U finalu Karlovačko RockOffa pobijedili su – svi

  565

  Četvrta sezona festivala Karlovačko Rock off u superfinalu je prikazala sastave koji tamo svakako zaslužuju biti i koji imaju svoje mjesto na hrvatskoj rock sceni.

  Žiri u sastavu Hrvoje Horvat, Damir Martinović Mrle, Alen Marin, Denis Mujadžić i Lada Furlan Zaborac imao je podjednako lagan i težak posao – odlučiti najboljeg. Mogli su u odlučivanju baciti kovanicu, pa na kog se okrene – okrene se i bilo bi u redu. Odlučivale su nijanse, u završnoj večeri su nastupali Matt Shaft, Harvo Jay, Brain Holidays i Dno. Svaki je sastav imao na raspolaganju 30 minuta da se predstavi publici.

  foto: Goran Berović

  “Bring the fucking system down!”, bio je poklič kojim su Brain Holidays počeli svoj nastup. Devetočlani sastav zadržao se u roots-reggae stilu pjevajući djelomice na hrvatskom i djelomice na engleskom, pri čemu je naglasak na pozitivnoj konstruktivnoj promjeni. Kad bi netko pitao kakav je to zvuk timskog rada, Brain Holidays bi mogao to dobro dočarati. Svirka je ujednačena, bogata i točna, odnosno, kako bi rekao Denyken, “Jako lijepo nauljen stroj”, a ja ću dodati, stroj u kojem svatko zna svoje, i veseli se svirci. Brain Holidays su svoje ideje možda i najkonkretnije prezentirali, što možda i nije čudo jer je riječ o sastavu starom cca 17 godina i svoje pjesme oblikuje dugo i temeljito.

  Muziku podržava

  Pozitivna energija Brain Holidaysa dobila je svoj antipod u grupi Dno. Ime grupe Dno. piše se s točkom na kraju i članovi su tek naknadno uočili da je ime grupe akronim njihovih osobnih imena. Davor, Nino i Oleg veterani su žestoke muzike koji su se dobro zabavljali na sceni i koji svoje dnevne frustracije izbacuju po dnevnom redu. To je moderna žestoka rock muzika koja podjednako duguje punku, metalu i progresivnom rocku, stilski bliska sastavu Queens of the Stone Age. Svoja politička stajališta su iskazali pokličima “Jebe se njima za vas” i ” Ovo je dno”. Žestoka trojka na sceni djeluje neumoljivo, poput zvijeri puštene s lanca, spremne da na bilo koji način objasni surovu realnost svijeta oko nas. Bit će zanimljivo vidjeti cjelovečernji koncert ovog trija u nekom klubu – krov bi vjerojatno bio mokar od kondenziranog znoja.

  foto: Goran Berović

  Ako je Dno. s točkom moderan hard rock sastav kakav Hrvatska treba imati, onda je Matt Shaft sve to u domeni mainstream popa. S tim izvođačem glazbeni novinar ima dvije opcije: hvaliti melodioznost pjesama i osvrtati se na činjenicu da pjeva na engleskom. Shaft ima izražen smisao za pop melodiju, okružen je muzičarima koji ga razumiju i vole. S obzirom da izvođači s pjesmama na engleskom kao što su Luka Belani, Ivan Vragolovich i slični pune dvorane i dominiraju top listama (little tomorrow), tako je i budućnost Matta Shafta svijetla. Ne, greška. “Budi radostan” pokazala je moć Mattovog pjevanja na hrvatskom: publika je pjevala sa Shaftom. Teško je nakon toga ostati ciničan. Matt svira razne instrumente, uključujući ukulele i violinu. Shaft čak ima kapacitet za Eurosong, pri čemu to smatram komplimentom.

  Funky ritam, odrješiti riffovi, neurotična, visokonaponska svirka glavna su obilježja sastava Harvo Jay, još jednog power trija koji se oslanja na plesne post punk, post rock, post… post… nešto… Ja bih rekao disco-punk, no ima tu utjecaja i funka. Momci znaju pjevati u falsetu, što su pokazali u pjesmi “Zajedno”, a znaju i urlati kao Beastie Boysi. S obzirom na njihovu amfetaminsku energiju, termin oko ponoći im nije odgovarao, više su za kasno poslijepodne kad se ide na trening, na primjer, borilačkih vještina, nego u nježne sate oko ponoći kad je romantika na vrhuncu.

  foto: Goran Berović

  A ponoćna romantika je u Katranu najviše sreće donijela potonjim izvođačima, sastavu Harvo Jay, koji su dobili i glavnu nagradu. Najemitiranija pjesma je “Budi radostan” Matta Shafta koja je također dobila nagradu za to. Posebnu nagradu Karlovačke pivovare dobio je Brain Holidays, a nagradu za najbolji nastup dobiva Dno. Podjela nagrada možda i jest politički korektna, no nijedan sastav od ta četiri benda nije djelovao inferiorno, kao da je zalutao tamo jer su tražili zagrebački autobusni kolodvor, i ni jedan od tih nije djelovao superiorno u odnosu na preostala tri. Isto tako, sva četiri sastava imali su svoje fanove, koji su toplo reagirali na ono što su čuli sa scene. Zaključak 4. Karlovačko Rock offa – ponovilo se.

  Muziku podržava