Elder i Ancestors u Vintageu: Post-rock u maniri starih predaka

  233

  Elder & Ancestors

  55Kn – 70Kn
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 11.10.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  U četvrtak su u zagrebačkom Vintage Industrial Baru nastupila dva američka benda sličnih imena i sličnog glazbenog izričaja, Ancestors i Elder (ili je ipak bilo Elders i Ancestor?). Oba benda pripadaju suvremenoj psych/prog/doom/stoner niši, što u prijevodu (za neinicirane koji su slučajno zalutali na ovaj članak) znači da je njihov zvuk, u skladu sa imenima im, snažno naslonjen na hard-rock tradiciju gitarskih riffova koji su u prvom planu, da monolitna ritam sekcija drži uglavnom srednji tempo i da su vokali dramatični. Također to znači da su ovi bendovi potpuno neopterećeni konvencionalnim ograničenjima kao što su trajanje pjesme, radiofoničnost ili želja da se ikad preraste klubove veličine Vintagea, čime njihova muzika definitivno iz rocka prelazi u njegovu post fazu.

  Ancestors

  Ancestors su započeli kako je i najavljeno, točno u 21:30, te su privukli solidan broj publike koja inače tradicionalno pokazuje manje interesa za predgrupe. Kompletan koncert su održali u dimu i sjeni, osvjetljeni s leđa tako da im se ne vide lica, već samo siluete. Jak pečat njihovoj glazbi daju orgulje koje u kombinaciji sa vrištećim vokalima na momente stvaraju prilično veliku dramu i tenziju. Redatelje horrora bi trebalo uputiti na ovaj bend.

  Muziku podržava

  Elder

  Elder su započeli svoj koncert oko 22:30 pred dvoranom popunjenom taman koliko treba. Premda je dugačko jammanje i njihov modus operandi, za razliku od atmosferičnih tripova Ancestorsa u njihovoj svirci je ipak više groovea, više promjena tempa i raznovrsnijih riffova.

  Frontmen Nick DiSalvo je centralna figura sastava oko koje se sve vrti. Sa svojom tankom, špicastom figurom, lišom kosom koja vijori na sve strane dok udara po gitari i visokim vokalom, uistinu bi mogao proći kao jedan od originalnih hard-rock predaka tamo negdje sa kraja 60ih.

  Elder

  Unatoč tome što je povremeni osjećaj monotonije bio neizbježan kod dijela publike koja ne može tijekom cijelog koncerta ostati na tripoidnim visinama koje zahtjeva svirka Eldera, atmosfera na koncertu je generalno bila vrlo živa, naročito u prvim redovima. Dobar feedback je osjetio i Nick koji je na kraju koncerta pozvao zainteresirane da im se dođu pridružiti na druženju u backstageu (i da pritom razgledaju merch naravno).

  Muziku podržava