Deseta Velika rock eksplozija za desetku

  714

  Velika rock eksplozija #10: Let3, Phantasmagoria, EoT

  70Kn - 90Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 6.10.2017. @ 20:30
  Mjesto održavanja: Boogaloo Club – velika dvorana Zagreb , Vukovarska 68

  Tri su sastava u velikom stilu zatvorila ovogodišnju Veliku rock eksploziju. Naglasak je bio na mračnijem i žešćem rocku, kojem su svaki od njih prilazili sa svoje strane.

  EoT je power hard rock trio iz Karlovca koji svira melodičnu, stadionsku heavy rock muziku. Svi sviraju, svi pjevaju, svi dobro barataju svojim instrumentima. Kreću se kao većina metalaca na sceni, a vole i komunicirati s publikom. “Slijedeća pjesma se zove “Bye, bye”, ali nemojte otići, još su dva neka benda iza nas”, oglasio se gitarist.

  Muziku podržava

  Najjači moment je ostavio aktualni singl “Moment” u što su ugurali svašta – rap, metal, uglavnom, rap i metal. “Hvala što ste ušli u 9 sati, ja ne idem van prije 10”, u momentu iskrenosti je ispalila basistica. Najnježniju pjesmu “Avion” su posvetili svom izdavaču Siniši Bizoviću. Sa stihovima “Ova ptica srebrnih krila u sebi ima još tonu kerozina” zazvučao je kao hard rock Silente.

  Ako idućih par dana bude magle u Zagrebu, to je zato što je ispuštena s koncerta Phantasmagorije. Vječna zagrebačka klupska dark rock atrakcija Phantasmagoria svoju je svirku počela koju minutu iza 22 sata. Uvod u više nego solidnu svirku bilo je višeminutno brujanje, a nadahnuće vidljivo kao iz aviona: Sisters of Mercy, Joy Division, Bauhaus. U petočlanoj postavi (bubnjar, basist, gitarist, pjevač, prateći vokal) Phantasmagoria je svoju publiku izgradila i odgojila, a tko želi, uvijek može uskočiti u taj vagon. Od 19. svibnja 1989., kad im je bio prvi koncert, o njima se manje-više sve zna. Sastav je jasno profiliran, u gradu gdje gothic rock sja kao sunce u Makedoniji (dakle, vječno) oni uvijek imaju svoje pratitelje i neprijatelje. Kao i EoT, i Phantasmagoria je pružila jaku svirku. Mala je ovo zemlja koliko su oni mračni.

  U sličnom, tmurnom raspoloženju nastavio je i Let3, počevši svoju večer s pjemama “Sam u vodi” i “Zora”. Bas je šamarao, a gitare su probadale, publika se tek zagrijavala dok je “Vjeran pas” izazvao okupljene i probudio grotlo. Ples, pjesma i odobravanje publike nije jenjavalo praktički do kraja koncerta. “Ubij me, kao jučer, kao sutra“, dere se Prlja, publika plješće kao da je rekao da će Hrvatska biti jedna od najprosperitetnijih zemalja. “Svršit ću s vrha katedrale, bacat ću banane sretan kao majmun bez lijane“, još je jedan od provokativnih stihova koji su razgaljivali publiku, dok za izvedbu stvari “Kontinentio” imam samo dvije riječi: “Ludilo, brale”. Bend je fantastično svirao, Prlja je bio u formi. Riječani su se mnogo bolje proveli u zagrebačkom Boogaloou, nego hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Rijeci. Kostimi su im bili ukrašeni barbikama, a sve skupa se pretvorilo u opću veselicu.

  “Prdni majko”, “Mamne baneta”, “Mala soba”, “Izađi mala”, “Tazi, tazi” držale su visok tempo koncerta, da bi “Dijete u vremenu” riječkoj grupi donijelo moment Miše Kovača: ruke u zraku, publika pjeva sve, tek je Prlja s vremena na vrijeme podsjeti na riječi. “Izgubljeni” su bili popraćeni Prljinim bacanjem perja u publiku. Na “Drami” se plesao pogo, i s tom je pjesmom završio kraj prvog dijela. Let3 je svirao, pjevao i izgledao kao jedan od rodonačelnika glam punka. Sastav je stalno provocirao, ali sa stavom i s pokrićem u svirci i pjesmama.

  “Riječke pičke”, skandirala je publika iz dragosti. Bend se vratio na scenu, i kao pravi provokatori su držali tenziju i bis s “El Desperado” i “Drogom”, i tek onda svirali “Riječke pičke”, da bi prvi bis završio s “Kurcem u čelo”, a drugi s “Naftom”. Nastup grupe Let3 je po svim kriterijima bila Velika rock eksplozija. Sjajan kraj festivala i koncertne večeri.

  Muziku podržava
  Stisni