Moreška na Rolin Humes pogon

  333

  Živi rasti cvjetaj: Moreška, Rolin Humes

  Datum i vrijeme: Petak, 18.5.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Luka Sisak Sisak

  U petak se u Luci Sisak održao koncertno-scenski spektakl u sklopu projekta “Živi, rasti, cvjetaj”. Prije dvije godine na istom mjestu uz Rolin Humes gostovali su domaći Bambi Molestersi, prošle godine L.I.P.A., a ove godine na red je došla tradicionalna Moreška s otoka Korčule.

  Moram priznati da vrlo malo toga znam o Moreški, ali upravo me to nagnalo da krenem put Siska, iako vrijeme i nije baš obećavalo. Tijekom dobrog dijela puta lijevala je kiša, ali stigavši u Sisak, vrijeme se popravilo, pa sam znao da nisam došao uzaludno, da će se sve odvijati na otvorenoj pozornici u luci koja djeluje kao izvrstan koncertni prostor.

  Muziku podržava

  Naknadno sam saznao da je to zapravo mediteranski viteško-romantični borbeni ples koji slavi pobjedu nad Maurima u Španjolskoj, izvodi se već stoljećima, ali je kod nas opstala samo na Korčuli i to u vidu dva plesa – kompleksnijeg Moreška i nešto bazičnijeg Kumpanija.

  Priča o Rolin Humesu i Moreški je krenula još prošle godine kad su dečki zaželjeli napraviti novi soundtrack za tradicionalnu plesno-borbenu ljubavnu priču. Do sada se ona većinom izvodila uz glazbu koju je napisao Krsto Odak, a kako je i sam frontmen Robert s otoka Korčule, tako je došla ideja da se napravi svojevrsna rockerska verzija iste. I što smo dobili…

  Moreška na rock pogon je nešto što bih preporučio svakome (vjerojatno je to i Moreška sama po sebi) jer donosi jednu modernu i pomalo futurističku viziju stare tradicije. Rolin Humes su napravili ‘soundtrack’ koji je čas psihodeličan u stilu Pink Floyda, čas vuku na Queenov soundtrack za “Flash Gordona”, a čas su tipični Rolin Humes. Generalno, fascinantna podloga koja daje odličan pogon samom plesu.

  Priča ukratko teče ovako… Crni otmu dragu, pa se crveni bore da je vrate. Ljubav na kraju pobjeđuje sve, a između toga ima preko pola sata mačevanja, plesa, drame i prije svega čiste uživancije za publiku koja je gromoglasno nagrađivala vrlo vrijedne članove Kulturno-umjetničkog društva Korčula.

  Nakon što je počelo, ostao sam u jednoj poziciji gotovo tijekom cijelog nastupa koliko me fascinirala uigranost samih izvođača. Bilo je tu nekih sitnih greškica koje su se teško mogle uočiti, bilo je i malo krvi, jedna cipela se oslobodila noge svojeg vlasnika, mač je pukao… Ali to je sve dio scenskog nastupa u kojem se ekipa pošteno oznojila pred sisačkom publikom. Bilo je idealno vidjeti da se tradicija može prebaciti u modernije ruho i da sve funkcionira toliko dobro i moćno.

  Odmah nakon velikog naklona za Morešku, Rolin Humes su samo nastavili sa svojim koncertom. Najvažnija stvar koja im se dogodila u zadnje vrijeme jest da su ostali bez jednog člana i njega nisu zamijenili. Rolin Humes više nisu četvorka, već trojka i ovom im je bio prvi nastup u toj formaciji.

  Sad, bilo bi iluzorno reći da im jedan član ne nedostaje, ali kako su furiozno krenuli u svoj nastup, činilo mi se kao da ih je to dodatno inspiriralo i dalo im neku novu kemiju u bendu. U tom energičnom uvodu su odsvirali i meni najdražu “Freedom”, a kako su kretali prema laganijim dijelovima svojeg nastupa, tako mi se čini da je ta početna energija i malo okopnila.

  Sve u svemu, Rolin Humes su i dalje jedan od najsuvremenijih bendova koji uspijeva spojiti mnoge žanrove u jednu vrlo zanimljivu cjelinu koja je prepuna harmonija. U osnovi su barski blues rock bend, ali ima tu utjecaja mnoge glazbe iz ’60-ih i ’70-ih prošlog stoljeća što bi ih možda pozicioniralo bolje kod nešto starije publike. Ipak, Humesi te barijere s lakoćom probijaju jer su odlični u onome što rade. Nažalost, nisam bio do samog kraja njihovog koncerta jer je put do Krapine dugačak, ali ukupan dojam je jasan – petak u Sisku je bio pun pogodak!

  Tradicija očito okuplja mase, pa je ovakva manifestacija okupila mnoge Sišćane i njihove goste kojima je Korčula (pre)daleko. Moreška na Rolin Humes pogon je prava stvar, spaja tradiciju s modernim na pravi način i još jednom pokazuje koliko bogatu baštinu imamo. Plaćamo skupe karte za mnoge inozemne (slične) projekte, a na domaćem terenu imamo odlične performere (tu ne mislim samo na Morešku) koji podjednako mogu dojmiti svakog posjetitelja. Mislim da je malo tko jučer otišao, a da nije bio fasciniran viđenim.

   

  120 Shares
  Muziku podržava