šalatu… Sam Balašević je u Zagrebu odslužio i vojni rok. Đole u hrvatskoj metropoli uživa takvu popularnost da bi bez problema napunio i novoizgrađenu Arenu, no njemu nije do toga.

  Velike sportske komplekse on prepušta ‘velikim pevačima koji su lepi, nose crvene sakoe i farbaju se’. Njemu nije do takve demonstracije sile, jer je on ‘svoj ego namirio još 1978. pobjedivši na Opatijskom festivalu’.

  Muziku podržava

  On se u Zagrebu odlučio na koncerte, kakvih je već niz održao u svojoj zemlji, koncerte intimne atmosfere za svega nekoliko stotina posjetitelja, koncerte rasprodane prije nego što same ulaznice krenu u prodaju.

  Balašević je tijekom svoje karijere napisao nekoliko knjiga, poput pjesmarica “Računajte na nas” i “…I dva tri akorda(jer ne umem bolje ja)…”, romana “Tri posleratna druga” i “Jedan od onih života”, knjige novinarskih komentara “I život ide dalje (sve dalje odavde…) i knjige “Dodir svile”.

  No, u Zagrebu se odlučio na pretpremjeru svoje još nenapisane knjige “Kalendar mog detinjstva” te je prilikom nastupa, koji je imao karakteristike najbolje stand-up komedije, prepričavao na urnebesno šaljiv način zgode iz svojeg djetinjstva.

  Balašević je majstor balansiranja između izvedbi svojih tužnih i sjetnih kompozicija te prepričavanja smješnih i zabavnih zgoda, držeći time publiku tijekom cijelog nastupa na rubu sjedala.

  Nakon uvodne fine, lagane stvari, slijedila je pjesma “Neki novi klinci” u kojoj su mu na spomen ‘malog, belog zeca’ na pozornicu i doletjela – tri mala, bijela zeca.

  Publika se već u toj pjesmi dokazala kao vrlo dobar prateći zbor, poznavajući svaku riječ i pogađajući svaki ton, tako da joj je Đole prepustio da samostalno otpjeva sam kraj poznate pjesme “Priča o Vasi Ladačkom“. Tu se pedesetšestogodišnji pjevač prisjetio filma o samom Vasi Ladačkom koji je sniman pod njegovom redateljskom palicom, te pozdravio glumca koji u njemu glumi, legendarnog Radu Šerbedžiju, koji je također koncert promatrao iz publike.

  Urnebesna je bila izvedba pjesme “Mirka“, gdje je demonstrirao sve svoje kvalitete imitacije, kao i neke plesačke sposobnosti, te nasmijao publiku do suza.

  Na pianu ga je pratio njegov stari glazbeni suradnik i prijatelj Aleksandar Dujin. Njihova suradnja datira još iz vremena grupe Rani mraz, a Dujin je bio zadužen za aranžmane albuma “Bezdan”, a također je radio na albumima “Tri posleratna druga” i “Jedan od onih života”.

  Dujin je s grupom California snimio istoimenu ploču na kojoj je predstavio svoje jazz pjesme, a natruhe jazza su se mogle osjetiti i prilikom završetaka pojedinih Balaševićevih kompozicija.

  Sam Balašević zna da mnogim okupljenima ovo nije prvi njegov koncert, ali sam se pohvalio: “Ja sam bio na svim Balaševićevim koncertima!“, te nakon što se koncert produžio na više od tri sata, izjavio “mogu ja ovako do sutra, pogotovo stoga što je sutra za svega par minuta“.

  Nakon dva bisa i cca. 230 minuta nastupa – tijekom kojeg nije popio ni jedan gutljaj tekućine – Balašević je pjesmom “Portret života mog” zaključio svoj drugi nastup u kazalištu Kerempuh.

  Nastup kojeg nisu najavljivali jumbo plakati lijepih, ofarbanih pjevača u crvenim sakoima, već svega nekoliko sličica u Ilici 31, nastup bez mirisa piva, dima cigareta i stadionskih proporcija, nastup poznat gotovo nikome već samo publici od petstotinjak duša, jednom legendarnom pjevaču i majstoru crno-bijelih tipki koji u pozadini šuti.

  Set lista:
  1. Fina lagana stvar
  2. Neki novi klinci
  3. Ćaletova pesma
  4. Ratnik paorskog srca
  5. Lepa protina kći
  6. Na bogojavljensku noć
  7. Život je more
  8. Priča o Vasi Ladačkom
  9. Jednom su sadili lipu
  10. Mirka
  11. Bezdan
  12. Nedostaje mi naša ljubav
  13. Divlji badem
  14. Namćor (ne volem)
  15. Remorker
  16. Mrtvi
  17. Portret života mog

  foto: Tomislav Capan

  Muziku podržava
  Stisni