Začarana Močvara: Što se novoga krije na kantautorskom nebu

  400

  Kantautorski festival 2018

  30Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 25.10.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Nekima je poznata kao kantautorica, a nekima i kao umjetnička voditeljica projekta koji obogaćuje program Močvare već 6 godina; riječ je naravno o Nini Romić i projektu Začarana Močvara, koji publici željnoj svježih i drugačijih lica iz ‘bare’ neafirmiranih glazbenika na svjetlost dana izvlači one najtalentiranije koji  se uglavnom nalaze na marginama mainstreama. U sklopu Začarane Močvare sinoć se održao Kantautorski festival, koji se tako odmaknuo od glavne struje i doveo čak pet novih uzbudljivih  kantautora.

  Začarana Močvara, Kantautorski festival

  Koncert je zamišljen kao sjedeći, a odaziv publike me ugodno iznenadio; sva sjedala su bila zauzeta, dok su neki svoje mjesto našli i na podu kluba. Ono što nisam znala, a što mi se posebno svidjelo jest sami koncept festivala; svih pet izvođača istovremeno su bili na pozornici i izmjenjivali se na način da je svatko odsvirao po jednu stvar čijim bi završetkom došao red na sljedećeg. Tako su, smjestivši se u naslonjačima na pozornici (čime je postignuta atmosfera druženja uz gitaru u dnevnom boravku), odsvirali 6 ‘rundi’. Imena kantautora koji su nas sinoć očarali su Coolio Jack, Ichabod, Sir Croissant, Nina Bajsić i Lea Šprajc. Pet glazbenika s toliko toga zajedničkog: svi kantautori, svi u akustičnom izdanju, svi nezavisni od kojih je čak troje bilo dijelom Indirekt Art & Music festivala u Umagu (Nina Bajsić i Ichabod 2018., a Sir Croissant 2017.,); a opet nas je svatko začarao na svoj način.

  1Coolio Jack

  Coolio Jack kantautor je s Krka sa zagrebačkom adresom. Kako često nastupa po barovima gdje je naglasak više stavljen na ‘acoustic session’ nego na samom imenu izvođača čija glazba često bude tek pozadina žamoru ljudi na takvim mjestima, nije me iznenadila njegova pohvala publici koja je zaista bila nevjerojatno tiha i usredotočena na svirku. Coolio Jack koketira s folk, indie pop/rock zvukom u akustičnom izdanju; vokal jako ugodan uhu pomalo me podsjeća na Jamesa Morrisona, dok sami stil asocira na Jack Johnsona. U pripremi je prvi album s kojeg je sinoć odsvirao dvije stvari, “Hold You Still” i “Whisper“. Nastup je završio jedinom pjesmom na hrvatskom, za koju je šaljivo kometirao da je ‘CMC đir’ pjesme.

  2Ichabod

  Bruno Šlat, momak koji djeluje pod imenom Ichabod, mladi je Karlovčanin koji je festivalski debi ostvario s dva nastupa na ovogodišnjem izdanju već spomenutog Indirekta, gdje je pobrao pažnju slušatelja svojim poprilično zrelim pjesmama. Njegov stil, njegov zvuk, ali i sami imidž imaju nešto ‘alex turnerovski’ u sebi . U nastup je u nekoliko navrata uključio i usnu harmoniku, čime je naglasio folk temelje svoje glazbe. “The best kept secret in Croatian music sky“ (kako ga opisuje YouTube komentar) djeluje od 2014., a njegove stvari možete naći na SoundCloudu. Sinoć smo imali priliku čuti “Funny Bird“, „Never Alone“, ali i pjesmu za koju je baš nedavno objavio prvi službeni spot, “We Could’ve Had A Better Time“.

  3Sir Croissant

  Sir Croissant obori s nogu svakoga tko ga sluša po prvi put. To sam osjetila prvi put kad sam ga slušala, to sam osjetila sinoć. Efekt koji ostavlja na publiku skoro pa se može opipati; melankoličan ton koji prevladava toliko je snažan u svojoj sirovosti da imate dojam da vas proganja čak i nakon završetka pjesme. Svakako bih ga preporučila fanovima Daughter i Lise Hannigan. Kao šesnaestogodišnjak, ovaj Banjalučanin objavljuje prvi EP na svom Bandcampu, “Let Me Sleep“. Uz nekoliko dosad neobjavljenih stvari kojim nas je počastio, odsvirao je par i s dva EP-a, kao “Johnson & Johnson“ i “Braille“, pjesmu koja udara u srž prvih, dječjih ljubavi.

  4Nina Bajsić

  Studentica dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, svoj indie zvuk kombinira s country elementima: svaka pjesma kao da je ispovijest za sebe i gotovo pa da je mogu zamisliti kako u nekom američkom gradiću sjedi na porchu i s gitarom u naručju povjerava svoje životne priče nekome tamo u svemiru. Osim autorskih stvari, poput “He Said“, “Johnny“ i “No Blessings“, uhvatila se u koštac i sa zagorskom popevkom, “Spoved“, čime je pokazala koje sve dimenzije njezin eteričan glas može preuzeti.

  5Lea Šprajc

  Lea nastupa već od petnaeste godine; studentica kroatistike i etnologije zaljubljenica je u međimursku tradicionalnu glazbu. Osobno nisam previše naklona etno glazbi, no njezin vokal zaista to podiže na novu razinu; osim autorskih stvari i jedne međimurske obrade, zaista mi se svidjela obrada Cesarićeve “Balade iz predgrađa“ – mlada Čakovčanka izbrisala je granicu stvarnosti i jave dajući Cesarićevim riječima “a njega nema, i nema, i nema, i nema ga više…“ svoj etno potpis.

  Gotovo dvosatni koncert darovitih kantautora držao je publiku budnom i ushićenom do samoga kraja: ovi glazbenici koji su tek na svojim počecima plijenili su itekako zasluženu nepodijeljenu pažnju. S time bi se složio i jedan mali pas iz prvog reda, koji je također tiho uživao u ovoj listopadnoj večeri rezerviranoj za kantautore.