Zabočka nedjeljna matineja uz Haley Heynderickx i Tre Burt

  127

  Kako mi se čini, s nedjeljom je jesen krenula u punom obujmu; zahladilo je, pada kiša, ali na kraju dana ipak se pokazao tračak svjetlosti u vidu nedjeljne matineje održane u zabočkoj Zelenoj dvorani. Sve je počelo nešto malo nakon 19 sati.

  Očito je da organizatori imaju dobar deal s Amerikom, a konačno smo saznali i kakav. Neki Austrijanac se zaljubio, otišao u Portland i tamo se oženio, pa sad šalje tamošnje izvođače na turneje koje se najčešće protežu od Njemačke do Zaboka (vjerovali ili ne). Iz tog razloga je Zabok u posljednje vrijeme posjetilo nekoliko zanimljivih izvođača, a posljednji su Haley Heynderickx s bendom i Tre Burt.

  Muziku podržava

  Prvi je nastupio Tre i svojim akustičnim tonovima podsjetio na rane dane folk glazbe (prije nego je Dylan uzeo električnu gitaru u ruke). Povremeno je imao def pod stopalom i usnu harmoniku, što je dodatno začinjavalo glazbene kulise, ali ono što se najviše ističe u njegovoj glazbi je vokal koji besprijekorno može dočarati liriku koju izvodi. Nije toliko osjećajan i nasmiješen kao Bart Budwig, ali ima nešto magično u njegovoj izvedbi čime je zabavio okupljene. Od njega smo saznali da si je u Sloveniji kupio i nove patike.

  Nakon njega je nastupila Haley Heynderickx s bendom kojeg čine Phillip Rogers (bubnjevi i ostale udaraljke) i Lily Breshears (prateći vokal i tek povremeno klavijature). Dobrim dijelom nastupa pitao sam se što Lily zapravo radi na turneji, s obzirom da tek povremeno pomaže u pjevanju, a još rjeđe u nekom sviranju, ali kad je trebalo bila je vrlo dobra podrška Haley.

  Vidi se da je Haley malo opičena, ali ujedno i vrlo simpatična djevojka. Kaže da su sve ljubavne pjesme već napisane pa je ona odlučila pjevati o vrtlarstvu. Naravno, to je samo iznimka i asocijacija jer i u vrtlarstvu ima mnogo ljubavi i seksa, a nekako je opčinjena i raznim kukcima pa njezini tekstovi znaju biti vrlo intrigantni.

  Ono što me svakako privuklo na njezin koncert je izvrstan posljednji singl “Oom Sha La La” (i tu ima vrtlarstva), a najavljuje album koji će biti objavljen na početku sljedeće godine. Tu zaraznu pjesmicu je odsvirala kao drugu u svojem setu i tad sam se ponadao da ima još takvih u svojoj pjesmarici, ali, nažalost, nije ih bilo.

  Ostatak nastupa je solidno odrađen s nizom ekspresivnih pjesama kojima ipak nešto nedostaje da bi se izdigle iz mora sličnih. Zanimljive su bile najave pjesama jer je između svake pjesme naštimavala gitare i to je u prosjeku trajalo barem pola minute pa smo tako dobili i romantičnu priču kako su se njezini roditelji upoznali (majka je Filipinka, a otac Amerikanac) u Hong Kongu, što je i opjevala u “Fish Eyes”. U jednom trenutku im se i Tre pridružio na stageu pa su zajedno prezentirali jednu skladbu. Generalno, bilo je dobro.

  Zagorski glazbeni butik još je jednom otvorio svoja vrata i pružio zabavnu nedjeljnu večer, a vidi se da sve to ima smisla jer postoje ljudi koji u Zaboku i okolici žele ovakve stvari. Sami izvođači su se maksimalno potrudili uljepšati večer i mislim da su u tome uspjeli, posebno i u razgovorima nakon koncerata kad se moglo vidjeti koliko su oni zapravo skromni. Svaka čast i idemo dalje, čekamo novu nedjeljnu matineju, a i pokoji koncert neki drugi dan u tjednu.

  Muziku podržava