Ezerki & 7/8 u Lisinskom: U počast muzici koja spaja

  500

  Koncert etno skupine Ezerki & 7/8 + premijera dokumentarnog filma ‘Ludi za Makedonijom’

  70Kn – 90Kn
  Datum i vrijeme: Srijeda, 18.10.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: K.D. Vatroslava Lisinskog Zagreb , Trg Stjepana Radića 4

  Ako netko u društvu spomene sintagmu “slavonska svadba”, gotovo će svi znati što to znači. Ženski zbor Ezerki i njihov prateći sastav 7/8 se zdušno i prilično uspješno bore da hrvatskoj publici bude što jasniji pojam “makedonska muzika”.

  Kakve veze imaju slavonska svadba i makedonska muzika? Njihova je sličnost do izražaja došla u Lisinskom prilikom premijere filma “Ludi za Makedonijom” i koncerta nakon toga. Slavonska svadba je sinonim za jako dobru zabavu, uz odličnu hranu, piće i pjesmu. Makedonci, za one koji možda još ne znaju, vole dobro pojesti, popiti, družiti se, zapjevati i zaplesati. Netko je stranac u društvu? Nema problema, do kraja večeri bit će posvojen poput djeteta Angeline Jolie. Netko ne zna pjesme? Nema problema, do kraja večeri će ih znati.

  Muziku podržava

  O tome govori film “Ludi za Makedonijom” – o nastanku zbora Ezerki (osnovan 1995. na inicijativu Lene Đapić) i sastava 7/8 (utemeljen 1999.) – o skupini ljudi od kojih neki imaju makedonske korijene i koji su se htjeli družiti, i uz to istraživati makedonsku glazbu. Neki su inicijalno kroz druženje sa zagrebačkim Makedoncima zavoljeli makedonsku muziku (što nije teško) i makedonsku kuhinju (što je još lakše).

  Ključni događaj u razvoju zbora “Ezerki” bio je dolazak talentiranog violinista Brune Urlića čija ambicija i znanje postaju ključni sastojak u oblikovanu zvuka zbora i sastava. “Otkad je došao Bruno, morao sam ponoviti note”, pojadao se jedan od protagonista u filmu. Naravno, ni Bruni nije bilo lako: “Četiri od pet pokušaja snimanja albuma bi završilo tako da bi netko donio hranu, kolače i alkohol, pa bi se zbog previše druženja izgubila radna temperatura”.

  Svoj veliki obol 7/8 dali su harmonikaš Stojan Trajkov (otac Branka Trajkova iz Zabranjenog pušenja) i prije godinu dana preminuli mandolinist Kiril Jovev. Voditeljica zbora je Darka Kragović.

  Pod akademski obrazovanim vodstvom, zbor i prateći sastav su rasli i razvijali se, prebolijevali dječje bolesti i sada nakon što su i zbor i sastav doživjeli punoljetnost, može se reći – tako i zvuče, a to su i pokazali na koncertu. Ako bismo preveli “ezerki” na engleski, došli bismo do riječi “lakers”. Ezerki &7/8 su poput Lakersa iz Los Angelesa suvereno gradile svoj “showtime”, a glavni u tome je bio njihov Magic Johnson – violinist, dirigent i aranžer Bruno Urlić. “Oni su puno bolji ambasadori nego ti i ja skupa”, prepričavao je svoj razgovor s makedonskim veleposlanikom tadašnji hrvatski ambasador u Makedoniji Zlatko Kramarić. “I ja se slažem s time”, dodao je.

  Koncertni dio je otvoren sa “So maki sum se rodila”, koja je pod imenom “With the Pain I Was Born” poznata pratiteljima rada Boška Petrovića. U isto vrijeme to je zboru uspomena na Tošu Proeskog, s kojim su Ezerki imali prilike surađivati. 16.10.2017. obilježila se 10. obljetnica njegove tragične pogibije. Osim na pokojnog Tošu, svoj zasluženi spomen je dobio “najveći makedonski meraklija” Jonče Hristovski, legendarni kantautor koji ima jedan “problem” – “svi” misle da su njegove pjesme narodne, jer ih znaju “svi”: “Ako umram il’ zaginam”, “Bitola, moj roden kraj” (ljubitelji Thompsona je znaju pod imenom “Grkinjo, znaj”), “Makedonsko devojče” (s kojom je zatvoren koncert) su uredno izazivale salve oduševljenja okupljenih.

  Ezerki & 7/8 su također izveli i pjesmu “Fato, mori, dušmanke”, koju je prije dvadesetak godina izvelo Zabranjeno pušenje u Zagrebu u “Bestu” i – pobralo batine “jer je to srpski narodnjak”. Ovaj put je pjesma prošla puno bolje. Publika je pljeskom nagradila pjevače.

  “Kalajdžisko oro” je pokazalo instrumentalističku virtuoznost 7/8, a “Vo naše selo” je pažnju plijenilo svojim kompleksnim aranžmanom. Nije ni čudo, prema vlastitom priznanju, Bruni Urliću je trebalo godina dana da je aranžira “kako spada”. Na koncertu se našlo mjesta i za “Zajdi zajdi” u katarzičnoj izvedbi. Iako su članovi zbora i orkestra različitih korijena, povezuje ih makedonska muzika u kojoj nađu dio sebe i koja im daje dio sebe.

  Rijetko gdje ćete vidjeti kako pjesma povezuje kao što je to bilo na koncertu Ezerki &7/8.

  Muziku podržava