Održan koncert za istinske geek fanove The Nationala

  3119

  The National

  190Kn – 220Kn
  Rasprodano
  Datum i vrijeme: Subota, 2.8.2014. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvrđava sv. Mihovila Šibenik

  Sinoć je u Šibeniku održan drugi koncert grupe The National, koji je svojedobno najavljivan kao prvi, te je bio rasprodan odavno i okupio je, nazovimo tako, samu kremu njihovog fanovlja.

  Ta prisutnost ljudi sigurnog istog cilja na predivnom mjestu, kakvo tvrđava Sv. Mihovila samo po sebi je, a kamoli u službi koncertnog prostora nije mogla donijeti ništa manje od nevjerojatne atmosfere.

  Koncert je bio sjedećg karaktera, ali od toga nije bilo vajde jer nitko od prisutnih nije ozbiljnije potražio svoje mjesto za sjesti, a ako je, nije sjedio, bar ne više poslije prvih taktova prve pjesme “Start a War“.

  Već taj trenutak ponio je sve prisutne, a slatka gesta organizacije odanih hrvatskih fanova koji su podijelili prskalice na ulazu s uputom da se zapale na prvu pjesmu bio je prvi razlog prolaženja svrsi i ježenja kože, razgaljujućeg ježenja kod pubilke, i onog nekog drugog kod Matta Berningera koji s pozornice poručuje kako se boji prskalica. Simpatično nezgodan tren kakav zna zadesiti iznenađenja, ali kad je situacija kao sinoć da nastojiš iznenaditi nekoga koga voliš, a taj tebe voli nazad, neugodnost vrlo brzo nestane i ostane samo mentalno uhvaćena slika gorućih devetstotinjak prskalica u visoko podignutim rukama.

  Don’ t Swallow the Cap” druga, pa zatim “I Should Live in Salt” i nastavno svaka pjesma koncerta samo je dodatno ispunjavala prisutne i izazivala uzdahe oduševljena, plesne pokrete i oslobađajuće uzvike iz pleksusa. A naknadno, kad je publika otkrila tu mogućnost, i ujednačeno ritmičko udaranje svih prisutnih nogom od tribinu što je onako baš idealno pridonosilo boljem osjećanju mjesta i trenutaka u kojem se nalaziš. Dok se sama katarza svih tih trenutaka dogodila zbog Mattovog aktivnijeg ponašanje i bacanja na koljenja prilikom izvođenja pjesme “Graceless“, a zatim njegovog silaska u publiku i obilaženje iste do samog vrha tribina.

  Još par osebujnijih situacija ostavile su obilježje koncerta, kao Mattovo uzimanje mobitela nekome u prvom redu kako bi se fotografirao, svojstveno odbijanje pjevanja zaželjenje pjesme dostavljene na pozornicu na papiru većeg formata, te skandiranje, činilo se ničim posebno izazvano isključivo Scottu Devendorfu da je iznenadilo i sam bend, naravno ugodno.

  To sinoć nedvojbeno je bio koncert publike, čije zadovoljstvo je od prvog trena nosilo koncert, pa iskreno The National su mogli biti bilo kakvi svejedno bi bilo dobro, no srećom to nije bio scenarij jer bili su odlični. A sva ta prisnost, uzbuđenje i sreća vidljiva na obje strane, dodatno potencirana akustičnim završetkom koncerta s pjesmom “Vanderlyle Crybaby Geeks” koju je otpjevala publika, prolomili su se zidinama stihovi “I’ll explain everything to the geeks… Vanderlyle crybaby cry…” čime je stvoren dojam privatne zabave odabranoga društva.

  Zabave njihovih osobnih geekova kojima su ovim koncertom objasnili sve i neki od tih geekovskih fanova sigurno su plakali od ganuća. Zabave čijim si završetkom shvatio da si posljednja dva sata tonuo u sve dublju opuštenost, osjećao kako njihova glazba i ljetno zvjezdano nebo polagano brišu svaku nepotrebnu misao i na kraju ostavljaju ti samo blaženu ispunjenost jer si imao sreću biti baš na ovom njihovom koncertu, jedne kolovoške noći, u Šibeniku, ljeta 2014.- te jer to ćeš pamtiti.

  Muziku podržava