Bernays Propaganda u Močvari: Maratonski spektakl

  1181

  Bernays Propaganda

  40Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 8.2.2019. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Jebote, što smo mi to čuli jučer u Močvari?! Za ovakve koncerte se živi, ovakvi koncerti pobude ono nešto, ovakvi koncerti su jednostavno sve!

  Prije desetak godina iz Makedonije su nam došli post punk buntovnici koji su pričali makedonske priče u kojima su se mnogi mogli naći, posebno stanovnici Balkana. Iako je sve otpjevano na makedonskom, tu energiju i bijes su s lakoćom prenašali diljem Europe i malo po malo postajali sve važnija karika na regionalnoj alternativnoj sceni. Silom prilike, odlaskom pola benda ‘trbuhom za kruhom’, Kristina i Vasko su ostali sami, a nisu se željeli odreći nečeg toliko dobrog i efektnog, pa su uzeli Denija iz Fonije i krenuli u elektro priču koja je na kraju krajeva bila podjednako dobra.

  Muziku podržava

  Oduvijek je bila neka fama ‘jednog dana kad postanemo popularni, raspast ćemo se’ i to se dogodilo kad je bend prešao 10.000 followera na Facebooku. Ugašen account, nikakve naznake što je s njima, pa je uslijedila i fama oko muljaže makedonske vlade s njihovim nastupom… Očito ih je sve to ojačalo da se vrate još jači i još bolji, sad u potpuno novoj formaciji, u kojoj su im se pridružili još Rade Jordanovski (bas) i Kristijan Lafazanovski (bubanj), pokazuje da su mlade snage dodale dodatnu energiju Bernaysima kako bi mogli pružiti nešto veličanstveno.

  U periodu dok je Bernays Propaganda bila ‘na odmoru’, stvorilo se mnogo projekata u kojima su članovi benda sudjelovali, pa je tako Vasko imao solo karijeru, tu je bio odličan novi bend s ovim mladićima nazvan 21 vek, Denijev bend My Tear, a vjerujem da svi znaju i Xaxaxa koji je jedno vrijeme paralelno išao s matičnim bendom.

  I što sad, toliko bendova, toliko članova, toliko formacija… Najbolje je staviti sve na jedno mjesto i udariti pakleni set u kojem će se spojiti sva suština ove makedonske alter grupacije. 150 minuta u 33 pjesme u 4 grada (Ljubljana, Zagreb, Beograd i Novi Sad) spremna za potpuno razvaljivanje!

  Sad, možemo pričati da je ova pauza (i vjerojatno elektro album) djelomično usporila Bernays Propagandu u njihovom daljnjem pohodu jer su svoj nastup započeli pred praktički praznim podijem, da bi se kroz neko vrijeme nakupilo 60-70 fanova koji očito znaju što Bernays Propaganda može ponuditi. ‘Što može’?! Vjerojatno su mnogi dobili znatno znatno više…

  Ideja da se prošaraju svi projekti je ispala odlična, pa smo tako dobili dva i pol sata vrhunske glazbe u kojoj nije bilo lošijih momenata. Možda solo Vasko djeluje najzbunjenije jer se vidi da pjevanje uz matricu djeluje nekako neprirodno, ali kad to radi iz publike (skočio je dole za vrijeme “Gradovi”), tu nema dileme, ima i to itekakvog smisla.

  Već su na samom početku ispucali neke od svojih najjačih pjesama (npr. “Laži me, laži me” je bila treća, ako sam dobro zapamtio), ali to se uopće nije odražavalo na sam nastup jer su pumpali ‘hit do hita’ kojima su publiku držali napetu u svakom momentu. Meni je možda najdraži dio bio onaj ‘militarni’ kad su odsvirane “Buldozer” i “Armija” jer se tu vidjelo koliko moći ima ova formacija. Jednostavno, gitare su prštale, ritam je bio brutalan, buka je bila melodična, a Kristina u svojem filmu.

  Možda je u konačnici sve malo predugo trajalo, ali bend slavi rođendan i novu formaciju, pa kao da smo dobili njihovo novo rođenje. Jasno se vidi da ekipa uživa u ovome što radi, pa su kroz zajebanciju i smijeh vodili koncert, na prepad pozvali i Tenu Rak da im se pridruži u pjevanju jedne pjesme… Odličan party za koji jednostavno nisi želio da završi, bez obzira koliko god trajao.

  I dalje imaju angažiranost i to se osjeti tijekom poruka koje šalju u pjesmama, ali i između njih. Žele pobuditi mladež da gleda na jedan drugi i drugačiji način, da se izbore za sebe. Nakon što su dobili pive od mladog para, rekli su da možemo biti sretni, da je naša mladež na pravom putu. Tome se i ja nadam.

  Da zaključim. Do sada, koliko god puta gledao Bernays Propagandu, uvijek su imali fokusirani nastup koji je gotovo uvijek trajao kraće od sat vremena. Sada, u 150 minuta su ispucali mnogo toga i sve je bilo odlično. Drago mi je vidjeti da nisu zaboravili svirati gitare jer tu su najjači, iako i u ovakvoj formaciji šestorke (Kristina, Vasko, Deni, Rade, Kristijan i laptop nepoznatog imena) mogu svirati što god žele i to će zvučati vrhunski. Kako znam? Do sad ih uživo nisam još nikad slušao u slabijoj varijanti od one vrhunske…

  717 Shares
  Muziku podržava