Fleet Foxes se udomaćuju u Zagrebu

  645

  Fleet Foxes + Nick Hakim

  170Kn – 200Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 9.11.2017. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Ako je prvi koncert u Zagrebu bio “sveta misa” perspektivnih indie folk zvijezda, sinoćnji, drugi po redu nastup Fleet Foxesa u Zagrebu može se opisati kao razigrana pastorala. Pjesme su dobile kinematičnost koja je zamijenila introvertiranost studijskih ostvarenja.

  Nastup predizvođača večeri Nicka Hakima vrlo sam uspješno zamijenio za pozadinsku muziku koja se vrtjela preko zvučnika, iako je riječ o darovitom muzičaru koji zaslužuje svoju priliku i publiku. Nekad su glazbeni novinari okrutni, ja sam sada upravo to. Za pokoru što sam takav, odlučio sam preslušati sve njegove pjesme do kojih sam mogao doći – vrlo brzo sam shvatio da mi to nije nikakva pokora. Nick Hakim zaslužuje da ga se čuje.

  foto: Marko Vukušić

  Koliko su Foxesi sinoć bili dobri? Toliko da su dežurni žamoritelji (neumorni stvaratelji žamora) bili od strane publike ušutkivani tijekom “The Shrine/Argument”. Osim toga, sastav je usred solaža redovito dobivao pljesak na otvorenoj sceni, članovi su izmjenjivali instrumente usred pjesme poput čarapa i gaća, i kompletna zvučna slika imala je glavu i rep, a treba pohvaliti i pomalo retro-orijentirane vizuale.

  Muziku podržava

  Koncert je počeo pjesmama novitetima s albuma “Crack-Up”, koje su redom naviještale u kojem će smjeru nastup Foxesa ići. Dramaturgija je rasla iz pjesme u pjesmu, a Fleet Foxesi su se pokazali kao vrsni muzičari i zabavljači. Rani pogoci na koncertu su bili “Grown Ocean” i “Ragged Wood”, obje su pjesme izazvale oduševljenje u publici, dok je “He Doesn’t Know Why” pokazala sviračku virtuoznost. “Battery Kinzie” je, pak, pokazala, kako to izgleda kada bend zvuči kao jedno tijelo, s opipljivom kemijom između muzičara na sceni.

  Pecknold je vidno napredovao kao šef zabave, čovjek koji će publiku obavještavati o rezultatu utakmice Hrvatska – Grčka, i čovjek koji će u drugoj sekundi svojim glasom natjerati publiku da zaboravi na bilo kakav nogomet. Bilo da pjesme izvodi solo ili sa sastavom, dečko je u formi. Dodatan dragulj je bio “Mykonos”, a ni “White Winter Hymnal” očekivano nije omanula. Bis je započeo s “Oliver James”, završio s “Blue Ridge Mountains”, i naravno razgalio okupljene.

  Sinoćnjim koncertom Foxesi su pokazali da su mnogo više od benda za iritantne hipstere. Sljedeća stanica ovih momaka je Lisinski ili neki drugi veći prostor u Zagrebu. Sve što su trebali napraviti dobro, sinoć su napravili odlično i nadam se da ovakve nastupe snimaju te da će ih objaviti kao live album. Oni to zaslužuju, kao i njihova publika. Sjajan koncert.

  Muziku podržava