Nadrealno putovanje Strukturnih ptica Mr. Leea i IvaneSky

  1717

  Mr. Lee & IvaneSky

  25Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 12.12.2015. @ 21:00
  Mjesto održavanja: SC – Teatar &TD Zagreb , Savska cesta 25

  Multimedijalni projekt Strukturne ptice s djelovanjem je započeo u ’80-ima kada su riječki Termiti obilježavali tadašnju glazbenu scenu.

  Upravo su Let2, točnije današnji sastav Let3 izrasli iz Strukturnih ptica koje su bile prepoznatljive po više tipova umjetnosti, različitim glazbenim žanrovima i stilovima zajedno s brojnim umjetnicima.

  Pod istim imenom, projekt je ponovno oživio pod vodstvom dobro poznatog glazbenog para, Damira Martinovića Mrleta, umjetničkog imena Mr. Lee i Ivanke Mazurkijević, točnije IvaneSky.

  Oni su s radom na njemu krenuli prije više od dvije godine, a sinoć su nam to isto u zagrebačkom &TD-u službeno i predstavili.

  Ono što smo sinoć vidjeli i čuli u potpunosti se izdvaja od bendova Stampedo i Let3 s kojima su se Mrle i Ivanka proslavili. Uz sjedeći tip koncerta, sva smo svoja osjetila mogli usmjeriti kroz originalnu i zanimljivu eksperimentalnu glazbu koja je od samog početka plijenila pažnju publike. Teatralnim nastupom poveli su na čudesno putovanje koje je na momente djelovalo poetično, a potom energično i avanturistički nastrojeno.

  U određenim trenucima su očaravali toliko da se cijeli nastup činio nadrealnim, a s druge strane na nekim dijelovima si poželio jednostavno zaklopiti oči i prepustiti se prekrasnom Ivankinom vokalu i pjesmama koje su pretežito bile na engleskom jeziku. Uz njezin glas i pojavu, na stageu se odigrala prava audio-vizualna poslastica koja je bila popraćena zanimljivom elektronikom i zvukovnom eksperimentiranju i manipulacijama za koje je bio zadužen Mrle.

  U cijelom tom eksperimentiranju poslužio je i galon vode spojen s cijevi koji je na momente djelovao kao infuzija kojom se Damir hrani i dobiva inspiraciju. Iako je najviše poznat kao basist Let3-a, njemu se ovoga puta posvetio manje nego što je to inače. Neprocjenjivim momentom se pokazalo i njegovo pozadinsko plesanje kojih minutu-dvije i sviranje ukulela, nakon čega smo dobili dojam da nas još puno toga čeka u otprilike sat vremena koliko je trajao ovaj performans.

  Od pratećih glazbenika pridružili su im se gitaristi Vlado Simčić Vava (Turisti, ex-Laufer) i Dražen Baljak (Let3), bubnjar Ivan Bojčić Bin (Morso, Let3) i umjetnik Ivan Valušek koji se uz povremeno sviranje basa, u najvećoj mjeri posvetio ne baš često zastupljenom instrumentu, sitru.

  Muziku podržava

  Rock, pop, etno prizvuk proželi su s elektronikom i upravo se ta kombinacija uz teatralnost pokazala kao čarobna formula ove nevjerojatne kolaboracije i svojevrsnog mjuzikla kojem smo sinoć prisustvovali.

  Iako je Ivanka rekla kako su je prije koncerta upozorili da previše ne priča kako ne bi pokvarila doživljaj, ali mišljenja sam da se to ne bi moglo nikako dogoditi uz njezinu simpatičnost, originalnost i duhovitost kojom nas je i ovoga puta počastila.

  Uz sve to, nastup su upotpunili i s dva gostovanja. Prvi gost je bio Boris Štok iz riječkog benda Quasarr koji je s Ivankom izveo duet kao odu ljubavi, a pred kraj su najavili i Darka Jurkovića Charliea, našeg poznatog jazzera i gitarističkog virtuoza koji je solo dionicama zapanjio publiku.

  Nakon instrumentalne “Digital Sea” koja je bila zadnja na repertoaru, uslijedilo je pljeskanje i zviždanje kojim su mamili njihov povratak na stage. To se i dogodilo, tako da su za bis ostavili “Saddle In Cold” koja su još jednom ponovili.

  Mr. Lee i IvaneSky ponovno su pokazali svoju umjetničku crtu i ljubav prema kazalištu, glazbi i filmu čije su iskustvo iskovali već mnogo puta do sada. Hvala im na tom iskustvu i na njihovoj zajedničkoj suradnji i neisrcpnoj inspiraciji i ambiciji koju s velikim entuzijazmom i uživo dijele s publikom željnoj nečega novoga i motivirajućeg.

  Muziku podržava