Elton John u Klagenfurtu: Koncert veterana kojemu muzika još uvijek puno znači

  352

  Šarmantni, živahni sedamdesetogodišnjak imena Elton Hercules John svira tri večeri za redom, isporučuje hitove, zabavlja ljude i sve to začinjava svojim pozitivnim, borbenim pacifističkim stavom. Sve od toga je pokazao u Klagenfurtu, na koncertu na Wörthersee Stadionu. Kod Johna ne postoji riječ pomalo, on se sav daje u svoj nastup, poput nogometaša koji daje 110% od sebe, Elton John doista ostavlja takav dojam.

  Počeo je s “Bitch Is Back” točno u 20 sati. Čim je gitarista petočlanog pratećeg sastava Davey Johnstone okinuo prve akorde to je bio uvjetovani podražaj za publiku da se digne na noge. Slijedila je “Benny and the Jets” s malo Eltonovih honky tonk pasaža na klaviru, na koje se nadovezao Davey Johnstone na gitari. “That’s Why They Call It the Blues” je donijela Eltonovo raspjevavanje na kraju pjesme, dok je “Take Me To The Pilot“ bila izvedena šljakerski sirovo i na mišiće. Za razliku od prijašnjih koncertnih perioda, kad je nastupao sa svim i svačim na sebi, Elton se odjenuo za njegove pojmove izrazito samozatajno, odjelo s plavičastim varijantama i šljokice. Elton bez šljokica – nebo bez zvijezda.

  Muziku podržava

  Ubrzana “Looking Up” potakla je tisuće okupljenih (cca 80% stadiona bilo je popunjeno) da lupkaju nogama u ritmu vlaka koji prolazi bespućima američkog Juga. Balada “Good Heart” nastavila je u drugačijem tempu, ona je imala ritam vlakova Hrvatskih željeznica.

  “Philadelphia Freedom” nastavila je nisku hitova u višoj brzini. Eltonov glas je u fazi kad rečenica “Elton ima dobar glas” dobiva nastavak “za svoje godine”. Zato je i dalje showman koji živi za scenu i od scene. “To je privilegija; svirati ljudima, usrećiti ih i olakšati im bol. Želim ovu pjesmu posvetiti svima koji su izgubili živote u ovim užasima u zadnjih par mjeseci i onima koji ih vole. Ljubav je uvijek jača od mržnje”, rekao je Elton najavljujući izvedbu “I Want Love” koja je u svakoj noti potvrdila sve što je John rekao i baš je “I Want Love” dala priliku okupljenima da vidi kako to 2017. pop-muzika izgleda veće od života, kako pet minuta nečije pop-pjesme znači životno uvjerenje koje se brani svakim dijelom tijela. Iako duboko razočaran sadašnjicom, Elton John se poput upornog misionara pjesmom bori za bolje sutra, pritom uspijeva zabaviti publiku i ne zvučati profano ili jeftino. I da, s ovakvom izvedbom “I Want Love” Elton John me uspio uvjeriti da je svijet bar u tih pet minuta bolje mjesto za život.

  “Volim snimati ploče, ali još više svirati vam. Hvala vam na tome što kupujete karte za koncert, CD-ove, albume i ostalo”, rekao je pri kraju koncerta.

  Mračnjačka, blueserska “Have Mercy On Criminal” potakla je potpisnika ovih redaka da onu rečenicu “Ima dobar glas za svoje godine” ipak skrati i makne ono “za svoje godine”, a komplet od “Sorry Seems To Be the Hardest Word” i “Your Song” izazvale su najveće ovacije. “That is your song!”, rekao je John i okrenuo se okupljenima nakon čega se stadion pretvorio u mjesto dobre žurke.

  “Sad Songs” je napravila party kod, za hrvatske pojmove, suzdržanih Austrijanaca. “Don’t Let The Sun Go Down On Me” posvećena je Georgeu Michaelu, uz neizostavan kompletan kolektivni sevdah.  Tulum se nastavio s “I’m Still Standing” i helikopterskim basom, te “Crocodile Rock”, “Your Sister Cant Twist”, i naravno, “Saturday Night (Alright For Fighting)”.

  Stjecaj okolnosti je htio da je većina pjesama vesela, neopterećena i da stvara dobar osjećaj kod slušatelja, no, kao što ste već primijetili, John je dosta pjesama posvetio ljudima koji više nisu među nama. Taj omjer veselja, tuge, showa i refleksije je ispao dosta prirodan, bez prevelikog patosa – naprosto, sve je to život, a John ponosno slavi prijateljstva i ljubav u najširem smislu te riječi.

  Na bisu izvedena “Candle In the Wind” posvećena je Gianniju Versaceu koji je bio dobar Johnov prijatelj i kojem je upravo sinoć bila dvadeseta obljetnica smrti. John je “Candle in the Wind” izveo sam na klaviru, bez pomoći benda, a nakon što je rekao da je to za Giannija, okrenuo se i otišao. Brzo je krenula “Song For A Guy” sa zvučnika i odjavna špica koncerta.

  U nešto više od dva sata Elton John je okupljenima dao koncert sa srcem i stavom, ostavljao je dojam da istinski uživa u kontaktu s publikom i da je publici lijepo s njim. On je veteran koji od svojih standarda ne odstupa i kojem muzika još uvijek znači jako puno. Elton John nije samo sretnik što je prodao puno ploča, on je sretnik jer postiže svoje ciljeve, uživa cijelim bićem u tome – i dalje svira dobre koncerte.

  Set-lista:

  1. Bitch Is Back
  2. Benny and the Jets
  3. That’s Why They Call it the Blues
  4. Take Me to the Pilot
  5. Looking Up
  6. Good Heart
  7. Philadelphia Freedom
  8. I Want Love
  9. Tiny Dancer
  10. Levon
  11. Rocket Man
  12. Have Mercy On the Criminal
  13. Sorry Seems To Be the Hardest Word
  14. Your Song
  15. Sad Songs
  16. Don’t Let The Sun Go Down On Me
  17. I’m Still Standing
  18. Crocodile Rock
  19. Your Sister Can’t Twist (But She Can Rock and Roll)
  20. Saturday Night (Alright For Fighting)

  Bis

  1. Candle In the Wind
  Muziku podržava
  Stisni