MaidaVale su moćna energija sa sjevera

  74

  Vrućine kakvima svjedočimo zadnjih dana dovoljno su psihodelične i gotovo da imaju halucinatorna svojstva, a još kad dobiju soundtrack u vidu moćnog benda koji razvaljuje na svim frontama i kojeg čeka svijetla budućnost, situacija postane još intenzivnija.

  Sinoć je u Zagrebu nastupio tzv. mali bend iz Švedske, MaidaVale i ne da nisu donijele hladan zrak sa Sjevera, nego su još i više podigle temperaturu u ionako zagrijanoj Močvari. Matilda Roth, Sofia Ström, Linn Johannesson i Johanna Hansson predstavile su svoju viziju modernog psihodeličnog rocka, s jakim utjecajima 70-ih, ali i jakim naglaskom na garažni rock. Samouvjerenost u pristupu, skandinavska decentna distanciranost, moćno sviranje i pjevačica koja ima takav stav da bi pomela i neke puno iskusnije kolege i kolegice, glavne su odlike benda.

  Matilda Roth stvorena je za scenu i njome potpuno dominira. Izrazito snažan vokal i energija koja pršti iz nje, energija pravog rock izvođača, ono je što je ostavilo najveći dojam. Sofia Ström na bass gitari također je potpuno suverena i vješta, kao i Linn na drugoj gitari i Johanna na bubnjevima. Bilo je uzbudljivo i oslobađajuće vidjeti i čuti takav bend u kojem mlade djevojke potpuno neopterećeno i bez predrasuda sviraju kao da imaju bar dvadeset godina iza sebe.

  Muziku podržava

  Domaći glazbeni kolektiv Vibrica nastupio je kao predgrupa. Kako sebe vole zvati plemenom, cirkusom i orkestrom, možda pojmovi kolektiva ili benda nisu adekvatni, no u svakom slučaju vidjelo se da je riječ o gotovo pa obiteljskoj atmosferi među članovima. Zapadnoafrički ritmovi, bubnjevi, ali čak i gitare dali su toj sparnoj večeri poseban ugođaj. Ekipa je svirala kao da se dobro zabavljaju i kao da žele prenijeti radost i dobre vibracije na okupljene, kojih je, istinabog, bilo jako malo. No, to nije ni bitno na ovakvim koncertima. Vibrica je orkestar za dobro raspoloženje i opuštanje uz plemenske ritmove i zarazan osmijeh članova tog malog veselog cirkusa.

  Foto: Ksenija Lu

  MaidaVale izišle su na pozornicu oko 23:00 sati i otvorile koncert s “Heavy”. Odmah su počele žestoko i beskompromisno, bez ikakvog blagog uvoda – ravno u glavu. Iako su svirale pred jako malim brojem ljudi, to djevojkama nije izgledalo kao opterećenje, štoviše, ostavile su dojam da bi jednako svirale i pred potpuno praznim auditorijem. Sa sljedećom “The Greatest Story Ever Told” prebacile su u još jaču brzinu, a kako ta numera i je jedan od hitova s “Tales of the Wicked West”, zvučalo je doista impresivno. Matilda je na sljedećoj “Find What You Love and Let it Kill You” pokazala koliko moćan vokal ima, a uz sve to, cijelo je vrijeme plesala nekakav ples nalik ritualnom, u širokoj crnoj haljini pa je djelovala kao da je u transu.

  Foto: Ksenija Lu

  Ostale članice odavale su distanciranost i staloženost pa je Matilda potpuno dolazila do izražaja. Politički moment prisutan je u njihovoj glazbi pa se sasvim očekivano izvele “Dirty War”. Nakon nje uslijedila je “Standby Swing” i kao šećer na kraju najveći hit s albuma “(If You Want the Smoke) Be the Fire”. Sugestivnost i snažna poruka ove pjesme potpuno su osvojile i pokazale kako je MaidaVale bend s potencijalom i kako bi mogle postati važno ime. Na bisu su odsvirale “Colour Blind” i ostavile publiku u zadovoljstvu.

  Skandinavija obiluje zanimljivim i kvalitetnim izvođačima, a ove su djevojke zasjenile mnogo toga što se može čuti od tzv. malih bendova, jer one, u konačnici, to i nisu.

  Muziku podržava