Chui u MSU: Suvremeni jazz sastav u kolijevci suvremene umjetnosti

  336

  Ljeto u MSU!: Chui

  85Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 16.6.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb , Avenija Dubrovnik 17

  Treći koncert u sklopu ‘Ljeto u MSU‘ programa u subotu je na svoj krov doveo sastav kojeg se često klasificira kao alternativni jazz, iako ima odrednice čitave lepeze drugih žanrova: elektronike, bluesa, funka, ambijentalne glazbe, rocka… Ako bih ga već išla smjestit negdje, to bi bilo u ‘odvažan jazz’.

  Naravno, pričam o Chui, sastavu koji se od 2012. godine kada su izdali prvi album “Chui” probio prvo sporo, a zatim naglo: 2017. pobrali su medijsku pažnju albumom nastalim u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, “Chui ovu glazbu” (s velikim koncertom u Tvornici Kulture ranije ove godine) i suradnjom s neponovljivom Josipom Lisac na pjesmi “Tebi putujem”. Možda je za taj specifičan zvuk koji u sebi obuhvaća gotovo sve žanrove zaslužna činjenica da su članovi sastava istovremeno uključeni u druge projekte i bendove sličnog i različitog zvuka: Mayales, ABOP, Elemental, Demoler Demoler, Pridjevi, itd., ali i Mangroove, od čijih je članova Chui kojeg danas poznajemo i nastao. Njihova imena su Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Ivan Levačić i Konrad Lovrenčić, a preksinoć su, na krovu MSU zaustavili svijet i poveli nas u njihov svemir.

  Chui
  foto: Sale S. Zlikovski

  Za nas su pripremili koncert od osam pjesama: nešto novo, nešto staro, i nešto ekskluzivno – tri pjesme su svirali po prvi put ikad. Upravo s jednom od ‘ekskluzivnih’ koncert je i počeo: novom pjesmom “Led Sladoled” (radni naziv). Jedino što je publiku u tom trenutku interesiralo gotovo jednako koliko i pjesma je kako utakmica ide; stoga su nam s pozornice doviknuli željenu informaciju kako bi bend imao našu nepodijeljenu pažnju. Ubrzo nakon toga razveselili su nas taktovima “programa našeg terminatora”, odnosno pjesmom “Terminator Theme”.

  Muziku podržava

  Bilo je zanimljivo gledati reakciju publike, ipak ovo nije tipičan koncert  tijekom kojeg ćete se gurati ili biti poguranim za bolji pogled na pozornicu ili za bolju fotku. Naprotiv: jedni su sjedili, jedni su mirno stajali na nogama, jedni su pokušavali uhvatiti glavu i rep tog Chui ritma i u njemu ljuljuškati tijelo, ali ono što je svima bilo zajedničko jest da se vidjelo da su tu došli zaista ‘čut’ tu glazbu i zaista se utopit u njoj.

  Chui
  foto: Sale S. Zlikovski

  Bend nije pretjerano komunicirao s publikom (niti je to itko tražio od njih) – i sami su se osjetili malenima u odnosu na tu veliku zgradu na kojoj nastupaju pod beskrajnim nebeskim svodom. Jedino što ni sami nisu propustili komentirati jest kako je lijepo svirati pod zvijezdama. Ubrzo su najavili i “jednu za sve sa zadarskom registracijom” i tim riječima započeli pjesmu “Kalelarga”, inače posvećenu legendarnom hrvatskom košarkašu i treneru – Krešimiru Ćosiću.

  Nakon još jedne dojave, ovaj put o samom rezultatu utakmice, započeli su pjesmu s posljednjeg albuma, “Chui’s Waltz”, gdje su publiku pozvali da zaplešu valcer; mislim da je ipak većina bila previše pod dojmom da bi se pokrenula – tražili su izlaz u tu magičnu drugu stvarnost o kojoj nam je pričao Jocićev saksofon. Postoji nešto što je učinilo ovu večer još čarobnijom – Toniju Starešiniću bio je rođendan. Umjesto slavljenika, poklon je dobila publika: na pozornicu se popela Željka Veverec (Mangroove) koja gostuje na njihovoj najnovijoj pjesmi “Iz kapetanovog dnevnika” (posveta serijalu “Zvjezdane staze”).

  Chui
  foto: Sale S. Zlikovski

  Baš nam je nekad tijekom pjesme posvećene svemircima svemir poslao slabu kišu; odličnu za ugođaj, ali potencijalno opasnu za gropove kabela na pozornici pod otvorenim nebom. Tako da je koncert priveden kraju pjesmama “Will I Ever See You Again” i još jednom ekskluzivom: pjesmom čiji je radni naziv “Thor”, u subotnjem trenutku naglo promijenio u ime “Furiosa”.

  Valja napomenuti da su se tijekom čitavog koncerta Starešinić na klavijaturama i Jocić na saksofonu igrali igre imitacije: tko će čiji ritam bolje ‘skinut’, što je na kraju “Furiose” kulminiralo Jocićevim zadivljujućim solom na saksofonu. Članovi benda oprostili su se od nas, sretni što su preživjeli kišu, a mi smo se uputili vani, istovremeno zahvaljujući sretnim zvijezdama iznad nas što se na našoj glazbenoj sceni našlo mjesto za ovaj nadzemaljski bend.

  Chui
  foto: Sale S. Zlikovski

  Setlista:

  1. “Led Sladoled” (radni naziv)
  2. “Terminator Theme”
  3. “Punch”
  4. “Kalelarga”
  5. “Chui’s Waltz”
  6. “Iz kapetanovog dnevnika (feat. Mangroove)”
  7. “Will I Ever See You Again”
  8. “Furiosa”
  42 Shares
  Muziku podržava