Boris Štok u novo-starom ruhu u Tvornici

  810

  Boris Štok

  45Kn – 60Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 26.10.2018. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Sinoć smo u Tvornici kulture nestrpljivo dočekali promociju albuma “Ispod kože” Borisa Štoka. Dugoočekivani i najavljivani album prvijenac sa sedam autorskih pjesama i dva covera okupio je različite profile ljudi u gotovo punoj dvorani Tvornice, prvenstveno fanova bivšega Quasarra koji su s velikom radoznalošću dočekali osamostaljenje bivšega frontmana.

  Osim što smo imali zvijezdu večeri, prisutne su bile i neke druge zvijezde, pa je večer dobre glazbe otvorio band The Siids, odnosno noviji projekt Stanislava Grdakovića i Darka Terlevića koje poznajemo iz voljenog nam banda Morso. Tako su i ovi dečki, vođeni leit-motivom Depeche Modea, predstavili svoj autorski jezik koji nije mogao proći nezapaženo, i to prvenstveno prezentacijom dobrog ukusa ili, što je bitnije, uvjerljive energije.

  The Siids
  The Siids, foto: Patrik Horvat

  Nakon predigre s The Siidsima, na binu je, uz teatralno bas nabrijavanje, stupio Boris Štok otvorivši koncert pjesmom “Jeka”, trakom s novoga albuma i tako uvukao publiku u već očekivane ljubavne tekstove, ali s nešto drugačijom glazbenom estetikom od one kakvu smo navikli čuti u Quasarru. Uslijedila je pjesma “Arpeggio” kojom je Boris s ostalim članovima benda, ali u nešto slabijem aranžmanu, podsjetio na zlatne trenutke bivšeg benda. No, ovo nije bila večer Quasarra.

  Muziku podržava

  Uslijedile su “Ispod kože” i “Ostani” u kojima je Boris pokazao, a i nekima dokazao, da se radi o novoj eri karizmatičnog glazbenika. Provukla se i stara stvar “Iluzije”, da bi nakon tog prvog, energičnog djela na binu stupili dečki iz banda Chui. Tko nije čuo za Chui – gle šale – nije dovoljno slušao. Dečki su zaustavili Borisovu dominaciju i okrenuli ploču u svoju korist te bez isprike poveli u taktove drugih stilova u kojima nije bilo bitno tko što pjeva, nego tko kako svira.

  Boris Štok, Chui

  Pjesma “Baby, Baby” s novog albuma predstavila se kao lagana indie-rock numera, da bi na veliko iznenađenje uslijedila svima draga pjesma Denisa&Denisa, “Voli me još ovu noć” u interpretaciji Borisa i pozadinskih kolega. Tako je Boris besramno koketirao s publikom, prvenstveno ženskim dijelom, i osvajao simpatije pa nam prezentirao ‘ozbiljniju’ “Tišinu”. “Tišina” je sa sobom donijela neke stare navike, ali i ukazala na moć svjetske produkcije. Moćna u zvuku i ostvarena tekstom, “Tišinom” je Boris obranio superlative drugih recenzija.

  I tako je u sličnoj energiji na binu stupila i omiljena gošća Josipa Lisac i podsjetila na pjesmu “Ljubav”, gdje smo uživali u kombinaciji dva moćna vokala. Publika je tražila i dobila hitove poput “Ti” i “Propaganda”, pa onda i prve taktove pjesme “Kao mi” kroz koju je ipak izbijao podzvuk Quasarra, da bi sa pjesmom “Ove misli” skrenuli u šarenilo indie-rocka i melankolije. Popularna “Sjene” probudila je i one tvrdoglave, a “Ruke” uvele u trend inozemnog zvuka i pokazale zašto Boris uživa ljubav publike. Za kraj smo dobili i “Space Oddity” Davida Bowieja u intimi akustične gitare i reflektora, da bi nakon pozdravnih taktova dečki napustili daske koje život znače, a publika shvatila da je zabavi kraj. A kako to i biva u ekstazi, Boris nije dugo odolio, pa se vratio i s ekipom za kraj – zaista kraj – otpjevao još jednom pjesmu “Ti”.

  Boris Štok, Josipa Lisac

  Ovakva večer nije mogla doživjeti fijasko ni da je htjela. Prostor Tvornice kulture uveličao je važnost samoga koncerta, na pozornici su svirali iskusni i ozbiljni glazbenici (čija bi imena i prezimena trebalo više spominjati), vizualni koncept je bio ostvaren pečatima nekih puno skupljih produkcija, a i sam Boris je točno znao što radi. No, na stranu sve fore koje uveličavaju sam doživljaj. Surovi materijal, točnije, pjesme zbog kojih smo i došli, većinom su uspješno ostvarene, a Borisu su otvorile vrata prema nekim novim uspjesima i  ostvarenjima.

  171 Shares
  Muziku podržava