Balašević u Umagu – maglovito

  2832

  Đorđe Balašević

  100Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 23.7.2005. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Stadion Stella Maris Umag , Savudrijska cesta bb

  Otvaranje ATP turnira u Umagu nije mala stvar i ta je čast pripala nikom drugom nego Đorđu Balaševiću. Odličan izbor za zagrijavanje Umaga za događaj koji obilježava turističku sezonu u tom prvenstveno turističkom gradu. Koncert se održao na središnjem stadionu ITC-a Stella Maris i uz sasvim pristojnu cijenu karte od 100kn prostor nije bio popunjen do kraja, ali ta činjenica nije ni toliko iznenađujuća s obzirom da je Umag trenutno prepun turista koji ne razumiju riječi svima nam znanog Balaševića, a ipak su one faktor koji obilježava njegovo stvaralaštvo.

  Koncert je trebao započeti u 9 sati ali uz standardno kašnjenje nešto manje od sat vremena konačno je sve krenulo. Redajući hit na hit atmosfera je od početka bila na vrhuncu, pa tako uz “Priču o Vasi Ladačkom”, “Devojku sa čardaš nogama”, “Boža zvani Pub” i ostalim klasicima gore navedenog autora nitko nije ostao ravnodušan. Balašević je bez stanke zabavljao publiku kako pjesmom tako i svojim monolozima koji su općenito dio njegovog nastupa i uvod u svaku sljedeću pjesmu. Nije pogriješio u odabiru pjesama što se vidjelo iz reakcije publike, ali kao da može pogriješiti. Začudilo me što nije odsvirao “Lepu protinu kći”, ali valjda za to postoji razlog. Koncert je trajao dva sata i tad se Đorđe na sveopće iznenađenje laganim korakom spustio sa pozornice. Uz gromoglasan pljesak vratio se na bis koji je trajao oko pola sata i koji je naprasito prekinut isključivanjem struje (ne znam tko je za to zaslužan) usred pjesme “Odlazi cirkus”.

  Sve u svemu očekivao sam puno više od Đorđa Balaševića na čijim sam koncertima već bio i za koga je općepoznato da ne svira ispod 4 sata. Da li je Đole jednostavno ostario ili konačno shvatio da nema smisla raditi duplo više kad uz manje truda može uzeti istu paru, stvarno ne bih znao. Da li je za ovakav ishod kriva organizacija (koje ću se dotaknuti u nastavku) ili neka viša sila, također ne znam, ali znam da je ovo definitivno najlošije izdanje Balaševića koje sam vidio, ali ne treba brinuti, jer kako i sam kaže: “…nove pajace će narod naći lako…”.

  Muziku podržava

  Što se tiče organizacije – stadionski koncert, pa i bilo koji drugi, trebao bi imati dostupan WC, što u Umagu nije bio slučaj. Svi prolazi su bili zatvoreni i dobro čuvani od strane policije i redara, pa je tako za obaviti nuždu trebalo propješačiti stotinjak metara od samog stadiona. Tu se javio još jedan problem; nije bio dopušten izlazak! Pa je tek nakon pola sata prepirke s policijom i prosvjeda tridesetak ljudi da će nuždu obaviti ispred njih na izlazu sa stadiona izlazak ipak omogućen. Ovakve se stvari ne bi trebale događati, a pogotovo ne na nečemu što se zove koncert Đorđa Balaševića na otvaranju ATP turnira u Umagu.

  Izvještava: Marko Brković

  Muziku podržava
  Stisni