Piratsko ludilo u Vintage Industrial Baru

  1458

  Alestorm + Brainstorm + Troldhaugen + Crimson Shadows

  80Kn – 100Kn
  Datum i vrijeme: Utorak, 30.9.2014. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Da Zagrepčani i metalci iz okolice nisu mogli dočekati škotske power-folk metalce Alestorm, kojima je posebni gost bio njemački power metal Brainstorm, dokazuje činjenica da je koncert rasprodan nekoliko dana prije održavanja.

  Tražila se ulaznica više na sve moguće načine, a samo ponekim sretnicima
  sreća se i nasmješila i oni su uspjeli uhvatiti ulaznice na ulazu u klub
  koje su bile rezervirane, ali zbog nepreuzimanja do određenog vremena, i
  te su ulaznice puštene ponovno u prodaju.

  ‘Problem’ rasprodaje leži i u činjenici da je Vintage Industrial Bar manji od većine klubova u kojima metalci obično sviraju, ali i zbog toga jer je metal koncerata u zadnje vrijeme jako, jako malo. No svakako treba spomenuti mogućnost Vintagea da se iz dana u dan transformira, da ugosti različite glazbene žanrove, što postaje njegovo najjače obilježje. Dok je zvuk u koncertnom prostoru bio dobar, u predprostoru sa šankovima se, razumljivo, skoro nije ni čuo, no olakotna okolnost je bila postavljeni videozid u predprostoru koji je pružao jasnu sliku što se događa na pozornici.

  Početak koncerta je najavljen neočekivano rano, vrata su se otvorila već u 18 sati. Raspored se ispoštovao od početka do kraja, tako da su već u 18:15 prvi nastupili australski folk metalci Troldhaugen. Oni su se u pola sata svirke pred pedesetak okupljenih, predstavili pjesmama s dva studijska albuma, “Ramshackle” i ovogodišnjeg “Obzkure Anekdotez For Maniakal Massez”. Članovi Troldhaugena plijene pažnju svojim pristojnim izgledom, sakoima i košuljama, ali i kontrastnim, otkačenim scenskim nastupom vokala Reventüska i istom takvom mješavinom glazbe.

  Njihova glazba je prepuna mješavina folk elemenata, elemenata horrora pa čak i techno/industriala, a nastup vokala Reventüska varira od teatralnog do komičnog i bili su jako dobar, duhovit i zabavan uvod u ostatak večeri. Među izvedenim pjesmama našle su se “Hunting Tactics For Mythical Creatures”, “Swampstomper”, pa i ABBA-ina obrada “Gimme! Gimme! Gimme”, a druženje u prostorima sa publikom su nastavili i poslije nastupa, zabavni i pristupačni.

  Nakon manje pauze, vrijeme je došlo za kanadski epic-death power metal, Crimson Shadows koji su odsvirali set pjesama s dva studijska izdanja, “Glory On The Battlefield” i “Kings Among Men”. Među izvedenim pjesmama su se našle “Rise To Power”, “Freedom And Salvation”, “Braving The Storm” i “Heroes Among Us”. Ovo im je bio prvi nastup u Hrvatskoj, a tada nešto većem broju okupljene publike je odgovarao ultra brzi tempo njihovih pjesama upotpunjen s clean i growl vokalima, tako da su već na početku nastupa krenuli mosh pitovi i benganja. Vokal Jimi je još jedan koji je pozvao publiku na druženje poslije nastupa, a svoje oduševljenje ‘ludom’ publikom tokom nastupa nije krio.

  Već nakon nastupa Crimson Shadows u prostorima se mogao vidjeti Cristopher Bowes, vođa Alestorma, koji je, otvoren i pristupačan kao i obično, uživao u priči i pivama s fanovima. A idući je na pozornicu izašao Brainstorm, koji je u Zagreb stigao nakon dvije godine, a u Hrvatsku po treći put. Brainstorm je održao standardno dobar i kvalitetan nastup, uigran i žestok, predvođen iskusnim vokalom Andyem koji zna sa publikom, a koja ga je pratila i podržavala sa konstantim rukama u zraku, pjevajući najveće hitove zajedno sa njim od riječi do riječi.

  U nekoliko navrata nastupilo je standardno obraćanje gitarista Milana Lončarića publici na hrvatskom jeziku kojeg je Andy poticao, uz salvu odobravanja od strane publike. Njihov nastup obilježen je mosh pitovima koji su počeli već na drugoj pjesmi, “Shiver”, koja je uz “Worlds Are Coming Through” i “Fire Walk With Me” bila najbolje podržana, te su one otpjevanje od početka do kraja. Ni pjesme sa novog albuma “Firesoul” nisu nimalo lošije dočekane, a među izvedenima su se našle “Firesoul” i “…And I Wonder”, uz ostale starije, “Highs Without Lows” “Hollow Hideaway”, “Falling Spiral Down” i “Shiva’s Tears”.

  Muziku podržava

  Još jedna kratka pauza i cijeli je Vintage u znaku piratskih rekvizita počeo luditi i iščekivati Alestorm. S desetak minuta kašnjenja, na pozornicu izlaze uz taktove uvodne “Monkey Island”. Prostor je dupkom popunjen, publika se već penje i po šankovima u koncertnom prostoru, a zrakom su se počele vijoriti razne zastave i piratska ‘pomagala’. Kako je nastup odmicao, postajalo je prevruće, zagušljivo, ali to nije zasmetalo nijednom ispijaču ruma ili pive da do besvijesti uživa u Alestormu.

  Christopher se u prvom dijelu koncerta pojavljuje s ružičastim naočalama i Hello Kitty majicom koju je dobio od fanova. Navodno je bila riječ o okladi, a pitanje je bilo da li će Chris htjeti na nastup obući tu majicu. Teško je reći koje su pjesme bile najpodržanije tijekom nastupa ove vesele družine, jer su apsolutno sve otpjevane uglavnom od početka do kraja, zajedno s bendom, s rukama u zraku, i stare i nove pjesme s aktualnog albuma “Sunset On The Golden Age”.

  Na “Pirate Song” započelo je prvo veslanje na podu, koje se ponovilo u više navrata, a na pretposlijednju “Captain’s Morgan Revenge” oformio se maleni ‘wall of death’, onoliki kolikog je Vintage mogao podnijeti. Zanimljivo je da su sve pjesme izvedene u jednom komadu, bisa nije bilo, a Alestorm je pružio sat i pol istinskog uživanja za fanove, koji su im svojim raspoloženjem poručili da su u Hrvatskoj uvijek dobro došli, a još bolje ako usput mogu zajedno nešto i popiti.

  Alestorm set-lista:
  Walk The Plank
  The Sunk’n Norweigan
  Drink
  Over The Seas
  Shipwrecked
  Magnetic North
  Back Through Time
  Nancy The Tavern Wench
  Midget Saw
  Pirate Song
  Surf Squid Warfare
  Keelhauled
  The Huntmaster
  Wenches And Mead
  1741 (The Battle Of Cartagena)
  Wolves Of The Sea
  Captain Morgan’s Revenge
  Rum

  Muziku podržava