Portland i Zagreb se dobro spojili u Zaboku

  293

  DoublePlusGood + NO!Mozzart

  Datum i vrijeme: Petak, 26.5.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Zelena dvorana Zabok , Trg D. Domjanića 6

  Nikad nije loše vikend započeti s dobrim koncertom, koliko god bili umorni od napornog radnog tjedna. Zato se petak čini kao najbolja varijanta za opuštanje u lokalnom klubu.

  Ovog petka su u Zelenoj dvorani gostovali DoublePlusGood i NO!Mozzart, dva totalno različita izvođača, što su i dokazali tijekom svojih nastupa, jer oba imaju svoj đir koji se u potpunosti razlikuje od drugog.

  Prvi je nastupio portlandski DoublePlusGood što za ovu turneju znači solo Erik Carlson sa samplovima i električnom gitarom. Vjerojatno bi mnogo zanimljivije bilo vidjeti njegov nastup u pravoj bendovskoj formaciji, ali nije to uopće loše zvučalo, koliko god mi općenito idu na živce ‘zvukovi matrice’.

  Muziku podržava

  Njegov izričaj je jedan retro pop zvuk i najbliži je onome što je nekad radio Roy Orbison. Tako su mu nastup obilježile mnoge pjevne skladbe i malobrojna publika je stvarno mogla uživati u njima. Ponavljam, ‘matrice’ odnose dio spontanosti, pa kad ih nije bilo sve je zvučalo emotivnije, ali i ovako se činilo, prije svega, zabavno.

  Pjevušenja je bilo najviše kad je na samom kraju obradio Adele i njen megahit “Someone Like You”, na što ga je publika nagovorila na bis koji je bio totalni promašaj s nekom usporenom i vrlo dosadnom baladom. Ponekad stvarno ne treba pretjerivati…

  Nakon DoublePlusGooda, nastupila je zagrebačka trojka NO!Mozzart. Njihov nastup je bio mnogo ekspresivniji i kompleksniji, a kod publike se vidjelo da upravo njih želi čuti, budući da se u posljednje vrijeme često priča o njima u alternativnijim krugovima.

  Najlakši opis za NO!Mozzart bi bio otprilike ovakav: zamislite neki garažni blues rock sastav (mislim da to ne bi trebao biti problem jer ih je zadnjih 10-15 godina mnogo) koji želi svirati jazz s mnogim improvizacijama uz ponešto elektronskih ritmova, ponajviše trip-hopa, ambijentalnih atmosfera pjesama u kojima se povremeno osjeća jaka balkanska nota, te je tome nadodana ogromna količina progresive.

  Upravo kreativna sloboda u sviranju gdje sva trojica imaju mogućnost učiniti nešto spontano za dobrobit pjesme je i najveća prednost benda jer se ovako iz kuta publike činilo da ne mogu promašiti u svojem nastupu. Budući da sam ih prvi put gledao, nemam pojma što su svirali, ali je sve djelovalo poprilično moćno i koherentno, pa se nadam da ću ih uskoro ponovno negdje uloviti.

  DoublePlusGood i NO!Mozzart su različiti, a opet su bili fino ujedinjeni tijekom jučerašnje večeri. Nedostajalo je više ljudi, ali, nažalost, to je čest slučaj…

  Muziku podržava