Oliverova tišina mora i perfekcija u Lisinskom

  3205

  Oliver Dragojević

  150Kn – 190Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Petak, 15.11.2013. @ 20:00
  Mjesto održavanja: K.D. Vatroslava Lisinskog Zagreb , Trg Stjepana Radića 4

  Svjetsko, a naše. To bi bio najkraći zaključak nakon provedene trosatne večeri u Lisinskom s Oliverom Dragojevićem i njegovim pratećim Dupinima.

  Čak i da sutra-preksutra u istu dvoranu dođe neki inozemni izvođač najvišeg ranga, bez obzira na reputaciju, morao bi se dobrano potruditi da nadmaši ono što je Dragojević učinio 15. studenog u dvorani koja nosi ime autora prve hrvatske opere.

  Recept je vrlo jednostavan: početi večer sa četiri klasična komada po kojima ga svi znaju i koja su dio pop-kulture, ubaciti nešto nekoliko pjesama s recentnog (i autorski jakog) albuma, pomiješati s naramkom pjesama iz svih faza karijere, nasuti malo šala i zafrkancije. I naravno, sve odsvirati u perfektnom omjeru rutine i svježine, naoko nehajno malo svirati sam, a malo uz pomoć pratećih muzičara, i to tako da i solo točke i stvari s bendom zvuče podjednako uvjerljivo.

  Jel dosta? Nije. Zovu se gosti, neka ih bude malo, ali da su prepoznatljivi i da svaki od njih daje izvođački pečat. Jazzer Elvis Stanić obogatio je večer ljupkim dionicama na gitari i harmonici (pogotovo na “Moje lipo”), dalmatinski Willie Nelson Tedi Spalato bazičnim i beskompromisnim pristupom dalmatinskoj šansoni (“Dalmatino, povišću pritrujena”), a zbor Izvor je dodao malo produhovljenog gospel-štimunga. Spomenuti sastojci su pridonijeli raznolikosti, a svirka i Oliverov glas variranja su držali u zadanim gabaritima dalmatinskog popa, koji Dragojević tako šarmantno privatizira.

  Odnosno, kroz dalmatinski pop Oliver uspijeva reći mnogo univerzalnije, emotivnije i dublje poruke osim klasičnih lamentacija o stinama, ribi, gradelama i ljubavnim jadima. I to triba znati, naročito ako tijekom večeri pjevaš naslove kao što su “Lipa moja”, “Moj lipi anđele” i “Moje lipo”, te “Vjeruj u ljubav”, “Što to bješe ljubav” i “U ljubav vjere nemam”. Jednostavno, toliko puta izraubane riječi iz Dragojevićevih usta imaju posebnu boju i dodatnu težinu.

  Svojevrsno iznenađenje je bilo sviranje “Nadaline” (te Oliverovo imitiranje pokojnog Borisa Dvornika), a i “Što učinila si ti” je pokazala Dragojevića kao dobrog zabavljača. Igranje s publikom, s naslovima i riječima pjesama poboljšavalo je ionako dobru protočnost koncerta i preveniralo mogućnost pojave jednoličnosti, odnosno zasićenja uslijed previše balada.

  Svima je jasno da Oliver koncerte odrađuje kao od šale, no vrijedi poštovati njegovu zavidnu fokusiranost i brigu oko svih bitnih detalja. Osim što se doima u dobroj fizičkoj formi, Dragojević je sada u životnoj fazi kada njegovo nagomilano iskustvo čini ogromnu razliku u odnosu na konkurente.

  Set-lista:
  1. Zelenu granu s tugom žuta voća
  2. Ostavljam te samu
  3. Skalinada
  4. Oprosti mi, pape
  5. Jubav moja
  6. Što to bješe ljubav
  7. Pismo moja
  8. Moje lipo
  9. U mom zagrljaju
  10. Molitva za Magdalenu
  11. Pred tvojim vratima
  12. Što učinila si ti
  13. Do kraja vrimena
  14. Nedostaješ mi ti
  15. Nadalina
  16. U ljubav vjere nemam
  17. Kad mi dođeš ti
  18. Dobro jutro tugo
  19. Dvaput sam umra
  20. Konfidenca
  21. Dalmatino povišću pritrujena (Tedi Spalato)
  22. Dalmatinska pismo moja (Tedi Spalato)
  23. Ne diraj moju ljubav (Oliver i Tedi)
  24. Galeb i ja
  25. Moj lipi anđele
  26. Trag u beskraju
  27. Tko sam ja da ti sudim
  28. Cesarica
  29. Dobar dan (Oliver i zbor Izvor)
  30. Lipa moja (Oliver i zbor Izvor)
  31. S tobom ljubavi (Oliver i zbor Izvor)
  32. Crying Time (Oliver i zbor Izvor)
  33. Vjeruj u ljubav (svi)
  34. Ajde zbogom (svi)

  Muziku podržava