6. Biggest Little Rock Festival (prvi dan): Najzdravija pržiona je punk pržiona

  648

  Prvi dan Biggest Little Rock Festivala predstavio je 3 sastava koji uistinu vole sve ili gotovo sve što se na svjetskoj rock sceni događalo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina: punk, bazični garažni rock’n’roll i disco su se slijevali u uši posjetitelja. Počasni “gost” koncerta je bio stupić koji je prije cca 25 godina kod Smokvice časno obavljao svoju dužnost kad je na njega naletio autobus koji je prevozio bendove Laufer, Hladno pivo, Let 3, Vještice, En face, Anesthesiju i Hard Time. Srećom nitko nije poginuo, na njega su se tadašnji putnici potpisali.

  biggest little rock festival, stupić
  foto: Zoran Tučkar

  Prvi sastav koji je izašao na scenu zove se Terminator i čine ga 3 momka (bubanj, bas i gitara) i djevojka (vokal) te sviraju marširajući disco punk-new wave na tragu Gang of Four, Franza Ferdinanda i Berndays Propagande (između ostalog). Taj žanr vječno popularan na ovim prostorima i čini se da znaju sve o tome. Pjevačica se odjenula poput Nine Hagen koja želi klizati na Zlatnoj pirueti, a ne želi se odreći svojih punkerskih korijena. Modni ukus preostala tri člana sastava je gori od modnog ukusa potpisnika ovih redova. To je zamjetno postignuće. Za Hard Place preglasni, za nježno srce romantika koji ovo piše su prežestoki. Iz bučne zvučne slike izdvaja se potonuli bas prema kojem je zubarska turpija empatična stvarčica. Frontwoman sastava nije bila sramežljiva na sceni i djelovala je kao da se dobro zabavlja, za razliku od stidljivog muškog trija.

  terminator

  Muziku podržava

  Ekstrovertirana djevojka i stidljivi muški trio bio je na sceni zamijenjen muškim kvartetom po imenu Thee Melomen. Melomeni su sljedbenici crkve u kojoj je Iggy Pop pop, papa i Bog i u toj crkvi se za pričest mora svirati dvije gitare, bas i bubanj. Pjesme im imaju gotovo idealan omjer melodije i buke i oduševljava koliko im je malo vremena potrebno da brzina njihovog nastupa dosegne 100 km/h. Njihov nastup je bio uzbudljiva vožnja po vrletima gdje caruju žilet, ziherica i “marte”. Tempo koncerta je isplaniran po sistemu valova, odnosno u njihovom slučaju brzo – još brže. Melomeni sviraju punk rock iz ljubavi i to se osjeti, kao što se osjeti da će se prije Tomislav Karamarko učlaniti u SDP nego Melomeni odsvirati sporu stvar.

  thee melomen

  Thee Melomen i Terminator su imali na sceni otprilike pola sata vremena da pokažu što znaju, a glavni izvođač večeri Blagdan Band nije trebao pokazivati što zna jer to se već zna. Od sastava koji čine članovi grupa Let 3, Laufer i En face dobili smo punk rock veselicu koja je imala mnogo više neobaveznosti u sebi od predizvođača, vjerojatno i zbog toga što se svirajući pjesme koje su “soundtrack” našeg života ne može omanuti.

  Blagdan Band je odsvirao seriju obrada s posebnim naglaskom na T. Rex (“Children of the Revolution” i “20th Century Boy”), Blur (“Tender” i “Song 2”), Pink Floyd (“Welcome To Machine” i “Wish You Were Here”) i naravno na glazbeno nasljeđe grada koji teče. “Program tvog kompjutera” (Denis & Denis), “Zaboravit ću sve” (Fit) i “Narodna” (Paraf) su derali Hard Place, a punk parodija “Lola”, obrada starog hita grupe Pro arte se mogla izbjeći jer je baš stršala po svom sentimentu. Zanimljivost su obrade Pink Floyda, sastava kojeg su svojevremeno punkeri prezirali/mrzili/željeli utopiti u žlici vode. Obradama “Welcome To Machine” i “Wish You Were Here” je pokazano da prvi dio imena grupe Pink Floyd nije slučajno sličan riječi punk i da je osjećaj otuđenosti u gradovima podjednako jak motiv kod umjetnika, bilo da se svira dva i pol akorda ili da se svira simfo-rock.

  Blagdan Band

  Pjevač Zoran Prodanović Prlja djelovao je “oslobođeno” (em inače pjeva u Let 3, em u Blagdan Bandu djeluje “oslobođeno”, ha?), 100% spreman na zezanje s publikom, a Vava je, kao i uvijek davao onaj potreban iskonski nagon za urlikom, bilo to iz grla ili iz gitare, svejedno je. Blagdan Band je drugo ime za pomalo iščašenu, rasklimanu, punokrvnu, žestoku punk rock veselicu. Večer je završila obradom “Candy, Candy” iz repertoara Iggyja Svećenika.

  Nakon ove večeri uši su plakale, bubnjići su tražili beneficirani staž, ali je srce bilo na mjestu. Nazdravija pržiona je punk pržiona, od nje se čovjek najmanje udeblja, a i kalorijski unos nije velik.

  Muziku podržava