Gitara, bas, bubanj i milijardu stupnjeva

  2724

  Rival Sons + Jam Ritual

  65Kn – 80Kn
  Datum i vrijeme: Srijeda, 20.6.2012. @ 22:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture – Mali pogon Zagreb , Ljudevita Posavskog 1

  Teška večer u Tvornici kulture srušila se na svu mladež koja je došla vidjeti ‘nove Led Zeppeline’ kako se često naziva Rival Sonse.

  S obzirom na to kolike temperature vladaju našim podnebljem ovih dana, mogao se očekivati koncert s minimalnom količinom zraka i maksimumom znoja. Očekivanja su se ostvarila pa smo dobili temperaturu koja je u dvorani graničila s nenormalnom i koncert je zaista održan u teškim uvjetima.

  Znate onaj osjećaj kad čujete neki album i jednostavno znate da ćete taj isti uradak slušati i za pet, deset ili koliko već godina? E, izgleda da su momci iz Rival Sonsa to shvatili slušajući prvi album, od tri u nizu označena brojevima, Page-Plant-Jones-Bonham mašinerije. Taj vječiti primjerak gotovo savršenog hard bluesa momci iz Kalifornije pokušavaju revitalizirati. Možemo reći da im djelomično i uspijeva. No, isto tako, utjecaji se čuju, a i vide, i s drugih strana.

  Večer su otvorili domaći dečki iz benda Jam Ritual koji su pozornost izazvali prije svega pojavom vokala koji je obukao kričavo zeleno odijelo. Radovan, crni Radovan iz filma “Mrtav ‘ladan”, da je bio na koncertu, sigurno bi opet ponovio svoj teorem o takvim odijelima. Ali, to na stranu, dobro sviraju, čak i iznad očekivanja. Otprašili su svojih pola sata, a da nisu izazvali dosadu. Još su im se i glavni junaci večeri zahvalili potkraj svog koncerta. Solidan dojam i lijepi uvod.

  Najveća vijest između nastupa bila je da su vrata Tvornice u tom vremenu bila otvorena pa je u Mali pogon ušlo malo prijeko potrebnog zraka. Imidž Rival Sonsa bio je puno bolji od Jam Ritualsa i u stilu nekih prošlih, za hard rock puno ljepših vremena. Nastup je otvoren pjesmom “Gypsy Heart“, a ona vjerojatno služi da ovaj mladi bend pokaže da i on ima neku pjesmu s ciganskim poveznicama u naslovu. Dosad su taj motiv eksploatirali i Deep Purple, Dio, Uriah Heep, čak i Divlje jagode, pa je to izgleda ‘pod mus’ svakom tko želi biti dio ovog žanra.

  Odsviran je gotovo cijeli drugi album “Pressure & Time”, i to s razlogom jer radi se o zasigurno o jednom od boljih albuma hard rock ostvarenja posljednjih godina. Posebno što se tiče mlađih bendova. Nastup je zapravo bio koncipiran u dva dijela gdje su u prvom odsvirali svoje najpoznatije pjesme, a začuđujuće rano stigao je i niz “All Over the Road” – “Young Love” – “Pressure and Time“, odnosno tri najbolje pjesme s drugog albuma.

  Posebno je dojmljiva pjesma “Young Love” u kojoj frontmen Jay Buchanan vokalom nevjerojatno nalikuje legendarnom Ericu Burdonu koji je pjevajući u Animalsima, a kasnije i u drugim projektima, gotovo pa definirao kako bijeli blues vokal mora zvučati.

  Drugi dio koncerta bio je napunjen blues shemama, razumljivim samo njima pa je na trenutke bilo jednostavno dosadno. Šteta što se bend nije više prilagodio nesnosnoj vrućini u dvorani i skratio dužinu nekih pjesama.

  Muziku podržava

  Nakon sat i pol sviranja, preznojavanja, skakanja, na trenutke nažalost i davljenja publike, Rival Sonsi završili su nastup i pokazali se Zagrebu u prilično dobrom svjetlu. Odsvirali su i nekoliko novih stvari koje bi trebale izaći na novom albumu kroz nekoliko mjeseci.

  Nadajmo se da smo u srijedu navečer u Tvornici gledali budućnost hard i blues rocka te da ovaj žanr neće ostati samo na legendarnim bendovima čiji se članovi bliže sedamdesetoj. Duge kose, divlje gitare, bez podilaženja masama, znoj-krv-suze jednako hard rock. Pa tako ukrug i onda zauvijek.

  Muziku podržava