Brkovi u Domu sportova: Najbolja vatrogasna zabava u zemlji i šire

  1859

  U subotu su u Maloj dvorani Doma sportova nastupili Brkovi. Za predgrupu su pozvali sarajevski Nervozni poštar, kultni predratni bend koji je, još sirovije nego što su to radili njihovi sugrađani iz Vatrenog poljupca, spajao hard rock s teškim narodnjacima. Održali su koncert od dobrih sat vremena tijekom kojeg su izveli svoje najpoznatije hitove kao što su “Cirkus Kolorado”, “Nova godina kuca na vratima”, “Ženim se”, “Čoban tjera ovčice” i “ZZ Top” (prerada “Iggy Pop” od Azre). Njihova glazba se može opisati upravo kao spoj južnjačkog hard rock boogieja u stilu ZZ Topa i Lynryda Skynyrda i klasičnog turbofolka (vođa benda Fadil Šabović je pisao pjesme za Hanku Paldum, Milu Kitića i druge narodnjačke prvake).

  Nervozni poštar su u dvorani imali dosta fanova koji su znali sve tekstove te su se pokazali kao idealan odabir za predgrupu Brkovima, kojima su oni svojevrsni preci. Ipak, na bini su djelovali vrlo statično i vidjelo se da prostori poput Doma sportova nisu njihovo prirodno okruženje. Njihova djeca iz Brkova uzeli su njihovu formulu i svirački, autorski i performerski je digli na višu razinu.

  Brkovi
  Foto: Marko Vukušić
  Muziku podržava

  Premda sam ih viđao i u ekstravagantnijoj scenskoj uniformi, Brkovi su na binu izašli u potpuno nekontroliranom trash stylingu sačinjenom od svjetlucavih košulja, fluorescentnih bademantila, bokserica, šminke i bapskih marama oko glave. Najatraktivniji detalj je bila Shamsima pola metra duga irokeza.

  Brkovi
  Foto: Marko Vukušić

  Prva polovica koncerta je bila orijentirana na materijal sa zadnja dva albuma, svježi “Hormon sreće” i prethodni “Torzo Dade Topića”, no to nije spriječilo kompletnu dvoranu da sudjeluje. Specijalni trenutci koncerta su uključivali improvizirani miks najvećih hitova Zlatka Pejakovića, te u stil Brkova preodjeven “Trening za umiranje” Hladnog piva, koje je Shamso prvo opsovao, da bi onda rekao kako je to ipak dobar bend. Od vatrogasaca DVD-a Podgora (kraj Makarske), koji su otamo potegnuli na koncert, Brkovi su na poklon dobili kacigu, a Shamso nije propustio održati govor u čast njima i svim DVD-ima.

  Brkovi
  Foto: Marko Vukušić

  Kad su pred kraj koncerta zaredali sarije uspješnice poput “Mala”, “Tolerancija”, “Bolje da sam s frendovima pio rujno vino”, “Nisam ja za tebe” i “Opasno se drogiram”, atmosfera je podignuta za dodatnu razinu ili dvije, a parter se pretvorio u mosh pit. Na kraju koncerta iz razglasa je pušten “Samac”, a Brkovi su pozvali kolege iz Nervoznog poštara da im se pridruže na bini i naklone publici.

  Brkovi su pokazali da su i dalje jedan od najpotentnijih live bendova u državi. Ne samo da su jedni rijetkih koji mogu napuniti sportsku dvoranu samostalnim koncertom u zemlji u kojoj većina glazbenika živi od turneja po svadbama i danima općina, već oni svoju naslovnu rolu na velikoj sceni u potpunosti opravdavaju i publici ne ostaju dužni. U Domu sportova su probili “redarstveni sat” i koncert završili debelo iza ponoći.

  388 Shares
  Muziku podržava