Josipa Lisac u Laubi: 27 godina odanosti i puno više od toga

  1217

  Josipa Lisac – koncert posvećen Karlu Metikošu

  170Kn – 230Kn
  Datum i vrijeme: Ponedjeljak, 10.12.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Lauba Zagreb , Baruna Filipovića 23a

  27 godina je prošlo od smrti Karla Metikoša. 27 godina traju Josipini koncerti posvećeni njezinoj ljubavi života. 27 godina odanosti Josipa slavi svake godine 10. prosinca skupa s nama, njezinom publikom. Jučer je zagrebačka Lauba bila poprište ovog godišnjeg slavlja.

  Josipini koncerti uvijek će biti posjećeni, uvijek će biti rasprodani, uvijek ćete se nadati da ćete uhvatiti još koju ulaznicu pred ulazom, pa makar dvostruko skuplju od prodajne cijene, sasvim nevažno; njezini koncerti su mjesto koje podsvjesno tražimo tijekom cijelog života, to je mjesto na kojem “Dunav ljubi nebo”.

  #lauba #love #josipalisac #karlometikos #music #art

  A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on

  Muziku podržava

  Sinoćnji redovi do ulaza u Laubu koji su se protezali unedogled najbolji su svjedok ovoj tvrdnji. Iako osobno zamišljam Josipine koncerte u manjim, zadimljenim prostorima čija će intimna atmosfera izvući esenciju Josipine glazbe na površinu, ipak mi je shvatljivo zašto nastupa u velikim prostorima poput Laube; zaista je šteta da itko bude uskraćen za nastup naše ‘lisice’. A zainteresiranih će uvijek biti iznad limita dozvoljenog kapaciteta ljudi.

  Koncert je (vjerujem, zbog gužvi pred ulazom koje su potrajale) počeo otprilike pola sata poslije od očekivanog. Ono što mi se svidjelo u prostoru su slike s lijeve strane dvorane, posebno fotografija para čiju ljubav slavimo. Tijekom koncerta su se i na platnu iznad pozornice izmjenjivale stare fotografije, što je također bio lijep dodir.

  Kako nisam imala dovoljno sreće da uhvatim sjedeće mjesto pred pozornicom i neometano uživam u ovom iskustvu, morala sam se zadovoljiti sa stajaćim mjestima gdje je, nažalost, često vladao žamor (žamor na koncertu Josipe Lisac??!), pa nisam uspjela čuti sve što nam je diva imala za reći. Ipak, potrudit ću se da što bolje prenesem njezinu poruku.

  Već sam spomenula Josipinu odanost. Spomenut ću je opet, a spomenut ću je i u još jednom navratu u ovom članku. Nekad na samom početku koncerta, Josipa je predstavila članove pratećeg sastava: Bornu Šercara na bubnjevima, basista Davora Črnigoja, Josipa Graha na trubi te Tonija Starešinića na klavijaturama (najpoznatijem kao članom sastava Chui i Mangroove); i ovo je ekipa koja već dugo nastupa bok uz bok Josipi, to je ekipa koji su njezini partneri u zločinu, koji zaslužuju jednako priznanje kao i Lisac, čega je i sama svjesna: u jednom trenutku koncerta obratila im se riječima “Raspršite se!“, nakon čega je otklizala s pozornice, usmjerivši svjetlo pozornosti na sastav.

  Koncert se sastojao od pjesama koje su obliježile njezinu karijeru (dakle, sve pjesme ikad), ali i hrvatsku glazbenu scenu generalno. Počevši od “Boginje” do “O jednoj mladosti” i “1000 razloga”, pa do “Hir, hir, hir”, “Danas sam luda”, “Gdje Dunav ljubi nebo” i “Magla”, Josipa nam je dala presjek svoje karijere, presjek svoje ljubavi prema glazbi i, što je posebno naglasila, presjek svoje ljubavi prema nama, njezinim slušateljima, zahvalno nam se obrativši: “Vi ste dali svu toplinu“.

  Sve ove pjesme su pjesme koje su čuli po bezbroj puta: ključ je u tome što svaka sljedeća izvedba tih pjesama nikad neće zvučati identično kao i prošlog puta, makar aranžman ostao potpuno istim – Josipin ‘x factor’ uvijek će odvesti pjesmu u nekom smjeru kojim dotad nije išla. Bilo je, naravno, i pjesama u drukčijem aranžmanu: Josipa je i sama izjavljivala u intervjuima kako se glazba njeguje stalnim osvježivanjem, novim aranžmanima, novim pričama koje će ljudi prepoznati, novim pričama koje će ih ganuti. Sinoć je, primjerice, “Gdje Dunav ljubi nebo” započeta harmonikom u rukama Josipa Graha, dok je stvar koju je snimila 2017. sa sastavom Chui, “Tebi putujem” popraćena isključivo klavijaturama pod prstima iskusnog Starešinića.

  Tijekom koncerta je bilo povremenih problema s ozvučenjem; tako je Josipa nekad polovicom koncerta teatralno prokomentirala kako se “tek sad čuje”. Možda je i to jedan od razloga zašto je nekad poslije nasmijala publiku riječima “Lijepo što sam došla u Laubu… ne znam bih li ponovno došla“.

  Obećala sam da ću još jednom spomenuti Josipinu odanost: to je odanost njezinoj diskografskoj kući, Croatia Records, koja je pred tri dana izbacila novo Josipino izdanje “Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ“. Tu odanost sinoć je prokomentirala riječima: “Koliko košta jedna vjernost? Zamislite!” te šaljivim propitkivanjem sastava i publike “što je uopće taj Blu-ray” u kojem su snimili album.

  Muzika je ta koja nas liječi… Imam svoju privatnu i glazbenu obitelj. Čovječe…Koliko ja imam djece? Nepregledno! Tisuću, tisuću, tisuću…“. Ovo su samo neke od misli koje je Josipa sinoć, u razmacima između pjesama, iznijela na temu glazbe, ljubavi, svojih vjernih slušatelja… Ono što mi je osobno možda ostalo najupečatljivije je njezina izjava o ljubavi u kasnijim godinama, koju bih shvatila kao nešto što se odnosi i na njezinu životnu ljubav, ali i na ljubav prema svojim fanovima: “Ljubav u ovim godinama postane odgovornost”.

  Koncert je završio pjesmom “Magla“. Nakon aplauza dirnute publike koji nije stajao, ‘lisica’ i njezina ekipa vratili su se na pozornicu s bisom simbolično izabranim za kraj – “Ispočetka“. Tu je bilo vrijeme za oproštaj. Još jedan oproštaj ispočetka: sve do dana kada opet “ispočetka započne sve”.

  564 Shares
  Muziku podržava