Cigarettes After Sex vratili tropsku klimu u Zagreb

  889

  Cigarettes After Sex

  100Kn – 150Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 6.7.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Pogon Jedinstvo Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Zagreb je jučer ponovno ugostio bruklinški dream pop sastav Cigarettes After Sex. Do velikog broja fanova probili su se preko YouTubea singlom “Nothing’s Gonna Hurt You Baby”. Možda vam je promakla priča kako je za taj “proboj” zaslužna jedna Hrvatica i Facebook grupa za obožavatelje indie rock glazbe.

  Cigarettes After Sex, Jedinstvo
  Foto: Božidar Breški

  Iako nisam čest gost Jedinstva i vrućinu sam očekivala, ovakve tropske temperature baš i ne. Tvornicu sam prošle godine nažalost propustila, ali sam čula da je publici bilo zanimljivije raspravljati o tjednom meniju nego slušati bend. Primjera takvih situacija, u različitim verzijama, bilo je previše i sinoć. Publika je bila šarolika, a dobar dio njih je koncert proveo u dvorištu, što je zapravo pristojan potez ako su došli ponovno raspravljati o meniju, politici ili nečemu sličnom. Mjesto blizu izlaza u nadi hvatanja zraka je po komentarima povratnika iz prednjeg dijela dvorane očito bilo dobar izbor. Izuzevši povremeno “krčanje” zvučnika i gubljenje gitare na nekim pjesmama, zvuk je bio ok. Iskreno, najviše od svega sam htjela čuti kako Gonzalez stvarno zvuči uživo i nije me razočarao. 

  Komunikacije ili interakcije s publikom nije bilo osim klasičnog pozdravljanja ili najava pjesama, ali, realno, niste ju mogli ni očekivati ako znate kakav glazbeni izričaj vas očekuje. Posebne pohvale idu za održani meet&greet nakon koncerta i neumorno potpisivanje i fotografiranje sa svim obožavateljima u redu, tako da ne možemo reći da je njihov nedostatak komuniciranja posljedica umišljenosti, nezainteresiranosti i sličnog.

  Cigarettes After Sex, Jedinstvo
  Foto: Božidar Breški
  Muziku podržava

  Za bolji vlastiti dojam, bend bih smjestila u neki kazališni ambijent jer se potajno u sebi nadam da publika tada ne bi u atmosferi ovakvog žanra bljeskala fotoaparatima svake minute. Možda su primjetili da službeni fotografi nisu koristili takva pomoćna sredstva pa su imali potrebu nadoknaditi propušteno.

  Malo prije 22 sata, stampedo iz dvorišta navalio je u pogon Jedinstvo, a od silnog naguravanja i drame stapanja reda za šank i publike nisam baš doživjela “Truly” kojom je krenuo koncert. Sreća moja pa su već sa drugom uspjeli ispraviti atmosferu. Odrasla sam uz originalnu verziju “Keep On Loving You”, ali moram priznati da mi pjesma više nije bila ista nakon što sam čula njihov cover kada me Gonzalezov vokal zaista osvojio. Preko nje sam i otkrila bend prije par godina i baš mi je bilo drago kada sam vidjela da je uvrštena na setlistu turneje iako imaju dovoljno materijala iz prošlogodišnjeg albuma.

  A post shared by Bruno Seer (@hisferalheart) on

  Primijetila sam da je “Crush” razvukla osmijehe na lica parovima koji su me okruživali, a poštenije su zaplesali kada je krenula “Sunsetz”. “K” sam na prvu jedva prepoznala jer je to bio jedan od trenutaka kada mi gitara zaista nije zvučala kao gitara. Ne znam jesu li u pitanju bile neke stvarne tehničke poteškoće ili samo subjektivni doživljaj u momentu. Možda je kolona ljudi koja se cijelo vrijeme kretala prema izlazu odnijela i dio zvuka u dvorište kako bi uhvatili svježeg zraka i svejedno dobro čuli koncert. “Affection” je očekivano bila jedna od najglasnijih pjesama od strane publike, a “Nothing’s Gonna Hurt You Baby” kao najveći hit, pjesma pobjednik po broju izvađenih mobitela. Nju sam očekivala na bisu ili pred sam kraj koncerta i stvarno me iznenadilo kada sam shvatila da je to već 11.  pjesma. Vrijeme mi je proletjelo i bez obzira na sve uvjete koji su me okruživali, bila bih spremna slušati ih barem još toliko. “Apocalypse” je odlično ostavljena za lažni kraj jer i sama pjesma ima svojevrsni bis. A za dotični je ostavljena samo jedna pjesma, imam osjećaj da su i oni prekipjeli i za kraj odradili odlično prihvaćeni hit “Dreaming Of You”.

  Cigarettes After Sex, Jedinstvo
  Foto: Božidar Breški

  Teško je ne spomenuti sve uvjete koje sam prožvakala u tekstu možda već i previše puta, ali za zaključnu ocjenu koncerta sam takve uvijek spremna ostaviti sa strane. Mene su uživo osvojili. Po pročitanom članku o prošlogodišnjem koncertu i ozbiljnijim tehničkim problemima, rekla bi da je ovaj u Jedinstvu bio zadovoljavajući. Spomenula sam da se zvuk gitare povremeno gubio, to se najviše osjetilo na “Each Time You Fall In Love”. Glazba uvijek ostaje u prvom planu tako da ću uskoro zaboraviti koliko puta me netko nagazio ili da sam uz koncert dobila i besplatnu saunu na korištenje. Po lokacijama sviranja na turneji bih rekla da im je Zagreb drago mjesto jer im realno nije bio usput, a nadam se samo da će tako i ostati jer želim još puno ovakvih koncerata uz mali popravni ispit za mjesto održavanja.

  Cigarettes After Sex po pitanju doživljaja i atmosfere pripadaju mračnim i manjim klupskim prostorima. Dim, magla, rasvjeta i drugi slični efekti se također dobro uklapaju u cijelu priču ali tropska klima apsolutno ne. Volim da mi je čaša na pola puna i optimizam, a i smješne paradokse pa ću za zaključak dodati kako su nam Cigarettes After Sex vratili tropsko ljeto u Zagreb.

  Setlista:

  1. Truly
  2. Keep On Loving You (REO Speedwagon)
  3. Crush
  4. Sunsetz
  5. K
  6. Flash
  7. Affection
  8. Opera House
  9. Sweet
  10. Each Time You Fall In Love
  11. Nothing’s Gonna Hurt You Baby
  12. Apocalypse
   Bis
  13. Dreaming Of You
  Muziku podržava