Brian Wilson u Beču: Nostalgija na najjače

  407

  Brian Wilson presents Pet Sounds

  Besplatno
  Datum i vrijeme: Četvrtak, 20.7.2017. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Wiener Stadthalle Beč , Vogelweidplatz 14

  Ono što je Mišo Kovač za Dalmaciju, to je Brian Wilson za Kaliforniju.

  Podatak da je 75-godišnji Brian Wilson na turneji na kojoj svira album “Pet Sounds” u kompletu je fascinantan iz najmanje dva razloga: Prvi je star 51 godinu i datira iz vremena kad je Wilson prezentirao album svom matičnom sastavu, The Beach Boysima. Od nekoliko tura negodovanja, najupečatljivija je bila ona “kako će to izvoditi pred publikom”. Eto, tako, izvodi se pred publikom bez problema, kako onda, tako i sada. Druga upečatljiva i fascinantna stavka jest da je Brian Wilson na turneji, onom dijelu života kojeg je, sa sporadičnim pokušajima povratka, uporno izbjegavao 35 godina. Brian Wilson danas pjeva poput Miše Kovača ili Boba Dylana, koji su uostalom ista generacija, s jedinom razlikom da je Brian u svojim dvadesetima bio za obojicu učitelj opernog pjevanja i sviranja.

  Wilsonov koncert u Beču stoga je bio – nostalgija na najjače. Najmlađa pjesma je stara samo 29 godina, a sljedeća najmlađa u set listi ima 44 godine.

  Muziku podržava

  Beč, 2017.
  Gospoda nekadašnji članovi Boysa Wilson, Al Jardine i Blondie Chaplin, pjevali su i svirali u spomen svojoj mladosti, iz petnih žila, s pucanjem glasova i povremenim improvizacijama u dobro poznatim tekstovima. Pa ipak, vrlo su toplo primljeni od strane poslovično rezervirane publike iz grada koji se voli nazivati gradom glazbe i gradom snova. Album “Pet Sounds” je od strane publike dočekan kako i dolikuje ponajboljem albumu svih vremena. Uz pomoć vrhunski uvježbanog pratećeg sastava Brian Wilson, te Blondie Chaplin i Al Jardine su evocirali zvučne sličice iz svojih mladenačkih dana koje su, otpjevane iz njihovih vizura i grla dobile posebnu dozu krhkosti, kao da su svi oni itekako svjesni svoje prolaznosti. Sjetite se nekog dede ili bake kako s tugom priča kako je nekad bio ili bila jak(a) u mladosti i dobit ćete sliku kako su inicijalno zamišljene kao pjesme o mladenačkoj usamljenosti i čežnji dobile novi kontekst kad to pjevaju osobe treće životne dobi, što Wilson, Jardine i Chaplin definitivno jesu.

  Dotičnom tercetu neumorno je asistirao prateći vokal Matthew Jardine, sin Ala Jardinea, koji je tijekom cijelog koncerta pokazivao da posao nije dobio iz rodbinskih relacija – pjevao je najzahtjevnije harmonijske dijelove. Mlađi Jardine je najviše zablistao na “Don’t Worry, Baby”, no nagrada potpisnika ovih redaka za najbolji vokal večeri ide Blondieju Chaplinu i emotivnoj posveti svom nekadašnjem mentoru, pokojnom Carlu Wilsonu i njegovoj pjesmi “Feel Flows”. Izvedba je bila takva da sam se naježio. Al se pak vokalno iskazao na pjesmi “California”, s albuma “Holland” dok je Brian svoj specifični šarm najbolje dao pjesmi “Caroline, No”. Glavni vokal na pjesmi “Darlin'” bio je Darian Sahanaja, šef nekad diskografski aktivnog benda Wondermints, čiji je bubnjar Mike D’Amico briljirao u impresivnom Wilsonovom deveteročlanom pratećem sastavu, a od nekadašnjih članova Wondermintsa na sceni je još bio prisutan i multiinstrumentalist Probyn Gregory. “Darlin'” je dala nježan a capella kraj, također jedan od dirljivijih trenutaka.

  Beč, 2017.
  Set-lista prvog dijela koncerta bila složena po principu “pola poznato, a pola… hm… manje poznato”, dok je u drugom dijelu bio u cijelosti odsviran album “Pet Sounds”. Bis je pak bio rezerviran za evergreen hitove, od prve “Good Vibrations” do zadnje “Love and Mercy”. Dvorana se tresla na “Fun, Fun, Fun”, no intimno, vidjevši nepomičnu Wilsonovu figuru nasred scene, za klavirom, kako se muči otpjevati harmonije koje su već prebačene u niže registre, kako brljavi s tekstovima, kako sriče riječi, došlo mi je da ga pitam nešto nasamo. Da, drago mi je da sam ga vidio i da sam čuo pjesme koje su dio mog života, bend je sjajno svirao, momci dobro pjevali glavne, a prateće vokale još bolje, ali nisam siguran koliko je Brian bio duhom prisutan na sceni i koliko je doista htio biti pred publikom.

  Set lista
  Prvi dio:
  1. California Girls
  2. Dance, Dance, Dance
  3. I Get Around
  4. Shut Down
  5. Little Deuce Coupe
  6. You’re So Good To Me
  7. In My Room
  8. Surfer Girl
  9. Salt Lake City
  10. Wake the World
  11. Add Some Music To Your Day
  12. California
  13. Don’t Worry Baby
  14. Let Him Run Wild
  15. Darlin’
  16. Feel Flows
  17. Wild Honey
  18. Sail On, Sailor

  Drugi dio:
  19. Wouldn’t It Be Nice
  20. You Still Believe In Me
  21. That’s Not Me
  22. Don’t Talk
  23. I’m Waiting For The Day
  24. Let’s Go Away For Awhile
  25. Sloop John B.
  26. God Only Knows
  27. I Know There’s An Answer
  28. Here Today
  29. I Just Wasn’t Made For These Times
  30. Pet Sounds
  31. Caroline, No

  Bis:
  1. Good Vibrations
  2. Help Me, Rhonda
  3. Barbara Ann
  4. Surfin USA
  5. Fun Fun Fun
  6. Love and Mercy

  Muziku podržava