Bajkovit početak Gibonnijeve turneje

  3126

  Gibonni

  100Kn
  Datum i vrijeme: Subota, 2.2.2008. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Teatro Fenice Rijeka , Dolac 13

  Subotnjim koncertom u kinu Teatro Fenice u Rijeci započela je odgođena Gibonnijeva turneja “acoustic:electric“. Iako je vikend u Rijeci bio posvećen jubilarnom 25. karnevalu, dupkom ispunjeno bivše kino (u kojem će se ubuduće organizirati koncertna događanja) dočekalo je razdraganog Gibonnija.

  Kao što je već poznato, turneja je odgođena u 12. mjesecu zbog smrti u pjevačevoj obitelji, a organizatori su se s pravom pribojavali kako će upravo karnevalske obaveze mnogih Riječana biti razlog vraćanja ulaznica. Ipak, od 1.200 prodanih ulaznica vraćeno je samo 49, kako je na početku koncerta naglasio i sam Gibonni svjestan borbe s Carnival Partyem, koncertima Majki i TBF-a, i svih mogućih oblika maškarane zabave koji su se istovremeno odvijali po gradu.

  Ugodno iznenađenje u vidu gazirnog soka dočekalo nas je već na ulazu, a uz okus slatkih mjehurića gužvicu na vratima činio je podnošljivijom. Početak najavljen u 20:00 sati spontano se produljio na 20:30, ali uz pomoć onih istih mjehurića…

  Ogromne ovacije i pljesak najavile su trenutačno najuspješnijeg kantautora u Hrvatskoj. Iznimno dobro raspoložen, Gibonni je mnoge iznenadio svojom duhovitošću i razgovorljivošću pa su mnogi komentirali kako ga nikad nisu vidjeli tako eksrovertiranog na koncertima.

  Odmah po izlasku na stage kleknuo je i poklonio se do poda riječkoj publici, s kojom ga očito spaja neka tajna veza, započeo je koncert riječima: “ovo meni večeras nije koncert, ovo je meni večeras praznik“.

  Večer je počela “Divjim cvitom“, pjesmom koja se nezaobilazno nalazi na njegovom repertoaru izvođenja. Odlični Gibonnijevi back-vokali uveli su nas sljedeću pjesmu: “Činim pravu stvar“, nakon koje je zagrebao do starih mu uspješnica i ponudio nam “Ove dvije duše“.

  Svi već znamo da Gibonni oko sebe ima najkvalitetnije svirače na estradi, ali da bi se postigla ovakva harmonija među članovima benda, potrebno je puno više od zanata. Ta čarolija muzike vidljiva je na njegovim koncertima možda i više nego kod bilo koga drugog, i ne čudi jer savršeni omjer prijateljstva, profesionalnosti, ali ponajviše ljubavi prema onome što rade i kako rade mora biti nagrađen.

  Muziku podržava

  U smislu savršenog zajedničkog funkcioniranja spomenut ću naizgled običnu ali vrlo značajnu stvar – dinamiku. Dinamika rasta i pada, dinamika u užem smislu riječi – glasno i tiho, dinamika izmjene daha, dinamika plastičnosti zvukovne slike… Sve stoji u savršenom omjeru, izniklog iz vječne igre kreacije, iskrenosti i zajedničkog truda svih glazbenika.

  Takva se eksplozija energija i glazbene genijalnosti dogodila i dolaskom Damira Urbana na pozornicu. Riječki dečko već je odavno svima pokazao da zna šta radi, i da je na svom vlastitom putu čvrst kao stijena, a njegovu kreativnu moć i iskrenost izraza primjetio je i Gibonni… Tako je nastao duet koji je publiku doveo do ekstatičnosti i dugog euforičnog pljeska (jer Riječani su jako ponosni na svog malog/velikog ćelavca).

  Ovacije nisu zaobišle ni dobro nam već poznatu Mayu, uvijek rado viđenu a još rađe slušanu, koja se Gibonniu pridružila u “Mirakulu“. Još bolju Mayu čuli smo u pjesmi “Anđeo u tebi“, gdje je Bareta (koji je tad pjevao svoj koncert 500 m dalje) ‘pokrio’ Gibo.

  Svakako treba pohvaliti divne back-vokale koje Gibo za razliku od ostalih izvođača u svakoj mogućoj prilici nagradi solom (što je super i pohvalno jer ti ljudi super pjevaju). Upravo u takvim okolnostima čuli smo “Ne odustajem” u kojoj mu je pomogao Teo Brajčić – stalni član postave, za kojeg je i sam izjavio kako je on vjerojatno najbolji pjevač u Hrvatskoj.

  Iznenađenje je svakako bila pjesma “Svi moji punti kad se zbroje” u hrvatsko-francuskoj verziji uz pomoć mlade Zorane Balov. Publiku su na noge podigle i “Oprosti“, a pogotovo “Zlatne godine“, koja se pjevala iz sveg glasa.

  Na kraju smo čuli “Ovo mi je škola“, nakon koje se zahvaljivao riječkoj publici na prekrasnom dočeku te se s porukom ‘radi vas postojim’ oprostio od publike.

  Ima neka tajna veza između Rijeke i Gibe, to je sigurno. Kao što je sigurno da mu ime savršeno pristaje, jer napraviti ovakav koncert… ovako nesebično se dati publici i tako snažno taknuti srca oko sebe to može samo netko tko je zaista zlatan.

  Imao je pravo: ovo zaista nije bio samo koncert! Najbolje da mu vratimo njegovim stihom: “…krijesnice, nek ti je u srcu mir…toliko si bolji od njih…“.

  Muziku podržava