Kultur Shock u Vintageu: Šejtanski nemir i strast

  643

  Kultur Shock

  70Kn – 90Kn
  Datum i vrijeme: Srijeda, 18.7.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  Uzavreli Vintage ove je srijede ugostio Kultur Shock u večeri intenzivnog, žestinom natopljenog sevdaha. Bend se vraća nakon tri godine promocijom novog EP-a “Drama” kojim najavljuju novi album.

  Kultur Shock, Vintage
  foto: Boris Podobnik/Ravno do dna

  Kultur Shock je američki bend predvođen Sarajlijom Srđanom ‘Ginom’ Jevđevićem s kojim smo nedavno razgovarali, a glazba koju sviraju kategorizira se kao gypsy punk. No, ovo je bend koji ne trpi kategorije niti se konformira, pa se tako ne da svrstati u jedan žanr, prostor ili način razmišljanja. Pjesme im se kreću kaotičnom putanjom od metala i punka do žestokog  folka i sevdaha, ali ono što je za njihov nastup najbitnije je eksplozija energije kojom bend publiku postupno baca u trans.

  Uzavrela atmosfera o kojoj govorim razvijala se kroz prvih pola sata dok je publika iz pomalo ukočenog stanja za ovaj tip koncerta postupno razgibavala udove. S izvedbom “Tamnog vilajeta” došao je osjetan porast atmosfere i svjedoči o onome što Đino radi najbolje – reinterpretira velike tekstove, u ovom slučaju Mešu Selimovića utapajući ih u balkanski melos i izvodi to žestinom koja pretresa sve unutarnje organe. Bilo je tu i sevdah growlanja u majstorskoj obradi “Mujo kuje konja po mjesecu” i fenomenalnih solaža saksofonistice Amy Denio koja je u nekoliko navrata uspjela zasjeniti karizmatičnog frontmana.

  Kultur Shock, Vintage
  foto: Boris Podobnik/Ravno do dna
  Muziku podržava

  Propisnu šutku dočekali smo na “God is Busy, May I Help You”, a uzavreli duh ispunjenog Vintagea dodatno je podignuo gost Edo Maajka. Izveli su “Slobodu”, zajedničku pjesmu koja figurira kao alternativna himna Balkana, ‘lelek sebra’ svoje vrste o manjku slobode govora i kritičkog mišljenja, sveprisutne teme u Edinim i Đinovim tekstovima.

  Kultur Shock, Vintage
  foto: Boris Podobnik/Ravno do dna

  Snaga Kultur Shocka leži i u odbijanju konformizma djelovanjem na nezavisnoj glazbenoj sceni. Istaknuli su važnost podupiranja manjih bendova i uvažavanja različitosti, u glazbi i u svakodnevici. Zbog svoje jasne i filozofije i čvrstog stava Kultur Shock nikada neće postati najveći bend, ali će zadržati vjerne fanove i poštovanje zbog aktivnog zalaganja protiv diskriminacije, fašizama, nacionalizama i inih boljki društvenog sustava.

  Da je riječ o većem, ‘proguranijem’ bendu možda bi i dobili primjereniji prostor za nastup usred ljeta. Vintage je inače iznimno pogodan i tehnički korektan prostor, ali bend poput Kultur Shocka zaslužuje nastup pod otvorenim nebom. Ovako je električni naboj bio osuđen na odbijanje o zidove, a publika bez dovoljne količine zraka.

  Kultur Shock, Vintage
  foto: Boris Podobnik/Ravno do dna

  Dočekali smo dva bisa uz obećanje “svirat ćemo dok nas ne zatvore” i izvedbu dugo iščekivanog  “Zumbula”. Za ‘ćeif’ na kraju ostavljene su “Hashishi” i “Da Ye” kojima je zaokruženo još jedno balkansko-američko putovanje u Zagrebu.

  58 Shares
  Muziku podržava