Derivat festival u Zadru: dobar smjer postavljen, popravni potreban

  476

  Petak 19.7.2019. u Zadru bit će zapamćen kao još jedan svesrdni pokušaj nekolicine “izgubljenih“ u nastojanju da Zadar dobije prijeko potrebnu injekciju rocka u vidu festivala. Udruga Tetro VeRRdi na poljani iza Gradske knjižnice organizirala je DERIVAT festival #01 na kojem su glavni gosti bili Let 3 i Repetitor.

  Festival zamišljen kao sinergija popodnevnog opuštanja u gradskom parkiću koji većinu vremena stoji neiskorišten, dobre večernje svirke te laganog plesa i druženja do jutra morao je pretrpjeti sitne tehničke intervencije koje su ga koštale kašnjenja i to do sat vremena i raspada orginalne satnice koncerata. Preinake su morale biti napravljene i dovele su do rezultata da je zbog dobro svima nam znanog razloga javnog reda i mira “buku“ trebalo utišati u dogovoreno vrijeme te tko kog je čekao svirku benda dRBonito ostao je kratkih rukava.

  Muziku podržava

  No, to sve su izgledne situacije za dogoditi se koje nitko baš ne želi uzimati u obzir u tijeku planiranja festivala već u najboljoj namjeri planovi budu kudikamo optimističniji. A nada, kao najbolji saveznik optimizma, uvijek ide u smjeru da će sve kliziti kao po loju. Kada se to sve ipak ne dogodi, najbolja sljedeća stvar koja ti se može dogoditi je da posluješ s hrpom vrhunskih profesionalca i pozitivnih ljudi čiji profesionalizam prevlada i zanemari sitne prepreke i svejedno ljudima, onima najbitnijima – publici, pruži odličan provod i vrhunsku svirku.

  Upravo to je sažetak prvog Derivat festivala u Zadru, odlični glazbenici pružili su nisku odličnih koncerta i to točno svatko u svojoj domeni njihove trenutne pozicije sjaja na zvjezdanom nebu rock svemira.

  Prvi bend koji smo imali priliku slušati Šumovi protiv valova bio je idealno zamišljeno postavljen u period zalaska sunca, no zbog spomenutnog kašnjenja izostanak zalaska je baš to što im je nedostajalo da moment njihove svirke bude potpuno čaroban na bini pod čempresima koji lagano grabe u noć. Da, u zalazak sunca njihove zvučne igre bi bile potpuno čarobne, ovako su bile samo čarobne i zapravo baš dobra uvertira u nastavak.

  Nastavak kroz premijerni nastup riječkog indie/elektro pop dua The Siids iza kojeg su glazbenici s višegodišnjim iskustvom rada u raznim bendovima, Darko Terlević & Stanislav Grdaković. Dečkima je pripala čast podizanja ekipe nakon malog strujnog pada i pripreme ekipe na glavne, odradili su to pošteno i zvučno, spremni su za Eurosong. Kad vam kažem!!!

  Veterani prvih festivala i uvijek rado viđeni gosti u Zadru, Let3, ovaj put su svirali samo stvari sa svoja prva dva albuma, što je značilo namjeru organizatora pružiti posebniju i osobniju Let3 priču. Time su omogućili istinskim fanovima poseban užitak, koji se ne propušta. Mudro! Pohvalno! A samo fanovima sudeći prema najčešće čujnim komentarima “najmirniji koncert Leta 3 ikad“!! Iznenadili ih! Mogu oni i to! O da, mogu i te kako i to je njihova istinska vrijednost koja nikako ne umanjuje naknade albume i ostale koncerte nego samo potvrđuje njihovu veličinu.

   

  View this post on Instagram

   

  Hvala Zadre, bilo nam je divno ❤️ @derivat.festival #let3

  A post shared by Let 3 (@let_3) on

  Posebno usijanje, naravno, omogućili su Repetitori, fluidna energija rocka koja svojom svirkom jednostavno razvaljuju. Voliš ih, ne voliš ih, slušaš ih i gledaš jer osvajaju. To nije tajna i to ne iznenađuje jer to jednostavno publika osjeća i nagrađuje. Sve su veći i zauzetiji jer su sve više traženi. Ta ekipa jednostavno kao da je srasla sa svojim instrumentima, tu posebice mislim na basisticu Ana-Mariju, ženi kao da je gitara dodatni ekstremitet koji joj pomaže da još bolje klizi zrakom. Super je! I ostalo dvoje su! Nakon njihove razvaljujuće svirke, dobrodošlo je lagano uživanje u DJ ponudi 2nd floora za sve one najizdržljivije.

  Je li festival imao omaški? Je, ta pa prvi je! Porođajnih muka je uvijek. Je li festival bio dobar? Je! Esencija je namirena, dobra glazba je gradskim zrakom proširena. Čekamo drugi, may force be….

  Muziku podržava