Plesna subotnja večer u Zaboku uz Sama Dams i Bilk

  91

  Glazbena sezona u Zelenoj dvorani se zahuktava pa je za kraj travnja i sam početak svibnja najavljeno nekoliko vrlo zanimljivih gostovanja u Zaboku, a već jučer su u posjet stigli zagrebački Bilk i portlandski Sama Dams.

  Ovom prilikom koncert se nije održavao u samoj Zelenoj dvorani, nego je prebačen u znatno veći klub Regenerator, što je bio loš potez jer je prostor djelovao sablasno prazno. Dvadesetak ljudi koji su došli na koncert strateški su se povukli pored šanka, pa je dobar dio koncertnog prostora zjapio prazan, što, na našu sreću, nije demotiviralo same izvođače koji su dali sve od sebe.

  Prvi su na binu Regeneratora stupili Bilk. Na početku godine izdali su svoj novi album “Quantum Status” koji meni nije nimalo sjeo, jer je djelovao kao niz nesuvislih elektronskih pjesama koje nisu dorađene dalje od početnih skica, tako da sam se pribojavao kako će to sve zvučati uživo, odnosno kako će se snaći kao predgrupa bendu koji ipak nije toliko nabrijan. Ipak, na moju sreću, Bilk uvjerljivije zvuče uživo nego na albumu.

  Muziku podržava

  Njihov nastup najlakše bi mogao usporediti s mješavinom Chuija i Darle Smoking, s time da su Bilk ipak nešto plesniji i žešći. Sve bi se to dalo to ubaciti u neki electro jazz s jasnim rock elementima, a trojac se fino nadopunjuje pokušavajući raditi što frenetičnije pjesme. Sve u svemu, strah je na kraju bio neopravdan, jer su Bilk dobro odradili svoj posao, što je i dokazao ples članova Same Dams.

  S druge strane, znamo da se Portland i Zabok vole, pa smo tako dobili još jedno gostovanje iz tog dijela Amerike. Sama Dams su već bili u Hrvatskoj, prije par godina u zagrebačkom Spunku, čega se sjetila i Lisa. Njeno sjećanje se svodi na to da se dobro zabavila i da je alkohol tekao u potocima…

  Sama Dams je bend Sama Adamsa (zanimljivo prebacivanje jednog slova za ime benda) u kojem mu svira žena (već spomenuta Lisa) i Chris Hermsen. Njihov zvuk bi se mogao okarakterizirati kao indie rock, ali tu ima svega. Nježniji, a ponekad i žešći synthovi daju zanimljive melodije, bubanj udara dobar ritam, pa Sam ima mnogo slobode u svojem izražavanju, kako onom gitarskom, tako i u vokalnom dijeli u kojem mu često pomaže i Lisa.

  I sad tu najviše dolazimo do problema prostora te svojevrsne otuđenosti benda i posjetitelja jer je udaljenost bila prevelika; koliko god mi uživali u njihovoj glazbi, toliko su nam u neku ruku bili daleki. Manji i intimniji prostor Zelene dvorane bi svakako mnogo bolje legao, posebno u Zaboku gdje još uvijek nema dovoljno publike za ovakve koncerte.

  Bilo kako bilo, Sama Dams to nije pokolebalo i održali su puni koncert i predstavili dobar dio svojeg repertoara koji je balansirao između solidnog i jako dobrog. Imaju i tu neku zabavljačku notu koju prenose na slušatelja, a smiješak im ne silazi s lica cijelo vrijeme. Vidi se da uživaju u onome što rade i to znalački prenose na publiku.

  Portland i Zabok su još jednom pokazali da se vole. Baš je zanimljivo koliko je vrijednih autora došlo iz tog kraja u Zagorje i kako je malo tko od njih ‘fejlao’. Sama Dams su pobijedili svojom iskrenošću, dok je Bilk razdrmao publiku. Sve u svemu, jedan vrlo plesni subotnji izlazak.

  Muziku podržava