Doživjeti Mastodon sada privilegija je vremena u kojem se živi

  1435

  Mastodon + Kvelertak

  130Kn – 180Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 16.6.2017. @ 20:45
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Odmah na početku, da se ne bi dogodilo kasnije – ovo je bio nenadmašivi nastavak ljubavi Mastodona i domaćih fanova. I prije dvije godine na istom mjestu sasvim je jasno bilo da postoji tu neka čudnovata kemija između ova dva tijela ali, majku mu staru, ako sinoćnja atmosfera nije dokazala da hrvatska publika krajnje obožava Mastodon i da Mastodon obožava hrvatsku publiku, onda ništa neće.

  Maria Tangar

   

   

  Muziku podržava

   

   

   

   

  Potpuni kapacitet Tvornice još se jednom ispunio gomilom raspoloženjaka koji su trzali na svaki Mastodonov ton, a bend je bio tako dobro raspoložen i tako svirački uigran da je to jednostavno nemoguće opisati. Ako sam prije nekoliko mjeseci napisao kako je kratkometražni koncert njemačkog Accepta bilo najboljih sat vremena heavy metala koji će se ove godine kod nas dogoditi, mora da sam smetnuo s uma tada najavljeni koncert Mastodona.

  Večer su u 20:45 otvorili norveški Kvelertak koji su kroz sat vremena otprašili svoju stilski upečatljivu inačicu teškodistorzirane muzike. Bio je to njihov drugi nastup pred domaćom publikom i vjerujem kako im za razliku od 2010. godine u Močvari, kad su bili tek obećavajući bend iz Norveške, ovog puta nije nedostajalo publike. Tvornica je naime već u 21h bila poprilično popunjena i teško i nikako da ih je takva masa mogla dočekati i u Močvari prije sedam godina.

  Onaj tko Kvelertak do sinoć nikad prije nije slušao te ako je kojim slučajem sljedeće jutro krenuo poslušati neko studijsko izdanje, teško da ne bi mogao primjetiti kako je Kvelertak, u svakom slučaju, studijski puno ugodniji uhu nego uživo. Takvom Kvelertak laiku, na licu mjesta, sigurno ne bi tako lako bilo dokučiti koji se vrag tamo na stageu zapravo događa ili još bolje, ili gore, kojeg vraga taj bend mora imati tri gitare u postavi?!

  U kratkim crtama – zvuk je bio kriminalno loš. To je metal, reklo bi se, to treba biti glasno. I to je skroz kul. Ali neka se onda ubuduće stavi prethodna napomena kako će naredni koncert biti isključivo za fanove koji repertoar benda poznaju toliko u dušu da i u najvećoj buci triju distorziranih gitara mogu prepoznati fine harme.

  Bend je izvrstan. Pršte od energije. Vole to što rade i to što rade rade jebeno dobro. Barem dok su zaključani u atmosferi studija. Ali kvragu, kakva je to šteta da se uživo sva ta čar, uzevši u obzir sinoćnji natup, lošim ozvučenjem rasuje u paramparčad!

  Mastodon je krenuo u 22:15. Nitko nije kasnio. Bend je bio tamo kad je trebao biti, publika je bila tamo kad joj je rečeno da bude. Isuse Bože, jel moguće da polako učimo?

  Vidjeti jedan od najvećih metal bendova u povijesti žanra u potpunom naponu snage, u trenutku promoviranja aktualnog studijskog albuma, koji je blago rečeno fantastičan, nikako ne treba uzeti zdravo za gotovo. To je privilegija vremena u kojem se živi.

  Već su prve dvije sekunde bile poput melema za uši nakon soničnog raspašoja Kvelertaka. Nije da je zvuk na Mastodonu bio briljantan, ali svakako je bio u daleko većoj ravnoteži nego tijekom prethodnog izvođača. Još k tomu, čuti bubnjeve Branna Dailora, nakon serije blackerskih blastbeatova i šablonskih ravnjaka, bio je pogodak direktno u dušu.

  Početna “Sultan’s Curse” raspametila je auditorij, a naredne “Divinations”, “The Wolf Is Loose” i “Crystal Skull” poslužile se za dolijevanje ulja na vatru. Kad bi kojim slučajem postojao instrument za mjerenje oduševljenja prisutnih tada isti kraj Mastodonovog koncerta ne bi dočekao u komadu. Atmosfera je bila nevjerojatna i ne mogu se nikako oteti dojmu kako bi na prste jedne ruke izuzetno teško bilo nabrojati aktualne metal bendove koji mogu prirediti sličan muzički spektakl.

  Set-lista nije zaobišla nijedan studijski uradak. Najzastupljeniji je dakako bio “Emperor of Sand”, a “Ancient Kingdom”, “Andromeda”, “Steambreather” i “Roots Remain” ispostavili su se kao jedni od vrhunaca koncerta. Posebica ova potonja, s emotivnim refrenom tijekom kojeg je Brann Dailor potvrdio status najboljeg vokala u Mastodonu.

  Publika je podjednako oduševljeno trzala i na debitantski “Remission” i na novi “Emperor of Sand”. Jednako su energično primjerice bile dočekane i brutalna “Mother Puncher” i aktualni catchy singl “Show Yourself”. Svih dvadeset predviđenih naslova dočekano je kraljevski, a moćni “Black Tongue”, zborsko otpjevani “Ember City”, “Oblivion” s riffom koji život znači i kultni “March of the Fire Ants” i bogovski.

  Nije Troy Sanders bezveze rekao da im je hrvatska publika tijekom dosadašnje turneje najbolja. Nakon regularne set-liste i kratkog Dailorovog obraćanja publici bilo je očigledno da regularne stvari ne mogu biti dovoljne za hrvatske Mastodon fanove. Morao je stoga biti još izveden i taj “Blood and Thunder” pa da se zbilja pošteno opali ta točka na ‘i’.

   

  Doživjeti dvadeset i jednu pjesmu, koja jedna uz drugu djeluju poput vitalnih organa muzičkog čudovišta koje sve pred sobom melje temeljito, bilo je više nego dovoljno da se Mastodon doživotno upiše na koncertne karte i u koncertne rokovnike.

  Set-lista:
  Sultan’s Curse
  Divinations
  The Wolf is Loose
  Crystal Skull
  Ancient Kingdom
  Bladecatcher
  Black Tongue
  Colony of Birchmen
  Ember City
  Megalodon
  Andromeda
  Oblivion
  Show Yourself
  Precious Stones
  Roots Remain
  Chimes At Midnight
  Streambreather
  Mother Puncher
  Circle of Cysquatch
  March of the Fire Ants
  -bis-
  Blood and Thunder

  Muziku podržava