Mate Mišo Cavalera

  2370

  Soulfly + Decomposing Entity

  70Kn – 100Kn
  Datum i vrijeme: Srijeda, 8.7.2015. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Zbilja ne volim svadbe! I valjda na svakoj naletim na uzvanika s kravatom zavezanom oko čela kako me unezvijereno gleda i gestikulira “Ne voliš Mišu?!?! Pa Mišo je legenda! Ma, ti to ne razumiješ!

  I onda je kažem “Pa da – ne razumijem!” i izazovem novi ustanak i novu seljačku bunu! Isto kako ja ne razumijem njega, tako 90% ljudi ne razumije drugu legendu – Maxa Cavaleru.

  A zašto uopće počinjem sve ovo s tako glupom paralelom? Zato što Max svoju metal karavanu dovodi u Zagreb češće nego Mišo i zato što je ta simpatična brazilska faca ipak podosta ostarjela, izgubila snagu i počela koncerte održavati na način da stane na pozornicu, jednom rukom drži devil-hornse u zraku, drugom trza zadnju žicu svoje gitare i pogledom naredi svima da pjevaju umjesto njega “Roots Bloody Rooooooots!

  Soulfly su u Zagrebu već peti put i čini se da nema samo Franz Ferdinand prebivalište tamo negdje oko Šubićeve. Boogaloo, Močvara, Aquarius i dvaput Tvornica pokazali su da Max svoje sljedbenike ima, ali i da je svaki put bilo skromnije od prošlog. Zato nas je ovoga puta Tvornica dočekala prostorno ‘prepolovljena’. No, svejedno – metal groove, growl i mega-riffovi i dalje znaju zatitrali pokoje srce.

  No idemo redom… Nakon jako dugo vremena predgrupu se ne smije spomenuti iz čiste kurtoazije! Decomposing Entity su još jedan osobni pokazatelj da se metal nikad ne smije prestati istraživati, da metal iz godine u godinu nudi nešto dobro i da nešto jebeno dobro nerijetko čuči po domaćim bespućima. Brutalni death-metal trojac možda je poznat dijelu naše scene, ali upravo ovakvi koncerti i ovakve uloge (nazovimo to supportom ili predgrupom, manje bitno) dovest će više ušiju do njihovih snimki. A posebno ovakva svirka.

  Toliko uvježbani, toliko moćni i toliko brutalni zaslužili su da se prizna – ovo svirkom i ponašanjem na sceni rijetko tko može ispratiti, pa čak i metal deda Max. Koliko vjeruju u svoje stvari pokazuje činjenica da su nakon odsviranih 30-ak minuta, doslovno posegnuli za mobitelom iz džepa, shvatili da imaju još ponešto vremena i odlučili “Ma ajmo još jednu!” I odrade – jednako prejebenu! A o tome koliko sve dionice sviraju ‘kao iz pičke!’ da i ne pričam. Zagrebački bend svjetskih razmjera koji, ukoliko i pola ovoga uspije pretočiti u skorašnji album “So It Begins” – imamo najbolji regionalni metal album godine.

  A Max Cavalera? Pa, to ime i prezime (i sve što se vrti oko njega) zahtijeva zasebno poglavlje u svim svjetskim metal enciklopedijama. Čovjek koji toliko živi u metalu, kroz metal, za metal i na metalu ne zna za ništa drugo nego snimiti album, ići na svjetsku turneju, vratiti se, snimiti album nekog drugog projekta, ići na svjetsku turneju i tako u krug… Sa Soulfly to radi već deseti put! I ne samo to – cijela obitelj Cavalera živi od toga, živi s time i živi u tome! Mama je bila menadžer i Sepulturi, a sinovi već godinama rade na merch-štandu ili sviraju u predgrupama. No, nakon godina promocije svog benda Incite i gostovanja na pozornici, Ritchie je ovoga puta – izvisio.

  Muziku podržava

  Primat preuzimaju drugi sinovi. Zyonove prve otkucaje srca čuli smo na originalnoj verziji “Refuse/Resist“, a danas tog klinca imamo prilike slušati i gledati iza Maxovih leđa – na mjestu koje je davnih dana zauzimao stric Igor. A kad smo već kod Igora – tu je i mlađa varijanta Igor. Još mlađi sin koji je na basu zamijenio Tonya Camposa. Pored svih njih, virtuoz Marc Rizzo koji gitaristički iznosi apsolutno cijeli Soulfly projekt, mora da se osjeća kao jebeni uljez.

  No, sinovi su definitivno najjača karika za koju smo se mogli zahaklati te vruće zagrebačke ljetne noći! Igor je svoju bas agresiju pokazao na “World Scum“, a Zyon toliko agresivno (i uvježbano) lupa te bubnjeve da je napokon jasno što znači fraza ‘mladenačna energija’. Brutalna “Blood Fire War Hate” i “Downstroy” vidjele su padanje činela, let palica u zraku i svirku kojoj niti stric više ne može primirisati. Nove Soulfly stvari su te koje pokazuju pravu metal snagu, jer nu-metal vremena s “Tribe“, “No“, pa čak ni kultna “Eye For An Eye” od tog benda više ne iziskuju trud.

  A što reći za Maxa? 10 albuma od Soulfly i nekoliko Sepulturinih hitova doveli su do faze kada mu koncerti nisu ni uzbudljivi, ni zanimljivi, ni iznenađujući. Prva stvar sa svakog albuma najčešće ima neki najbrutalniji riff koji potegne publiku visoko u zrak i to je ono čime ga predstave. Sepultura se na prijašnjim turnejama znala predstaviti s bar 4-5 pjesama, a sada se sve svelo na “Refuse/Resist” i “Roots Bloody Roots“. I osim toga – nema tu više prostora (a možda ni volje) za bog-zna-što.

  To je razlog i što će ovaj koncert ostati jedan od njegovih (pojedinačno Maxovih) najslabijih, ali i razlog što on više na tim koncertima ne može doživjeti nešto novo. A ne mogu bome ni stariji fanovi nakon svega što je ikad radio! Osobno bih puno više cijenio da čovjek odluči složiti turneju “Evening with…” i da na svakom koncertu iznenadi s nekim tamo ‘bizarnim’ pjesmama kao što je “Frontlines”, “Terrorist” ili “Fall of the Sycophants”. No, treba zapamtiti sve te riffove, treba se sjetiti svake ‘poetične’ kitice i treba fizički biti sposoban odraditi takvu turneju s takvim žanrom muzike.

  Ovako nam ne preostaje ništa drugo nego slušati njegov nekoć moćni growl kako umorno djeluje na pojačanim mikrofonima. Ili pratiti njegov ‘prateći’ bend kako moćno iznosi ideje koje je on osmislio. Ili se nježno nasmijati kad obuće najlošiju kopiju XXL dresa hrvatske repke i bez gitare cupka u mjestu tijekom bisa kao da bi najradije bio negdje drugdje. Možda negdje u busu, da nastavi pisati prejebene pjesme i prepusti da ih na turneji moćno, energično i agresivno izvede netko drugi! Dva sina već su se primili te misije…

  No, ostaje jasno – Max zbilja jest legenda i mislim da ću na koncert Soulfly uvijek otići popiti pivu. Pa makar ga on odradio zavaljen u ležaljku za plažu.

  Set-lista:
  Jumpdafucup
  Seek N’ Strike
  Prophecy
  Blood Fire War Hate
  Carved Inside
  Resistance / World Scum
  Refuse/Resist
  Downstroy
  Bloodshed
  We Sold Our Souls To Metal
  Tribe
  No Hope = No Fear / Umbabarauma
  Rise of the Fallen
  No
  – bis –
  Back To The Primitive
  Roots Bloody Roots
  Eye For An Eye

  Muziku podržava