Naredniku Pepperu bi bilo drago

  873

  Beatles Revival Orchestra: 50. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

  120Kn – 200Kn
  Datum i vrijeme: Nedjelja, 28.5.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: K.D. Vatroslava Lisinskog Zagreb , Trg Stjepana Radića 4

  Nekoć je bilo ovako: starim oficirima, koji su časno služili svoj cijeli radni vijek su se poklanjali revolveri. Jednom od najpoznatijih svjetskih časnika, naredniku Pepperu se za pedeseti rođendan nije poklonio revolver, nego koncert i to uglavnom bez pjesama s albuma “Revolver”.

  Pedeseta obljetnica objavljivanja albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je obilježena dostojno, u cijelosti je izveden repertoar s tog inače glazbeno zahtjevnog albuma, a bili su izvedeni i skoro svi hitovi The Beatlesa, grupe koja je kreirala ovaj revolucionarni album. I naredniku Pepperu bi, siguran sam, bilo drago.

  Dvorana Lisinski je bila skoro skroz popunjena za sijaset izvođača koji su redom kroz pjesme iskazivali svoju ljubav prema The Beatlesima. Pozitivna energija i elektricitet osjetili su se u zraku.

  Muziku podržava

  Veliki dio koncerta je iznio kvartet Beatles Revival Band, pojačan s Vedranom Križanom na klavijaturama, a pomogli su mu i Beatles Revival Orchestra pod ravnanjem Olje Dešića, zbor Ivan Goran Kovačić te brojni drugi gosti.

  Koncert je počeo Band sa slavljeničkom “Birthday”, pa nastavio s “All My Loving”, “We Can Work It Out” i “Eight Days A Week”, koja je nenamjerno produljena za jednu strofu. Zatim je slijedilo glavno jelo: uz pomoć Orchestra izveden je album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i to u cijelosti, po redu.

  Maja Posavec (koja je nastupila bosonoga) zablistala je na “Within You Without You” koja je izvedena uz pomoć gudača, sitara i table. Toplo su primljene pjesme “She’s Leaving Home”, i “With A Little Help From My Friends”, a “Getting Better” i “Fixing a Hole” potpisniku ovih redaka razgalile su srce. Stvari su pomalo pošle krivudavo na “Good Morning Good Morning”, no “A Day In Life” je izvedena kako spada – na tom se komadu, koliko god bio težak, naprosto nije smjelo pogriješiti. I nije. Tijekom izvedbe ove pjesme, na scenu se došetao Neno Belan i nenametljivo otpjevao kiticu “Woke up, fell out of bed…” i podjednako se nenametljivo izgubio u mraku dvorane.

  Belanovo gostovanje je otvorilo treći dio koncerta: izvođenje pjesama s posebnim gostima. Najviše su se istakli Luce, koja slobodno može nastaviti izvoditi “Don’t Let Me Down” u svom repertoaru, Tina i Bero iz Parnog valjka (tako se vrišti na “Can’t Buy Me Love”), a najbolji moment večeri je pripao Marku Tolji i Zvjezdanu Ružiću koji su “And I Love Her” preuredili u jazz standard i dodali obilje emocija. Jest da sam prema Tolji nekoliko puta bio fin kao šmirgl papir, ali što jes’ – jes’, veličanstvena njegova izvedba je zaledila trenutak u vremenu. To se zove emotivni udar, pa ni pljesak na otvorenoj sceni nije izostao.

  Simpatije publike je, također posve zasluženo, pobrao mladi riječki gitaristički virtuoz Frano Živković koji je odsvirao “Day Tripper” i “Lady Madonna” i pridružio mu se zbor pratećih vokala pod imenom Akvarel. Ako mislite da je riječ o neotkrivenom talentu – varate se. Mladi Frano je već svirao s Tommyem Emanuelom, a ima i troznamenkasti broj koncerata iza sebe.

  Belan se vratio na scenu da sa zborom Ivan Goran Kovačić otpjeva “Get Back”, pri čemu je zbor pjevao ono što na studijskoj snimci pokrivaju klavijature. Sam ravnatelj Olja Dešić je sjeo za klavir i otpjevao “The Long and Winding Road” u aranžmanu Phila Spectora, dakle sa zborom i orkestrom, upravo onako kako je Paulu McCartneyu išlo na živce, ali – otpjevao je dobro.

  Potpisniku ovih redova živci su se potpuno opustili na “Strawberry Fields Forever” i “Penny Lane” – koje su probale dati odgovor na pitanje kako bi ove pjesme izvodili The Beatlesi da su danas na okupu, na turneji, živi i zdravi, a odgovor glasi: tako nekako. Radojka Šverko se ukazala na “Something”, Oliver Dragojević i Alan Bjelinski na “Yesterday” i potvrdili pravilo da u muzici veterani ne stare, nego samo dobivaju iskustvo. Davnih dana su i Oliver i Radojka žarili i palili po raznim natjecanjima mladih talenata, a Oliver je čak u mladim danima dobio nagradu za lijepo otpjevanu “Yesterday”, dok je Radojka pjevala “Something” u hrvatskom prepjevu, pod naslovom – “Nešto tvoje”. Na koncertu su potvrdili da nagrade nisu dobivali po babama i zaovama.

  Završni trolist pjesama “Yellow Submarine”, “Let It Be” i “Hey Jude” donio je revijski ton u Lisinski – svi su se okupili na sceni. Gotovo trosatni koncert je bio priveden kraju, a opsesivno kompulzivni nerv u potpisniku ovih redova je izbrojao što sve nisu svirali (“Come Together”, “Revolution”, “Back In The USSR”, “Paperback Writer”, “For No One”, “Here, There and Everywhere”, “Across The Universe”, “Girl”, “Nowhere Man”, “I Am the Walrus”, “Ob-La-Di, Ob-La-Da”, no dobro, za ovu zadnju – hvala što nisu svirali…). A to znači sljedeće: iduće godine “Sgt. Pepper” puni 51 godinu, te slobodno mogu ponoviti program, a ako već ne mogu ponoviti – iduće godine “Bijeli album” puni 50 godina. Šteta bi bila da propadne stvar…

  0 Shares
  Muziku podržava